"פוטין שואף לחזור להשפעה בתקופת ברית המועצות" - סרוגים

"פוטין שואף לחזור להשפעה בתקופת ברית המועצות"

שלום בוגוסלבסקי, שמתמחה בכל מה שקשור לרוסיה, מסביר בראיון לסרוגים מה הביא אותם לסף מלחמה עם המערב: "זה לא שרוסיה משתמשת באוקראינה נגד המערב, אלא ההיפך"

מתי ברנהרט, חדשות סרוגים
"פוטין שואף לחזור להשפעה בתקופת ברית המועצות"
  (צילום: שאטרסטוק)

האם אנחנו לקראת מלחמה בין רוסיה לבין ארה"ב? האם הרוסים יפלשו לאוקראינה?

שלום בוגוסלבסקי, הוא מורה דרך, מרצה על פוליטיקה וסוציולוגיה. בוגוסלבסקי מתעסק רבות בכל מה שקשור לרוסיה והסביבה וכותב על כך רבות ברשת. בראיון לסרוגים הוא מסביר מה עומד מאחורי המתיחות הנוכחית בין פוטין לבין המערב, ומה הן מטרותיו האמתיות.

עוד באותו נושא

אוקראינה: "החיילים הרוסים יחזרו בארון"

כזכור, בשבוע שעבר ניהלה רוסיה מו"מ לא מוצלח בלשון המעטה עם המערב, על רקע החשש מפלישה רוסית לאוקראינה, שהציבה 100 חיילים על הגבול בין המדינות. רבים במערב אומרים שהחשש למלחמה הוא הגדול מזה 30 שנה, כלומר מאז סוף המלחמה הקרה.

להשתמש במערב נגד המזרח – ולא להיפך

"צריך להבין שהקונפליקט בין רוסיה למערב הוא בעצם משני", אומר בוגוסלבסקי, "החלק המרכזי הוא בין רוסיה לשכנותיה. מרכז הסיפור הוא שמדינות שסמוכות לרוסיה, חלקן מנהלות מדיניות חוץ פרו-מערבית, וזה לא מקובל על השלטון ברוסיה. לכן הרוסים מנסים למנוע זאת בכל מיני דרכים".

"אוקראינה היא הכי חשובה מבחינתם. היא חתכה באופן ברור לפוליטיקה פרו-מערבית. והיות שרוסיה לא הצליחה להכריח את אוקראינה לשנות מסלול, עושה רושם שהם מנסים לשכנע את המערב לדחות אותה ולדחוף אותה בחזרה לזרועותיה של רוסיה (רוסיה דורשת שנאט"ו לא תקבל את אוקראינה לשורותיה, בין היתר). צריך להבין: זה לא שרוסיה משתמשת באוקראינה נגד המערב, אלא ההיפך. הרעיון שאנו רואים הוא שרוסיה מנסה למנוע התערבות מערבית במרחב השפעתה".

(צילום: שאטרסטוק)

ולא רק באוקראינה הרוסים מחזקים את השפעתם. כזכור, לפני כשבועיים נכנסה קואליציה בהובלת רוסיה לסייע בהשלטת הסדר בניסיון ההפיכה בקזחסטן. על כך אומר בוגוסלבסקי: "קזחסטן הייתה ביחסים די קרובים עם רוסיה כמו במדינות רבות עם יחסי חסות. אלה לא מדינות שמקבלות הוראות, אלא שומרות על קשרים קרובים ומנסות לשמור על עצמאות מסוימת. זה נכון שבעזרת ההתערבות הרוסית היו חילופי גברי בשלטון שכנראה הפכו אותה יותר תלויה ברוסיה".

"פוטין אומר את זה בכל מקום", מדגיש בוגוסלבסקי, "הוא אומר דבר פשוט: היה לנו איזה רגע של חולשה אחרי התמוטטות ברה"מ. ואיבדנו את שטחי ההשפעה שלנו. עכשיו אנחנו רוצים את הכול בחזרה ולחזור למעמד של מעצמה. אנו רוצים שהשטח שהיה תחת השפעתנו יוחזר, ואנחנו לא מוכנים שידרכו עלינו".

דרשו בכוונה דרישות שאי אפשר לקבל

בוגוסלבסקי אומר כי הוא לא מאמין שיש כאן שיחות כנות בין רוסיה למערב, בעיקר בגלל הדרישות המוגזמות שלהן כתנאי בסיס: "מו"מ אמתי אני לא חושב שיש כאן. אני לא שולל את זה שרוסיה קיוותה להשיג דברים במו"מ. רוסיה באה עם הצעות שהן אולטימטום. תוך ידיעה שאפילו תאורטיות זה לא יכול להתקבל".

"בסופו של דבר אני לא יודע בדיוק מה הם ציפו שיקרה אבל הם יכלו לדעת שהם שלא יוכלו לקבל את ההצעות שלהם. אני מניח שיש בזה הצדקה, או משיכת זמן, או כל מיני דברים אחרים. אבל בסופו של דבר אלה הצעות שלא היה אפשר לקבל. והם לא רוצים לנהל מו"מ, הם רוצים תשובה חיובית עד יום שני ואז 'נעשה מה שרוצים'".

עימות ישיר לא, סיוע משמועתי – כן

למרות המתיחות הגוברת, בוגוסלבסקי לא רואה סיכוי גדול לעימות צבאי ישיר בין רוסיה לבין ארה"ב או נאט"ו: "המערב לא הולך לשלוח את הצבא בשביל להילחם. זה עושה רושם די ברור כרגע. בוודאות יהיו תגובות כלכליות כגון סנקציות אישיות על פוטין והמעגל הפנימי שלו".

על עף העובדה שהתערבות צבאית ישירה כנראה לא תתממש, האמריקאים ככל הנראה הולכים לסייע מאוד לאוקראינים: "יש דיבורים על על סיוע צבאי לאוקראינה. בין היתר באמצעות מודיעין ובאספקה של כל מיני כלי נשק שכואבים במיוחד".

(צילום: שאטרסטוק)

הנשק העיקרי שהאמריקאים הולכים לספק לאוקראינים מיועדים להגנה אווירית, במטרה להתמודד עם העליונות האווירית הגבוהה של רוסיה: "האמריקאים יספקו טילי סינגל נגד מטוסים שחיל רגלים מפעיל. הנשק השני הוא טילי ג'ואלין, נשק נ"ט מאוד יעיל, גם הוא מיועד לחיילי החי"ר, ארה"ב כבר סיפקה אותם לאוקראינה ועתידה להוסיף עוד".

למרות הכול – אל תזלזלו באוקראינה

בוגוסלבסקי מדגיש כי למרות שהצבא הרוסי אכן חזק מאוד ובעל עליונות רבה במגוון תחומים, אסור להמעיט בערכו של הצבא האוקראיני.

"כולם מניחים שרוסיה יכולה לעשות מה שהיא רוצה כי המערב לא יתעמת אתה צבאית. אבל יש הערכת יתר של העוצמה הצבאית הרוסית ומצד שני זלזול בזה האוקראיני. ברור שרוסיה יותר חזקה. יש לה עליונות אווירית ויותר ציוד. עם זאת, בכל הנוגע למגפיים על הקרקע, הם עם נחיתות מספרית די גדולה".

(צילום: שאטרסטוק)

"כרגע יש לרוסים 100 אלף חיילים על הגבול, והם עשויים להגיע ל-300 אלף. אך גם במצב הזה הם עדיין בנחיתות מספרית. ישנם 250 אלף חיילים בצבא האוקראיני הסדיר. וחצי מיליון ביחד עם מילואימניקים. ובנוסף יש עוד כוחות כגון המשמר לאומי. הצבא האוקראיני מאוד מיומן ויעשה צרות לרוסים בכל מקום".

כמו תמיד בהיסטוריה האירופית – העניינים עלולים לצאת משליטה

"לא יהיו לרוסיה חיים קלים בפלישה כזאת בניגוד למה שנדמה אולי להרבה אנשים", אומר בוגוסלבסקי. "ברגע שתקיפה רוסית מתרחקת מהגבול יהיה לה מאוד קשה להתקדם, להשיג קווי אספקה. אין להם סיכוי לכבוש אזורים עירוניים. אוקראינה לא חסרת אונים. אם יש לרוסיה שכל הם יעשו מבצע מוגבל, לא ינסו לכבוש שטח גדול. אם הם יפתחו בפעולה נרחבת, העניין הזה יתסבך, ואז הרעיון שהמערב לא יתערב לא בהכרח יישמר. במקרה של הדרדרות אנחנו לא יודעים לאן זה יגיע. אפילו השוודים מתחילים להתעצם צבאית. הדברים הללו יכולים לצאת משליטה".

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
2 תגובות - 2 דיונים מיין לפי
1
עכשיו נזכרתם? ...
בוקר טוב סרוגים | 17-01-2022 7:02
עכשיו נזכרתם?
2
בכל מקרה בהנחה...
הציוני | 17-01-2022 10:43
בכל מקרה בהנחה והתקוה שאש הקרבות תתחולל,אם יתרחשו בין הניצים,מאחל לשני הצדדים הצלחות גדולות שם באיזורי האנטישמיות הנאלחים של החביבים ההם!