היסטורית ומלאת תקלות: כך נראתה השנה הראשונה של ממשלת בנט
ביקורים היסטוריים, תקלות בהצבעות, אישור חוקים היסטוריים, איבוד משמעת קואליציונית ופרישות שהרעידו את המערכת: אלו האירועים המרכזיים של הממשלה שהושבעה בדיוק לפני שנה

רבים לא חשבו שהיא תשרוד כל כך הרבה זמן, ולא מעט כבר מיהרו להספיד אותה כמה פעמים, ובכל זאת היום (שני) מציינת הממשלה שנה מאז הושבעה במליאת הכנסת, ונפתלי בנט נכנס לתפקיד ראש הממשלה והיה לפוליטיקאי שהזיז את בנימין נתניהו מהכיסא לאחר 12 שנים.
קואליציית הטלאים של בנט ולפיד, הבנויה משמונה סיעות, עברה ב-12 החודשים האחרונים טלטלות רבות, וגם בימים אלו נדמה שכל יום היא עשויה להתפרק.
אלו האירועים הפוליטיים המרכזיים שעיצבו את השנה הראשונה:
13.06.21: ממשלת בנט ולפיד הושבעה במליאת הכנסת ברוב זעום של 60 תומכים מול 59 מתנגדים, לאחר שח"כ סעיד אלחרומי (רע"מ) נמנע בהצבעה.
20.06.21: הממשלה מאשרת את הקמת ועדת חקירה ממלכתית לאסון מירון. בראש הוועדה עמדה, עד לפטירתה, נשיאת בית המשפט העליון בדימוס מרים נאור, ומראשית פברואר 2022 עומדת בראשה השופטת בדימוס דבורה ברלינר.
06.07.21: שרת הפנים איילת שקד נכשלה באישור חוק האזרחות, לאחר שברגע האמת ח"כ עמיחי שיקלי מתנגד לחוק יחד עם כל האופוזיציה. בחוק שהוגדר בתור הצבעת אמון בממשלה, הפך לסלע מחלוקת מרכזי בין הקואליציה לאופוזיציה וסימן את הקושי של הממשלה לאשר חוקים לאומיים וביטחוניים וחוסר שיתוף הפעולה של נציגי האופוזיציה הימנית.
15.07.21: בגלל טעות מביכה של יו"ר הכנסת מיקי לוי, "חוק הדיינים" של מתן כהנא נופל בסוף פיליבסטר ארוך של האופוזיציה. שבועיים לאחר מכן, הקואליציה הצליחה לאשר את החור לאחר שעבר מחדש את כל תהליכי החקיקה.
25.08.21: ח"כ סעיד אל-חרומי מסיעת רע"מ נפטר מדום לב במהלך נסיעה. במקומו נכנסה לכנסת ח"כ אימאן ח'טיב-יאסין.
26.08.21: ראש הממשלה בנט נפגש לראשונה עם נשיא ארה"ב ביידן בבית הלבן. הביקור זכור בעיקר לאחר העיכוב בן יממה בפגישה, בעקבות הפיגועים באפגניסטן בהם נהרגו חיילים אמריקאים, מה שאילץ את פמליית בנט להישאר שבת בארה"ב.

בנט עם ביידן בבית הלבן (אבי אוחיון, לע"מ)
12.10.21: המועמד מטעם הממשלה לתפקיד יו"ר הסוכנות היהודית, השר אלעזר שטרן, נאלץ למשוך את המועמדות שלו לאחר סערת "גריסת המסמכים" של תלונות הטרדות מיניות. שטרן נותר שר המודיעין, מה שסיבך את הממשלה עם המינוי שהיה אמור להגיע לאלי אבידר.
05.12.21: הכנסת מאשרת את תקציב המדינה לשנים 2021-2022 בתום שלושה ימי דיונים והצבעות רצופות. מדובר בתקציב הראשון שמאושר מאז שנת 2018.

חברי הקואליציה אחרי העברת התקציב (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
12.12.21: נפתלי בנט עושה היסטוריה ומבקר באיחוד האמירויות, וכך לראשונה מאז חתימת "הסכמי אברהם" ראש הממשלה ישראלי מתקבל באופן פומבי במפרץ הפרסי.
15.12.21: לאחר שהקואליציה נקלעת ללא רוב, ח"כ שירלי פינטו (ימינה) מוזעקת להצביע במליאה, זאת למרות שהיא ילדה 6 ימים קודם לכך. האירוע גורר גל אשמות מדוע היא הוזעקה לכנסת במצבה, כאשר כל צד מאשים את השני באחריות לסוגיית הקיזוזים.

פינטו והתינוקת במליאה. (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
05.01.22: אחרי מאבק ממושך של האופוזיציה, הכנסת מאשרת את חוק החשמל של רע"מ. הסערה בימין סביב החוק, שמכשיר חיבורי חשמל גם לבנייה לא חוקית של המגזר הערבי, התמקד גם בסוגיית המשילות אך גם באפליה כלפי ההתיישבות הצעירה ביו"ש. במהלך הדיון קם רה"מ בנט והתעמת עם חברי האופוזיציה.
22.02.22: השר אלי אבידר מתפטר מתפקידו בממשלה בתור שר בלי תיק, לאחר שלא נמצא לא משרד מתאים והוא מחליט לחזור לכנסת. אבידר רשמית תחת סיעת ישראל ביתנו, אך בפועל מתנהל באופן עצמאי.
02.03.22: חוק הגבלת כהונת ראש ממשלה לא עובר, לאחר שהקואליציה נאלצה למשוך את הצעת החוק ברגע האחרון. בתרגיל של האופוזיציה, ההצבעה הוגדרה הצבעת אמון בממשלה, מה שמנע מהח"כים של הרשימה המשותפת לתמוך בחוק. מכיוון שרה"מ בנט כבר עזב את הכנסת לפגישה עם קנצלר גרמניה, הקואליציה נותרה ללא רוב של 61, ולכן לא התקיימה הצבעה.
05.03.22: במהלך השבת בנט ממריא לביקור חשאי למוסקבה, שם נועד עם נשיא רוסיה פוטין, במטרה לסייע במאמצי התיווך לסיום הלחימה באוקראינה. סביב טיסתו נמתחה ביקורת רבה על חילול השבת, וכן על ההתערבות המיותרת של ישראל בעימות האירופאי.
10.03.22: חוק האזרחות מאושר באיחור של 8 חודשים, זאת לאחר שהושגו הסכמות בין שקד לרוטמן, שאפשרו את תמיכת האופוזיציה, זאת תוך התנגדות של הצד השמאלי בקואליציה.

שקד ורוטמן (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90. דני שם טוב, דוברות הכנסת)
22.03.22: פיגוע קטלני בבאר שבע עם ארבעה ישראלים הרוגים, פותח גל טרור קטלני שנמשך כחודש וחצי וגובה 19 נרצחים ברחבי הארץ. בתגובה כוחות הביטחון יוצאים למבצע "שובר גלים" ברחבי באיו"ש וגם בערים ערביות בישראל.
28.03.22: "פסגת הנגב" מכונסת בשדה בוקר, בראשות שר החוץ לפיד עם שרי החוץ של מצרים, מרוקו, ארה"ב, בחריין ואיחוד האמירויות, זאת בהמשך לחתימה על "הסכמי אברהם".
06.04.22: יו"ר הקואליציה עידית סילמן מנחיתה פצצה פוליטית בשעת בוקר מוקדמת ופורשת מהקואליציה בהודעה מפתיעה, כאשר אפילו לראש הממשלה ויו"ר המפלגה שלה בנט לא היה מודע. בצעד זה ביטלה סילמן למעשה ביטלה את הרוב הקואליציוני.

(צילומים: אוליביה פיטוסי, יונתן זינדל ונועם ריבקין פנטון\פלאש 90)
17.04.22: רע"מ מחליטה על "הקפאת חברות" בקואליציה, במחאה על מה שהם כינו "התוקפנות הישראלית על מסגד אל-אקצא". בפועל לא היה לכך משמעות רבה מכיוון שזה היה ברובו בתקופת הפגרה.
25.04.22: ועדת הכנסת מאשרת את בקשת סיעת ימינה לראות עמיחי שיקלי בתור ח"כ פורש, ומטילה עליו סנקציות קשות שיקשו עליו להתמודד בבחירות הבאות.
13.05.22: השר מתן כהנא מתפטר מהממשלה, על מנת לחזור לכהן בתור חבר כנסת, מה שגורר את סילוקו של יום טוב כלפון, ששימש ח"כ לפי החוק הנורווגי. כהנא ממונה לסגן שר הדתות באופן זמני, אך הממשלה כושלת בניסיון להצביע עליו מחדש בתור שר.

בנט וכלפון (צילום: פלאש 90)
19.05.22: ח"כ ג'ידא רינאווי-זועבי מסיעת מרצ מודיעה בהפתעה שהיא פורשת מהקואליציה, ובכך הותירה את הקואליציה עם 59 ח"כים בלבד. כמה ימים לאחר מכן היא משתכנעת ע"י יאיר לפיד לשוב לקואליציה.
29.05.22: מעל 70 אלף משתתפים במצעד הדגלים שמתקיים ביום ירושלים, כולל מעבר דרך שער שכם, זאת למרות איומי ארגוני הטרור והלחצים בתור בקואליציה.
06.06.22: הקואליציה נכשלת באישור חוק תקנות חירום יו"ש, לאחר מרד של חברי כנסת ממרצ ורע"מ, ולאחר שעידית סילמן סירבה להודיע שתתמוך בחוק. שר המשפטים סער מבהיר כי דחיית החוק עלול להביא לסוף הקואליציה, ומעלה את המתח בקואליציה לקראת הניסיון הבא לאשר את החוק.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו