היום בהיסטוריה: כ"ח-כ"ט בתשרי – הקרב האחרון של מלחמת יום כיפור

הקרב שסיים את מלחמת יום כיפור בחזית הסורית היה מבצע קינוח המצבע להחזרת החרמון לידנו. אך הקרב שסיים את המלחמה בכלל ובחזית המצרית בפרט, היה הקרב בעיר סואץ שהתנהל בין כ"ח לכ"ט תשרי (24-25.10.73) ולאחריו נכנסה הפסקת האש לתוקפה.

יומיים קודם לכן השלים צה"ל את כיתור הארמיה השלישית המצרית והשלימו את מהפך מלחמה שבתחילתה היו כוחותינו בנחיתות והופתעו על ידי המצרים. כוחותינו פנו לעבר העיר סואץ שמשם הוזרמה אספקה לעבר הארמיה על מנת למנוע את המשך העברת האספקה. המחשבה הייתה שמכיוון שהעיר הייתה נטושה הקרב יהיה קל ומהיר.

אך לא כך היה הדבר. כשהחלו כוחות צה"ל שכללו שריון, חטיבה 500 וחיל רגלים מחטיבת הצנחנים נפתחה עליהם אש מצרית חזרה מירי מנשק נ"ט ורימונים. הכוחות החלו להיפגע ומספר הפצועים וההרוגים הלך ועלה. חיילים ומפקדים גילו דבקות במשימה וגילויי גבורה בניסיונות לחלץ את חבריהם תחת האש. נספר את סיפורם של שניים מהם.

בקרב גבורה עוטרו חיילים רבים

האחד מפקד טנק סגן חיים גרובר בעל עיטור המופת וזהו סיפורו:

חיים יליד הונגריה לאחר שעלה ארצה עם הוריו למד בתלמוד תורה בבני ברק והשלים את לימודיו בבית ספר יבנה ברמת גן ובתיכון בקובצת יבנה. חיים התגייס לשיריון ועבר קורס קציני שיריון. למרות שניתן לו פטור רפואי התנדב לשרת בקו הקדמי במלחמת יום כיפור. בקרב על העיר סואץ לאחר שחלק גדול מטנקי הגדוד נסוגו מכיוון שאזלה התחמושת נותר הטנק של חיים לבדו. חיים עלה על עמדה שלטת ובמשך שעתיים וחצי תחת אש אוייב בלם את האוייב והסב לו אבדות כבדות. עד שרימון שהושלך אל הטנק פגע בחיים והוא נהרג.

גשר הגלילים איתו צלחו הכוחות את התעלה (משה מילנר, לע"ם)
כוחות או"ם חוצצים בין מצרים לישראלים (משה מילנר/לע"ם)

השני בעל עיטור העוז סגן אלוף נחום זקן וזהו סיפורו.

נחום יליד כורדיסטאן, עלה ארצה עם משפחתו ולאחר שהשלים את לימודי התיכון התגייס לשיריון. במלחמת יום כיפור פיקד על גדוד 433.

סיפר נחום: "הגדוד היה פרוס על שניים וחצי קילומטרים רשת הקשר התמלאה בצעקות של הפצועים", התלבטתי האם להמשיך עוד פנימה בסיוט הזה או לעשות אחורה פנה? לאחר שניות של מחשבה, המשכתי לתוך הגיהינום וביצעתי את המשימה".

"תחת אש קטלנית", נכתב בעיטור שקיבל נחום, "מטווחים קצרים ביותר, פיקד סא"ל נחום זקן על פעולת חילוץ הנפגעים הרבים וריכוז הכלים הפגועים, תוך לחימה אישית. סא"ל נחום זקן הצליח לחלץ את גדודו מהעיר סואץ בנסיבות קרב קשות ביותר"

למחרת בכ"ט תשרי השתלט צה"ל על מערב העיר וצפונה ומלחמת יום הכיפורים באה לסיומה.