הממשלה תדון בהקמת ועדת חקירה לפרשת הצוללות
חברי הממשלה ידונו ביום ראשון הקרוב בהקמת וועדת חקירה ממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השייט. הדיון מגיע לאחר הדיון בתחילת השבוע על רכישת הצוללות במחיר כפול והסיבוך בשל הפרשה

סדר היום לישיבת הממשלה השבועית שיתקיים ביום ראשון הקרוב הופץ הערב (רביעי), ובין הנושאים שעל סדר היום הוא הקמת וועדת חקירה ממלכתית לפרשת הצוללות.
"הקמת ועדת חקירה ממלכתית בעניין עסקאות ו/או הליכירכש של ספינות המגן סער 6, צוללות AIP ,ספינות נגד צוללות, הפרטת מספנות חיל הים, וכן בעניין הסכמה למכר צוללות לצד ג' על ידי גרמניה", נכתב הנושא שהופץ הערב.
רק ביום ראשון האחרון התכנסה ועדת השרים לענייני הצטיידות כדי לאשר סופית את ההסכם הצוללות עם חברת טיסנקרופ, לאחר שהמחיר עלה משמעותית השנה.
על פי הדיווח באתר דה מרקר, הסכום שישראל צריכה לשלם עבור העסקה הוכפל מ-1.2 מיליארד אירו ל-2.5 מיליארד אירו. בכיר ישראלי שהשתתף בישיבת וועדת השרים אמר, על פי הדיווח באתר וואלה, כי אנשי משרד הביטחון אמרו לשרים כי ישראל מצאה עצמה במצב בעייתי בשל העובדה כי מספנות "טיסנקרופ" הגרמניות הפכו למונופול מבחינת חיל הים בכל הנוגע לצוללות. הם ציינו כי העובדה הזו, לצד לוח הזמנים הבעייתי והעיכוב שנוצר, הביאו לכך שלישראל אין ברירה אלא להסכים לתנאי העסקה, חרף העלייה במחיר.

גנץ ולפיד דחפו את היוזמה (צילום: דוברות הכנסת)
על פי אותו הדיווח ראש הממשלה בנט רמז כי זה בעקבות התנהלות נתניהו. "זה לא טוב ולא נעים אבל זה המחיר על זה שהפילו את הכדור הזה כבר כמה שנים", אמר בנט לשרים.
הוויכוח בממשלה על הקמת הוועדה נמשך כבר מספר חודשים, כאשר בין היתר היה רצון להמתין להשלמת העסקה עם הגרמנים כדי לוודא שעסקת הצוללות לא תיפגע ותסב נזק ביטחוני. לאחר שתושלם העסקה בימים הקרובים, ניתן האור הירוק על ידי ראשי המפלגות בקואליציה לקדם את הנושא.

פעילי מחאה בהם שר הביטחון לשעבר יעלון (צילום: אבשלום שושני/ פלאש 90)
הליך החקירה יתנהל במקביל לפרשת הצוללות המכונה גם תיק 3000. מדובר בחקירה פלילית שנוהלה על ידי יחידת להב 433 של משטרת ישראל מאז פברואר 2017 ובמסגרתה נחקר חשד להטיית מכרזים הקשורים לרכש צוללות מסדרת דולפין AIP וספינות סער 6 מחברת "טיסנקרופ" הגרמנית, בשנים 2009–2017.
בסיום החקירה פרסמה המשטרה את עמדתה שהתגבשו ראיות כדי להעמיד לדין מספר נחקרים באשמת שוחד, מרמה, הלבנת הון ואישומים נוספים, זאת מבלי שראש הממשלה לעבר נתניהו הואשם בפרשה.
יש לציין כי כבר בחודש אוקטובר שר הביטחון בני גנץ הגיש למזכירות הממשלה את הצעת ההחלטה של משרד הביטחון, בתיאום עם משרד המשפטים, להקמת ועדת חקירה ממלכתית לרכש הצוללות וכלי השיט.
גנץ אמר אז: "בתום עבודת מטה יסודית, הגשתי למזכירות הממשלה את הצעת ההחלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לרכש הצוללות וכלי השיט. הקמת הוועדה הכרחית למערכת הביטחון ולמדינת ישראל – אם לא נברר את האמת לא נוכח להפיק לקחים לעתיד. זה לא עניין אישי – אלא צורך לאומי".
מהפורום הביטחוני של התנועה לאיכות השלטון נמסר בתגובה: ״עכשיו זה המאני טיים של חברי הממשלה. אנו מצפים מכל שרי הממשלה לתמוך בהצעה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השיט על מנת לרדת לחקר האמת ולגלות מי אלו שפגעו בביטחונה של מדינת ישראל ובעבור אילו אינטרסים עשו זאת.נזכיר שנעלה בשיירה לירושלים ונהיה מחוץ לישיבת הממשלה כדי לתמוך ולוודא שאכן כך קורה.
״לאור אכזבות העבר, נמתין לראות שלא יהיו שינויים של הרגע האחרון. עד שזה לא גמור – זה לא גמור. הבטחתם – תקיימו. זה הזמן לחקור לעומק את פרשת השחיתות הביטחונית החמורה בתולדות המדינה״.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו