ד"ר רפי קישון על אביו: "השואה גרמה לו להיות להומוריסטן"
ד"ר רפי קישון על אביו, אפרים קישון: "השואה גרמה לו להיות שחקן ובמאי מוצלח. בשואה הוא נאלץ ללמוד לשחק תפקידים - לא כדי לעלות על הבמה - אלה כדי להשאר בחיים ולשרוד"
היום (חמישי) מציינים את יום השואה הבינלאומי, ד"ר רפי קישון, בנו של אפרים קישון, כתב על אביו ופועלו.
כזכור, אפרים קישון היה סופר, סאטיריקן, מחזאי, תסריטאי, עיתונאי, פובליציסט, בעל טור, צייר ובמאי קולנוע ותיאטרון ישראלי. בנוסף, היה חתן פרס ישראל. קישון, היה מהסאטיריקנים והבמאים הישראלים הידועים ביותר בעולם. וכן, היה הבמאי הישראלי הראשון שסרט בבימויו היה מועמד לפרס אוסקר. קישון אף היה הישראלי הראשון שסרטים בבימויו זכו בפרס גלובוס הזהב.
כך כתב ד"ר רפי קישון: "היום יום השואה הבין-לאומי. השואה היא אירוע היסטורי שהשפיע מאוד על התרבות העולמית והישראלית.
אבי – אפרים קישון הוא ניצול שואה מהונגריה שהגיע לישראל כעולה חדש, והפך להומוריסטן ישראלי בולט ומשפיע. רק בשנים האחרונות, כשהתחלתי לתת הרצאה ומופע על חייו וסרטיו של אב – הבנתי פתאום, עד כמה השפיעה השואה עליו ועל יצירתו הייחודית.
מצאתי לפחות 5 השפעות של השואה על ההומור של קישון:
1- אין ספק שהשואה גרמה לו להיות להומוריסטן – מה כבר נותר לחלש ולנרדף – לצחוק על גורלו.
2- השואה גרמה לו להיות רגיש לצדק חברתי, ורדיפה של אחרים – לכן היה זה דווקא הוא – ההונגרי – שהיטיב להביע את המחאה נגד הזלזול של מפלגת השלטון בעולים החדשים ובמיוחד ההתנשאות כנגד עדות המזרח. למשל: הנאום המיתולוגי שנושא סאלח שבתי: "לשכוח?… למה לשכוח?…" למה אנו נדרשים לשכוח את המסורת והתרבות שלנו? – היא טובה בדיוק כמו שלכם…
3- השואה גרמה לו להיות אנרכיסט. במובן זה, שלא כיבד את השלטונות, ואת התקנות והחוקים שלהם, ואת צבא הפקידים החלמאים שלהם. הוא העז להעביר ביקורת ללא מורא על כל הרשויות, השרים והפקידים. עם ההומורסקות, המחזות והסרטים שלו, ואפילו המשחק החברתי: חבילה הגיעה – הוא הפך ללוחם-הומוריסטי מס 1, נגד הבירוקרטיה בישראל.
4- השואה גרמה לו להיות שחקן ובמאי מוצלח. בשואה הוא נאלץ ללמוד לשחק תפקידים – לא כדי לעלות על הבמה – אלה כדי להשאר בחיים ולשרוד. היכולת הרגישה הזאת לקרוא ולפענח בני אדם – עזרה לו להיות לא רק כותב רגיש ומיוחד – אלה גם במאי מחונן שהוציא מהשחקנים שלו את המיטב: חיים טופול – בדמותו של סאלח שבתי. (2 פרסי גלובוס הזהב ומועמדות לאוסקר).
תחת ידיו זכה שייקה אופיר הגאון לשחק 3 פעמים בתור שוטר – בסרט האחרון שאבי כתב עבורו – השוטר אזולאי – הוא הגיע לשיא שהביא לישראל מועמדות שניה לאוסקר, וזכיה שניה בגלובוס הזהב.
5- השואה גרמה לו להיות שורד נחוש, הסומך רק עצמו – במאבק על חייו ודעותיו. כמו למשל בסיפור הזה: חיים טופול וחבורת להקת הנח"ל אמרו לו שהמערכון החדש שהביא להם: הסוסיאלית החדשה (עם סאלח שבתי), הוא לא טוב ולא מצחיק – והקהל המאוכזב עלול לעזוב את האולם…
אבי אמר להם: אתם אידיוטים – זה מצחיק מאוד – יהיו פה רעמי צהוק…אמרו לו: מי אתה – הונגרי זר ומוזר, שתגיד לנו אידיוטים – אנו להקת הנח"ל – אבירי ההומור של מדינת ישראל…הסוף הרי ידוע… – טופול הסכים להעלות פעם אחת את המערכון ה"עצוב והמדכא" על הבמה – ולהפתעת כולם – הקהל רעם בצחוק מתפרץ מהשנייה הראשונה – רעמי צהוק אדירים שלא היו כמותם…את האירוע סיכם קישון בפשטות: "אמרתי לכם שאתם אידיוטים…"
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו