מטוס כנף ציון עובר לבסיס הקבע שלו בחיל האוויר
מטוס ראשי המדינה (כנף ציון) שכבר כמה שנים מוכן אך לא נעשה בו שימוש יעזוב את חניית התעשייה האווירית ויעבור לבסיס הקבע שלו בנבטים, עד שיחליטו מה עושים איתו

כמעט שלוש שנים אחרי שטס את טיסת הניסוי הראשונה שלו, מטוס ראש הממשלה "כנף ציון" יעזוב את מקום החנייה שלו בנמל התעופה בן גוריון ויעבור למגורי קבע בחיל האוויר.
"מטוס ראשי המדינה יועבר בימים הקרובים מהתעשייה האווירית בנתב"ג למתחם שהוכן עבורו בבסיס נבטים. המטוס יאוחסן במתחם, תוך שמירה על כשירותו, עד לקבלת החלטה על אופן השימוש העתידי בו", נאמר בהודעת משרד הביטחון.
מטוס ראש הממשלה מוכן מזה תקופה ארוכה, אבל גם בנט ובעיקר לפיד נמנעים מלטוס בו, משום שהוא נראה להם יקר ובזבזני. הפרויקט שעלה מאות מיליונים ואולי כבר במיליארדים, עומד כאבן שאין לה הופכין. נשיא המדינה למשל טס השבוע לשוויץ בטיסה אזרחית רגילה, בזמן שהמטוס חונה בחנייה שליד מסלול ההמראה ממנו יצא הנשיא לדאבוס.
מבקר המדינה בדו"ח חריף על הפרויקט
בדו"ח מבקר המדינה מלפני חודשיים, מתח מתניהו אנגלמן ביקורת על הפרויקט 'כנף ציון' מטוס ראש הממשלה ונשיא המדינה, שמסתבר שהוא פרויקט בזבזני, יקר ואפילו מיותר.
לפי הביקורת, עם כניסתו של נתניהו למשרד ראש הממשלה, הוא החל בתהליך של רכישת מטוס לראש הממשלה, בדומה לאייר פורס1 של נשיאי ארה"ב. אלא שכאן התחיל גלגל של בזבזנות ותכנון לקוי, לאורך כל הדרך, כשגם היום 12 שנה אחרי, המטוס עדיין עומד על הקרקע ולא שותף בטיסה רשמית אפילו פעם אחת.
לפי דו"ח המבקר, במשרד רה"מ לא נמצא תיעוד לעבודת המטה שנעשתה בשנת 2010 לצורך קביעת הדרישות המרכזיות בפרויקט כגון טווח הטיסה הישירה, דגם המטוס וגילו וכן דרישה שהמטוס יכיל כ-100 – 120 נוסעים, שהייתה גבוהה פי שניים ממספר הנוסעים המרבי שהצטרפו בפועל לטיסות רה"נ בשנים 2010 ו-2011 (61 נוסעים).
המבקר קובע כי הדרישות המרכזיות שקבע משרד רה"מ בשנת 2010 (טווח הטיסה הישירה, מספר הנוסעים במטוס ותצורת הפנים שלו) לא נבחנו במסגרת תהליך קבלת ההחלטות שבוצע בשנים שלאחר מכן, ואלה שונו על ידי המל"ל וגורמים שונים בדרך באופן שייקר את המטוס. הצגת המחיר לממשלה, נעשתה ללא המע"מ – כלומר "שכחו" 17% מהמחיר, ועוד 6.5 מיליון דולר על השאלה מי יפעיל את המטוס, חיל האוויר או חברה אזרחית.
בסך הכל אישר הקבינט מטוס בעלות של 729 מיליון שקל, גבוה ב-137 מיליון שקלים מהתכנית המקורית שהציג משרד הביטחון.
יקר פי 2 ועוד לא טס אפילו פעם אחת
המטוס 'כנף ציון' שעבודת המטה עליו החלה ב-2010 והוא נרכש ב-2016, היה אמור להימסר כבר במרץ 2021, אולם כאמור, עד עכשיו, מרץ 2022, הוא טרם נמסר למשרד רה"מ וטרם החלו להתבצע באמצעותו טיסות של ראשי המדינה.
המבקר קובע כי בסיכומו של דבר, עלות הטיסה הממוצעת ת במטוס ראשי המדינה (ובכלל זה עלות ההקמה, ההסבה, ההפעלה ועלות ההון) צפויה להיות גבוהה בכ-108% מהעלות של טיסה ממוצעת במצב הקיים של חכירת מטוס אזרחי (כ-5.2 מיליון ש"ח לעומת כ-2.5 מיליון ש״ח).
עם זאת מציין המבקר את הצורך במטוס: במטוס ראשי המדינה קיים שיפור ניכר לעומת המצב הקיים (חכירה של מטוסים אזרחיים) ברמת הביטחון, לרבות בהיבטים של ההגנה על המטוס ואבטחת המידע בו, התקשורת, השליטה, התנאים במטוס, השירות שניתן בו וכן הזמינות שלו.
משרד ראש הממשלה: הדו"ח מתייחס לממשלות קודמות
תגובת משרד ראש הממשלה והמטה לביטחון לאומי (מל"ל) לדו"ח: "דו"ח המבקר מאיר היבטים שונים בתהליכי קבלת ההחלטות בפרויקט מטוס ראשי המדינה, אשר מצריכים תיקון והתייעלות. הדברים יילמדו ביסודיות ויתבצע תהליך הפקת לקחים בהתאם.
יצוין, כי כתיבת הדו"ח הושלמה בשנת 2021 והוא מתייחס לתהליכים ולהחלטות שהתקבלו ע"י ממשלות קודמות והחלו לפני עשר שנים ויותר, כמו גם ע"י נושאי משרות אשר רובם אינם מכהנים בתפקידם כיום.
מטוס "כנף ציון" השלים בעת האחרונה את הליכי הרישוי, לאחר שהותקנו בו מערכות ייחודיות ברמות סיווג שונות שהותאמו לחפ"ק האווירי של ראשי הממשלות והנשיאים. לצד זה, מתבצעת במשרד ראש הממשלה עבודת מטה בנושא שבוחנת את כלל היבטי הפרויקט, וזו תביא בחשבון גם את הנאמר בדו"ח המבקר".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו