במשרד המשפטים התלבטו: הרב יצחק יוסף פסק הלכה
במשרד המשפטים התלבטו האם לקבוע מזוזות מהדורות או פשוטות אשכנזיות או ספרדיות בבניין החדש שנבנה בימים אלה. השאלה הועברה לרב יצחק יוסף שהכריע בפסק מפורט איך צריך לנהוג
במשרד המשפטים התלבטו בסוגיה הלכתית הנוגעת לקביעת מזוזות, הם הפנו את השאלה לקולגות שלהם בבית הדין הרבני ואלה העבירו את השאלה לראשון לציון הרב יצחק יוסף כדי שיכריע.
בקרית הממשלה בירושלים הולך ונבנה בניין משרד המשפטים החדש. מדובר בבניין ענק בן 18 קומות, ובו מאות חדרים, שירכזו את כל יחידות המשרד המפוזרות ברחבי העיר. לקראת השלמתו של הבניין התעוררה שאלה לגבי קביעת המזוזות בחדרים השונים.
מזוזות ספרדיות או אשכנזיות? פשוטות או מהודרות?
השאלות ההלכתיות של צוות הבנייה של משרד המשפטים היו במספר שאלות: ראשית, איזה מהחדרים בבניין חייב במזוזה? האם יש לקבוע מזוזות בכתב אשכנזי או בכתב ספרדי? ובאיזה אופן לקבוע את המזוזה: ישר (ספרדי) או באלכסון (אשכנזי)? שאלה נוספת נגעה לגבי רמת ההידור של המזוזות, מצד אחד מדובר במשרד ממשלתי שראוי כי יהיו בו מזוזות מהדורות, מצד שני מדובר בהוצאה גדולה יותר מכספי ציבור (מדובר לפי הערכות בכ-1,200 מזוזות בפתחים השונים)?
במשרד המשפטים התלבטו העובדים כיצד להכריע, ואז נזכרו כי יש להם עמיתים בבית הדין הרבני. את השאלה הם הפנו לרפי רכס, סגן היועמ"ש של בתי הדין הרבניים, והוא מצדו העביר את השאלה לרב הראשי לישראל הרב יצחק יוסף. בתשובה ארוכה ומופרטת השיב הרב יצחק יוסף על כל השאלות, באופן שיכול ללמד גם לשאר מוסדות הציבור בארץ.
בכל מקרה, ח"ו אין להיגרר למחלוקת
בשאלה על סוג הכתב, הורה הראשון לציון לנהוג כמו אביו, שאין הבדל מעיקר הדין בין צורת האותיות ושתיהן כשרות. אך הורה כי בפתח הבית ינהג כל אדם לפי עדתו ומסורת אבותיו. למעשה פסק הרב יוסף כי "יש ללכת אחר הרוב כפי שעושים בבתים פרטיים… אבל כאן שהמדינה היא הבעלים על המשרדים הציבוריים אי אפשר לקבוע מה הרוב, ובפרט שדיירי המשרדים משתנים ברבות השנים, יש עובדים שעוברים ממקום למקום עקב תפקידם, ויש שיוצאים לגמלאות וכדומה, ולכן אינו מן הדין לקבוע איזו מזוזה יקבעו ע"פ צביון רוב העובדים שדיירים כעת בבניין".
"ולכן הנראה שיש לקבוע מזוזות בבניין ציבורי השייך למדינה, מחצה על מחצה, שחלקם יהיו בכתב אשכנזי וחלקם בכתב ספרדי… ועל כל פנים, נראה שראוי להתחשב בכל עובד שיש לו חדר קבוע לקבוע מזוזה על פי מורשתו, אשכנזי או ספרדי".
גם בשאלה לגבי צורת ההנחה ישר או אלכסון, קובע הרב יוסף, כי עדיף להניחה כשהיא זקופה מאשר כשהיא מוטית, בפתח הבניין, ובשאר החדרים, אם הדייר בחדר רוצה, לשים באלכסון, ואם לא אז עדיף בצורה ישרה "ומ"מ ח"ו אין להיגרר למחלוקת, וניתן להניחה גם באלכסון".
פשוט או מהודר מכספי ציבור?
על השאלה האם לקנות מזוזות פשוטות או מהודרות, כשהמימון מגיע מהקופה הציבורית, השיב הרב יוסף, "דעת הפוסקים שלא ניתן לכוף חלק מהציבור לרכוש מזוזות יותר יקרות אפי' הרוב רוצה בכך ובהיות כן, וכספי המזוזות ניקנות מכספי הצבור (מסים) אין ראוי לחייב רכישה של מזוזות מהודרות ביותר, אך מ"מ בהיות והכסף כאן הוא של כל הציבור, וידוע הוא שאין ציבור עני, לכן הנכון הוא לרכוש מזוזות לכל הפחות ברמה בינונית".
ובשאלה הלכתית על צורת כתיבת הפרשה (פתוחה או סתומה) הורה לנהוג כשיטת הרמב"ם, שהרבה מפוסקי אשכנז נקטו כמותו מעיקר הדין וגם אלה שפסקו אחרת, הכשירו בדיעבד.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו