למען העגונות: סמכויות בית הדין הרבני יורחבו לחו"ל
הכנסת אישרה לתת באופן קבוע לבתי הדין הרבניים כלים אפקטיבי נגד תופעת העגונות, כך שיוכלו לטפל גם במקרים של מקרי גירושין של אזרחים שאינם ישראלים

מליאת הכנסת אישרה סופית את תיקון חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), שיסמיך את הדיינים לדון בתביעות גירושין, גם למי שלא אזרח או תושב ישראלי.
התיקון לחוק עבר לראשונה כהוראת שעה בשנת 2018 לשלוש שנים, והסמיך את בתי הדין הרבניים בישראל לדון בתביעת הגירושין של מי שאינם אזרחי המדינה ותושביה, במקרים שבהם הנישואין נערכו לפי דין תורה והאישה לא קיבלה גט מנישואין אלה בבית דין מחוץ לישראל.
כעת הסוגיה הוסדרה בחוק באופן קבוע ולא כהוראת שעה מוגבלת. בחוק תמכו 7 ח"כים וללא מתנגדים.
בדברי ההסבר נכתב: "מאז חקיקתה הביאה הוראת השעה לשחרור עשרות נשים יהודיות מן התפוצות מעגינותן. לנשים אלה, על פי רוב, אין במדינות שבהן הן מתגוררות כל דרך חוקית והלכתית לכפיית הגט, ובלא הוראת השעה, לא הייתה סמכות לבתי הדין הרבניים בישראל לדון בתביעותיהן לגירושין ולהביא לשחרורן מעגינותן."
קריב: "הפער הזה אינו מתקבל על הדעת"
יו"ר ועדת חוקה ח"כ גלעד קריב הציג את ההצעה והוסיף: "ניכר שבתי הדין מתאמצים לנצל את כל הכלים שעומדים לרשותם על מנת להתיר נשים יהודיות מן התפוצות מעגינותן ויש לשבח את בתי הדין הרבניים על-כך."
"יחד עם זאת, מן הראוי לתהות מדוע בתי הדין הרבניים בישראל לא מנצלים את כל הכלים העומדים לרשותם, כלים שרבים מהם הוסדרו ע"י הבית הזה. מדוע הם לא מנצלים את הכלים הללו על מנת להתיר נשים ישראליות מעגינותן או לחלץ אותן ממצב של סירוב גט ועיכוב גט."

ח"כ גלעד קריב (צילום: נועם מושקוביץ\דוברות הכנסת)
קריב הוסיף: "הפער בין עוצמת המאמץ של בתי הדין הרבניים לסייע לנשים מכוח הוראת השעה שאנו הופכים אתה להוראת קבע, לבין רפיון הידיים היחסי שמתגלה בפעילותן למען נשים ישראליות שהליכי הגירושין שלהם מתמשכים שנים רבות, הפער הזה אינו מתקבל על הדעת."
ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) אמר בדיון: "עוד כשחוקקנו את הוראת השעה המקורית, חשבנו שבחוק הזה שבא להתיר עגונה מעגינותה, כולם יהיו ביחד. גם אישים, ארגונים וחברי כנסת שהם קיצוניים בהתייחסות שלהם לדת, למסורת, לבתי הדין, לרבנים ולהלכה היהודית."
"היינו בטוחים שתהיה תמימות דעים אבל התברר שלא. יש חברת כנסת שאמרה לי שהם לא מוכנות להסכים להעניק סמכות לבתי הדין לפעול נגד מעגנים, מול המשקל של עגינותה של האישה. כל הערכים של עזרה לנשים נזרקו כשזה מגיע לממסד הרבני".
"יום בשורה לעשרות עגונות בחוץ לארץ"
בתגובה להעברת חוק, אמר הרב פנחס גולדשמידט נשיא ׳ועידת רבני אירופה׳ ורבה של מוסקבה: "היום הוא יום בשורה לעשרות עגונות בחוץ לארץ, שעד היום לא היה להם אפשרות לכפות על בעליהם לבוא ולהתדיין לפני בית דין, או לקיים את פסקי הדין של בתי הדין בחו״ל. בימי החנוכה זו נקודת אור בחייהן של מעוכבות הגיטין בתפוצות."
״שמחה יתרה היא; שכל המפלגות המיוצגות בכנסת, מיהדות התורה ועד מרץ תמכו בחוק החשוב הזה. גם היום הוכיח העם היושב בציון את הערבות ההדדית עם יהדות התפוצות״.
עוד הוסיף הרב: "המשמעות האקוטית של החוק היא; מאחר שבחו"ל די בכך שהבעל גירש את אשתו בגט אזרחי כדי שלא יחשב כמעגן, ועל פי החוק שהתקבל היום ניתן לעכב ואף לנקוט בסנקציות נגד בעל מעגן, שלא שחרר את אשתו בגט כדת וכדין, אף שאינו תושב ישראל".
מארגון "מבוי סתום" המסייע לנשים מסורבות גט ועגונות נמסר: " אנחנו שמחות על העברת החוק שיאפשר למדינת ישראל לסייע לעגונות מכל העולם. החוק שעבר אתמול אינו מושלם, אבל בהחלט מדובר בצעד קדימה. ברכות ליוזמת החוק המקורי חכ"ל עליזה לביא ולשר לענייני דתות, מתן כהנא שהעביר אותו.
נקווה שבתי הדין הרבניים ישתמשו בסמכות הניתנה להם בחוכמה ויזכרו כי עם כוח גדול מגיעה אחריות גדולה" .
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו