נתניהו לבג״צ: "עמדת היועמ"שית לא מקובלת עלי"
ראש הממשלה נתניהו הגיב למכתב היועמ"שית לפיה אסור לו להתערב ברפורמה במערכת המשפט בשל ניגוד עניינים. בפנייה לבג"צ אמר כי עמדת היועצת המשפטית לממשלה אינה מקובלת עליו

ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה הערב (חמישי) לבג"צ, וטען כי עמדת היועצת המשפטית לפיה הוא מחויב להימנע מהתערבות ברפורמה במערכת המשפט, בשל ניגוד העניינים שהוא נמצא בו בעקבות המשפט שנמצא בעיצומו, אינה מקובלת עליו. עוד הוסיף נתניהו וביקש שבועיים לתגובה נפרדת לבג"צ, בעקבות סדר יומו העמוס וטיסתו לביקור מדיני בצרפת.
הודעת נתניהו באה על רקע המכתב ששלחה לו היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, בעניין יישום חוות הדעת למניעת ניגוד עניינים שנערכה לו בתקופת כהונתו הקודמת, ביחס ליוזמות לשינויים במערכת המשפט. מכתבה של היועמ"שית גובש, בין היתר, על רקע פניות שהתקבלו ומעלות טענות בדבר חשש לניגוד עניינים בשל מעורבותו של ראש הממשלה ביוזמות האמורות, ועל רקע תמונת מכלול יוזמות החקיקה בנושא.
חשש מניגוד עניינים
בתמצית, עמדתה של היועמ"שית היא כי יישום המגבלות שאושרו בפסק הדין של בג״ץ, בנסיבות הנדונות, מוביל למסקנה כי על נתניהו להימנע ממעורבות ביוזמות הנוגעות לשינויים במערכת המשפט. זאת, בשל קיומו של חשש סביר לניגוד עניינים בין ענייניו האישיים הנוגעים למשפט בו הוא נאשם, לבין רכיבים מהותיים ביוזמות, בהתאם לאמות המידה שפורטו בחוות הדעת ואושרו בפסק הדין בעתירת ניגוד העניינים מ-2021.

גלי ביהרב מיארה (צילום: יונתן סינדל, פלאש, 90)
היועמ"שית: "תוכנית לוין – פגיעה קשה במארג הבלמים והאיזונים"
בתוך כך מוקדם יותר הערב הגישה גלי מיארה לשר המשפטים יריב לוין את חוות דעתה בנוגע לטיוטת תזכיר חוק יסוד השפיטה שהוגשה על ידי השר. כמו כן, העבירה היועצת המשפטית לממשלה את עמדתה לידיעת ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.
לפי הודעת היועמ"שית, "בתזכיר מוצע לערוך שינויים מהותיים בהרכב הוועדה לבחירת שופטים, בהיקף הביקורת השיפוטית על חקיקה וחוקי יסוד ובהיקף הביקורת השיפוטית על החלטות ופעולות של רשויות מינהליות".
"כל אחד מההסדרים המוצעים ובוודאי הצטברותם, יובילו לפגיעה קשה במארג הבלמים והאיזונים בין הרשויות" אמרה בהרב מיארה בחוות דעתה. לטענתה, "כל אחד מההסדרים המוצעים מעלה קשיים מהותיים, היורדים לשורש עקרון הפרדת הרשויות, העצמאות השיפוטית והמקצועיות של הרשות השופטת, ההגנה על זכויות הפרט, שלטון החוק והשמירה על המנהל התקין".
עוד הזהירה כי "קבלת ההסדר המוצע תוביל למבנה משטרי שבו לרשות המבצעת והמחוקקת סמכות רחבה ולמעשה בלתי מוגבלת, שאין בו מענה מובנה לחשש אפשרי מפני שימוש לרעה בחקיקה או בחקיקת יסוד לצורך עקיפת הביקורת השיפוטית, או לפגיעה במאפייניה הגרעיניים של המדינה כמדינה יהודית ודמוקרטית".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו