"מנותקים": מה קורה לנוער כשלוקחים לו את הפלאפון? - סרוגים

"מנותקים": מה קורה לנוער כשלוקחים לו את הפלאפון?

על התמכרות הנוער לטלפון נכתבו הרבה ספרים, אבל הספר הזה יעניק לכם זווית שעליה לא חשבתם: "יש בספר הרבה דברים שמעוררים מחשבה ותהיות. זה ספר מאוד חשוב שמאיר צדדים אחרים בקשר שבין הנוער והטלפון שלהם"

אפרים ב
"מנותקים": מה קורה לנוער כשלוקחים לו את הפלאפון?
  (צילום: שאטרסטוק)

הרבה מאוד נכתב ודובר על עניין הנוער והמסכים, ההשפעות, ההתמכרות, ועוד. אבל כזו נקודת מבט עוד לא פגשתם!

הספר 'מנותקים' של ד"ר חננאל רוזנברג ופרופ' מנחם בלונדהיים מביא את סיפוריהם של מאה בני נוער ממגוון מגזרים ומקומות שהסכימו לוותר על הטלפון הנייד שלהם לשבוע שלם, ומה שיותר חשוב הוא – לכתוב יומן שמתעד את תחושותיהם לאורך השבוע.

נקודת המבט האותנטית של בני הנוער בזמן אמת מאפשרת לנו להיחשף לתחושות שלהם וכך להבין טוב יותר את הקשר שלהם עם הטלפונים הניידים. מעניין לגלות מה הטלפונים עבורם. הנוער מספרים על החוסר של היומן שמאפשר להם לתכנן זמן ולייצר תזכורות. על החוסר הגדול של המוזיקה "שלהם".

כמובן על היעדר התקשורת עם המשפחה והחברים, על תחושה שהם מפסידים את כל האירועים וההתרחשויות (fomo). פתאום לתאם איסוף מרופא שיניים הופך למשימה מורכבת. יש שמדווחים על תחושת פנטום של הטלפון, שכאילו רוטט בכיס ואפילו "שומעים" את צלילי ההתראות.

(באדיבות הוצאת הספרים מאגנס)

חלקם מספרים על תשומת לב חדשה להרבה דברים מסביבם כמו למשל הדרך לביה"ס שפתאום נראית אחרת, על הקשבה וסיכום בשיעורים, על קריאת ספרים ועל שיח עם המשפחה. נקודה שחוזרת על עצמה היא תחושת הנוכחות בכאן ועכשיו עם האדם שמולך.

גם אם אתה לא מסתכל בטלפון, עצם העובדה שאתה יכול להסתכל בטלפון משפיעה על הנוכחות שלך. ובלעדיו הנוכחות היא מלאה הרבה יותר. הניתוק מהטלפון גרם לרבים מהם לראות ולבחון את חבריהם ששקועים בטלפונים ולתהות האם גם הם עצמם נראים ומתנהגים כמותם (התשובה היא: כן) גרם להם לראות את המבוגרים: ההורים, האחים, קרובים אחרים, שגם הם שקועים בטלפון לא מעט ואפילו הרבה.

האיחוד המחודש עם הטלפון זוכה לפרק מיוחד בספר ביומנים, שבהם עולות מילים כמו געגוע, איבר חסר, חיבוקים וכו'. כמעט כולם כותבים ביומן שהשבוע הזה היה קשה אבל אפשרי ומלמד אותם על המקום של הטלפון ועל היכולת שלהם לשלוט בו. שני החוקרים מציגים את הטענה שבני הנוער אינם מכורים למכשיר מכיוון שהתנהלות שלהם במלך שבוע הניתוק מהטלפון לא תואם דפוסי התנהגות של מכורים.

(צילום: שאטרסטוק)

הם מתייחסים לדור ה-Z שהם מכנים "ילידים סלולריים" שמאופיינים בקבלת מכשיר חכם כבר בשנות ביה"ס היסודי וגדילה מאז יחד עם המכשיר. דבר שמשפיע על כל האישיות וההתנהלות. זה דור שלא מכיר מציאות וחיים בלי טלפון חכם ולכן הניתוק לשבוע חושף אותו להרבה דברים שלא היו בעולמו.

יש בספר הרבה דברים שמעוררים מחשבה ותהיות. זה ספר מאוד חשוב שמאיר צדדים אחרים בקשר שבין הנוער והטלפון שלהם. אם קראתם את "מהפיכת הקשב" של מיכה גודמן (וגם אם לא) את ממש חייבים לקרוא את 'מנותקים' כדי להשלים את התמונה!

מנותקים, ד"ר חננאל רוזנברג ופרופ' מנחם בלונדהיים, 241 עמ', הוצאת מאגנס

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו