ניצול הרפורמה: נותנים תעודת כשרות בניגוד לחוק
ברבנות כוכב יאיר משתמשים ברפורמת הכשרות כדי לתת תעודות בירושלים, אלא שלכאורה הדבר נגד החוק שמצריך מערך מפקחים: "לא פועלים לפי החוק ולא לפי ההלכה וגורמים להרס הכשרות"

רפורמת הכשרות נכנסה לתוקף בתחילת השנה, ומאפשרת לרבנות מקומית לתת תעודת כשרות גם מחוץ לתחומה. כך עושות לאחרונה מספר רבנויות מקומיות, נגד דעתה של מועצת הרבנות הראשית, ובחלק מהמקרים גם לכאורה נגד החוק.
מסעדת 'ארומה' בקניון מלחה בירושלים, הייתה במשך שנים בכשרות הרבנות המקומית ירושלים. לפני שנה וחצי בצעד שלווה בכתובות ופרסומות עברה המסעדה לכשרות צהר. לאחרונה, עזבה המסעדה את צהר וחזרה לכשרות הרבנות, אבל לא ירושלים, אלא בכוכב יאיר-צור יגאל המרוחקת כשעה נסיעה בירושלים. על תעודת הכשרות חתומה מפקחת הכשרות של צהר.
במילים אחרות, הכשרות של המסעדה נשארה אצל צהר – התעודה היא של רבנות כוכב יאיר בה מכהן הרב שמואל שפירא, ראש בית ההוראה של רבני צהר. במקביל

תעודת כשרות של כוכב יאיר בירושלים
מחוץ לרשות המקומית וללא מפקחים
לפי חוק הכשרות החדש, אסור לרבנות מועצה מקומית או רב ישוב לתת השגחה מחוץ ליישובו. למי כן מותר לתת כשרות: רק לרבנות עיר או רבנות אזורית בתנאי נוסף, שיש לאותה רבנות מערך מפקחים, כלומר צוות עובדים שתפקידם להשגיח על צוות המשגיחים של הרבנות המקומית.
מבדיקת סרוגים עולה כי לרבנות כוכב יאיר-צור יגאל אין מערך מפקחים, ולכאורה משתמש הרב שפירא בצוות המשגיחים של צהר כקבלן משנה להשגחה – כשלשון החוק נראה שמצריכה מערך מפקחים פנימי.

נהלי רפורמת הכשרות מתירים תעודה רק לרב עיר עם מערך מפקחים פנימי
כך למשל סעיף 4 ביישום רפורמת הכשרות מצריך להתבסס על מערך הפיקוח הקיים מתוך עובדי המועצה הדתית/ הרשות המקומית בלבד.
שיחת הבירור לא התקיימה
ניסינו לברר איך הרבנות מתירה לרב בכוכב יאיר לתת השגחה בירושלים.
על השאלה האם חיבור הישובים צור יגאל כוכב יאיר נחשב כעיר שמותר לו לתת כשרות מחוץ לתחומו או רב ישוב שנאסר עליו, אומר גורם ברבנות כי מדובר במועצה מקומית ולכן דינה כרבנות עיר.
על שאלת המפקחים, והאכיפה של הכשרות לא ניתנו תשובות.
מהמשרד לשירותי דת האחראי על המועצות הדתיות שנותנות את תעודות הכשרות נמסר בתגובה: "נושא הכשרות בטיפול ובסמכות הרבנות הראשית לישראל לקבלת תגובה עליך לפנות לרבנות הראשית".
מהרבנות הראשית לישראל נמסר בתגובה: מתן הכשר ע"י רב מוסמך מחוץ לתחומו, מבלי שקיים מערך שירותי כשרות הכולל מפקחים ברשות המקומית או במועצה הדתית שבה הוא מכהן, הוא בניגוד לחוק, כאשר כל מקרה נבחן לגופו".
ומה עושה מועצת הרבנות כדי לאכוף את החוק בנושא הזה?
"במסגרת מועצת הרבנות הראשית לישראל פועלות ועדות שסמכותם, בין היתר, לדון בתלונות המתקבלות לעניין התנהלותם של רבנים נותני הכשר ולגבש המלצות בפני מועצת הרבנות הראשית."
לסרוגים נודע כי ועדת המשמעת של מועצת הרבנות הראשית לישראל, המליצה לקיים דיון בנושא לצורך בירור. אך ככל הידוע, עד כה שיחה זו לא התקיימה.
הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר, סרב להגיב.
במועצת הרבנות דורשים אכיפה
בינתיים, שלח הרב אליעזר שמחה וייס, חבר מועצת הרבנות הראשית לישראל מכתב לראש אגף ההונאה בכשרות רפי יוחאי בו הוא מבקש לחדד את הנהלים ולאכוף את חוק הכשרות גם אחרי יישום השלב הראשון של הרפורמה.
"אכן לפני כחודש כתבת מכתב לרב עיר שנתן כשרות מחוץ למקומו בניגוד אפילו לדרישות החוק החדש ולא קבלת תשובה ממנו! נושא משרה שלטוני כרב נותן הכשר רשאי לפעול אך ורק במסגרת הסמכות שהחוק הקנה לו. הרב הנ"ל והעסק שמקבל ממנו תעודה לא פועלים לפי החוק ולא לפי ההלכה וגורמים להרס הכשרות"

פנייתו של הרב וייס לאכוף את חוק הכשרות
שאילתה ברוח דומה העביר גם ח"כ אבי מעוז (הציונות הדתית) לשר לשירותי דת, אלא שזה כבר עזב את תפקידו, כך שהשאילתה תמתין כבר לשר הבא, אחרי הבחירות.

ח"כ אבי מעוז שואל את השר לשירותי דת
לעצור בדחיפות את הקומבינטורים
מארגון 'כושרות' נמסר בתגובה לפרסום בסרוגים: "היום כבר ברור לכולם כי רפורמת הכשרות קרסה סופית. מתחילת הדיונים בוועדה שדנה בחוק הצגנו נתונים והערכות שמתבררים שוב ושוב כנכונים. הרפורמה הזו היא כר פורה לרמאים וקומבינטורים. לכן צריך לעצור בדחיפות את הקומבינות וההונאות בכשרות שמתקיימות ברמה האזורית עוד לפני שהן יתרחבו לכל רחבי הארץ.
לציבור הישראלי מגיע מערכת כשרות יעילה מקצועית ועניינית ובימים אלה אנו עובדים על בניית התכנית הנכונה לעשות זאת.".
רב מקומי לא יכול ללכת נגד מועצת הרבנות הראשית
גורם ברבנות הראשית לישראל איתו שוחחנו הוסיף, כי מועצת הרבנות הראשית החליטה להתעלם מרפורמת הכשרות, וביקשה מכל הרבנים המקומיים שלא יתנו רבנות מחוץ לתחומם. "כשבא רב מקומי כזה או אחר, ונותן כשרות במקום אחר, גם אם הוא היה עושה את זה כחוק, יש כאן הליכה נגד מועצת הרבנות הראשית, וזה חמור מאוד. רב מקומי מקבל את סמכותו מהרבנות הראשית וממועצת הרבנות הראשית. הוא לא יכול ללכת נגדה".
יש לציין כי בעוד שלושה חודשים, ב-1 בינו' 22' ייכנס לתוקף השלב השני של רפורמת הכשרות, באופן שתובטל הכשרות המקומית וזו תימסר לתאגידי כשרות שיכולו לתת תעודה בכל מקום.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו