יש לכם מושג? מושגי יסוד לטירונים בשוק ההון
השקעות בשוק ההון הפכו לנפוצות ופופולאריות במיוחד, באופן המעורר גם את סקרנותם של משקיעים מתחילים. לצד המומחיות הרבה של חברות ההשקעות השונות והכלים הטכנולוגיים המתקדמים העומדים לרשותם, כדאי שגם אתם, המשקיעים, תכירו את מושגי היסוד בשוק ההון
להכיר את שוק ההון
כסף הוא אמנם לא הכול, אבל הוא בהחלט מרכיב עיקרי ומשמעותי בחיינו. בהתאם לכך, אנשים רבים מתאמצים להתנהל בצורה אחראית ונבונה מבחינה כלכלית, כשאחד הביטויים לכך הוא השקעות בשוק ההון, תחום שהפך לנפוץ ופופולארי במיוחד.
אם בעבר שוק ההון נתפס כזירה עסקית השייכת רק לסוחרים מקצועיים, הרי שהכלים הדיגיטליים המתקדמים של ימינו, מאפשרים לכל אחד ואחת מאיתנו, גם ללא הבנה מעמיקה בנושא, להשקיע בשוק ההון דרך חברת השקעות. על אף הנוחות והיעילות שבדבר, בכל זאת חשוב ומומלץ שתכירו כמה מושגי יסוד בשוק ההון.
עליות, ירידות וסוגי השקעות
שוק ההון הוא עולם שלם, המאגד תחתיו מספר לא מבוטל של מושגים וכן אפשרויות השקעה שונות, המתאפיינות בתקופות ומגמות משתנות של עליות או ירידות, אותן מקובל לכנות בשם שוק שורי, המתאר את מגמת העלייה (בגלל קרניו המופנות כלפי מעלה) ובשם שוק דובי, המאפיין מגמת ירידה (בגלל כפותיו המופנות כלפי מטה).
אפשרויות ההשקעה בשוק ההון מתחלקות למספר סוגים עיקריים:
• אגרות חוב
נייר ערך, המאפשר לחברות או לממשלות ללוות כספים מציבור המשקיעים, ולהחזירו בתוספת ריבית על פי תנאים קבועים מראש.
• מניות
ניירות ערך המאפשרים למשקיעים לרכוש בעלות על חלק מסוים מחברה. מחיר המניה מושפע בין היתר מהמסחר בה בשוק ההון, כאשר ככל שהביקוש למניה יגדל – מחירה יעלה, ולהיפך.
• מדד
נתון מספרי, אשר מציג מחיר ממוצע של ניירות ערך מקבוצה מסוימת. כשיש עלייה במדד – המשקיעים בקבוצת ניירות הערך ייהנו בהתאם מעלייה בתשואה הממוצעת, ואילו כאשר המדד יורד – אותם המשקיעים יראו בהתאם ירידה בתשואה.
• קרנות סל
קרנות סל מאפשרות למשקיע לעקוב אחר השינויים במחירו של מדד מסוים, במקום לקנות את כל ניירות הערך הנכללים במדד. דרך השקעה זו, המכונה גם השקעה פאסיבית, מאפשרת פיזור סיכונים טוב יותר.
פיזור סיכונים
השקעות בשוק ההון טומנות בחובן הזדמנות ליהנות מתשואות גבוהות, אך כמובן שקיימת גם האפשרות להפסיד חלק מכספי ההשקעה. לכן, אחד ממושגי היסוד החשובים למשקיעים מתחילים וותיקים כאחד, הוא פיזור סיכונים.
כל משקיע חייב להגדיר ולאפיין את המטרות הכלכליות שלו, בהתאם למשאבים הפיננסיים שלו, וכן על פי מצבו האישי והמשפחתי. בהתאם לכך, עליו לבנות תמהיל השקעה מיטבי, באופן שיתאים לרמת הסיכון שהוא מוכן לקחת על עצמו. פיזור סיכונים נועד להימנע מ"לשים את כל הביצים בסל אחד", כלומר לא להשקיע רק במספר קטן של ניירות ערך ובכך להגדיל את הסיכון להפסד במידה ומחירם יורד.
השקעה לטווח קצר / ארוך
לצד אפיקי ההשקעה, צורת ההשקעה ובניית התמהיל המתאים ביותר, קיימת החלטה נוספת שעל המשקיע לקבל, והיא טווח זמן ההשקעה הרצוי – לטווח קצר או לטווח ארוך. השקעה לטווח ארוך משמעותה השקעה למספר שנים, כאשר מחקרים מראים שככל שטווח ההשקעה ארוך יותר – הסיכון להפסד בהשקעה פוחת.
דמי ניהול ומיסוי רווחים
ההשקעה בשוק ההון מתאפשרת בשתי דרכים עיקריות: השקעה עצמאית או השקעה דרך חברות השקעה מקצועית, כאשר האחרונה כרוכה בתשלום דמי ניהול. דמי ניהול הם למעשה התשלום של המשקיע עבור הפעולות אותן מבצע מנהל ההשקעות, המביאות לידי ביטוי את רמת המומחיות שלו והכלים הטכנולוגיים המתקדמים בהם נעשה שימוש בניהול התיק.
מושג נוסף שחשוב להכיר, והוא נוגע הן לאלו המנהלים את השקעותיהם באופן עצמאי והן לאלו שבחרו בחברת השקעות מקצועית לנהל את השקעותיהם – והוא המיסוי על רווחי הון. כך, על כלל הרווחים שצברו ההשקעות שלכם בשוק ההון, יהיה עליכם לשלם מס בשיעור הנע בין 15% ל –25%.
עכשיו יש לכם קצת יותר מושג….
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו