'אחרי התקציב' הגיע: מהן המשמעויות הפוליטיות?
הארכת חייה של הממשלה, הבטחת כהונתו של לפיד, האתגרים החוקתיים והמדיניים של הקואליציה, והמחלוקות בתוך האופוזיציה: לאחר אישור התקציב, זה מה שצפוי בחודשים הקרובים

1. אחרי שהכנסת אישרה באשמורת בוקר יום שישי האחרון את תקציב המדינה לשנים 2021 – 2022, ממשלת בנט-לפיד זכתה למרחב נשימה אוטומטי, לפחות עוד 17 חודשים.
מכיוון שתקציב מדינה יכול להיות מאושר באופן רשמי עד חודש מרץ של אותה השנה, למעשה פעם הבאה שהעברת תקציב תאיים לפרק את הקואליציה יהיה רק במרץ 2023, ועד אז סיכוי הפלת הממשלה כמעט קלושים.
כעת יש רק שתי דרכים להחליף ממשלה: ראשונה – העברת חוק פיזור הכנסת באופן אקטיבי על ידי לפחות 61 חברי כנסת. השנייה – הצלחה באישור אי אמון קונסטרוקטיבי. הבעיה שלצורך כך חייבים לגבש 61 ח"כים שמתאגדים סביב מועמד חדש מתוך הכנסת. תרחיש זה יתאפשר באופן תאורטי רק כאשר בליכוד יהיה ראש מפלגה שאיננו נתניהו, סיטואציה שכעת לא נראית קרובה.
2. יאיר לפיד עשה צעד משמעותי נוסף לעבר התואר "ראש הממשלה" ולא רק החליפי. לפי הסכם הרוטציה עם נפתלי בנט, הם אמורים להתחלף בחודש אוגוסט 2023, אך בכל מקרה של הפלת ממשלה מוקדם יותר – מי שיעמוד בראשות הממשלה עד הבחירות יהיה זה לפיד, כך שבכל מקרה לפיד יגיע לתפקיד, בין אם במועדו ובין אם מוקדם יותר כראש ממשלת מעבר.

יאיר לפיד (צילום: דוברות הכנסת)
הלחץ המדיני בדרך?
3. חמישה חודשים מכינון הממשלה, ועד עכשיו רוב העיסוק היה ייצוב הקואליציה ואישור התקציב. כעת ייאלצו שם להתפנות לעוד נושאים רבים שנדחקו בינתיים ומאיימים לפצל את הצדדים הקואליציה. נושאים כמו ועדת חקירה לצוללות, חוקים שימנעו מנתניהו לשוב לראשות הממשלה יציפו את סדר היום אבל בראש ובראשונה הנושא המדיני צפוי לערער בין סיעות הימין לסיעות השמאל.
כיבוד ההסכם עם אנשי אביתר, האיום של ממשל ביידן לפתוח קונסוליה נוספת בירושלים והמשך הבנייה ביישובי יהודה ושומרון – כל הסוגיות שבלב המחלוקת בין חברי הממשלה יצופו בזמן הקרוב, והאתגר של בנט ולפיד להלך בין הטיפות רק יתחדד.

בנייה ביישוב שבות רחל (צילום: גילי יערי/פלאש 90)
4. כעת משהוסר איום הפלת הממשלה ע"י התקציב, סיעות האופוזיציה יצטרכו לקבוע אסטרטגיה חדשה. אם תחילה נתניהו הצליח לגרום לשותפיו להאמין שהשלטון יחזור בקרוב, הרי שהמציאות מוכיחה אחרת.
כמובן שהרבה תלוי בהחלטתו של נתניהו להישאר בתפקידו בליכוד (וכראש האופוזיציה) אבל שאלת קיום פריימריז בליכוד והקרקע המתערערת שם תשפיע רבות על הלך הרוח האופוזיציוני, מה גם שבקרב חברי הכנסת החרדים, בעיקר של יהדות התורה, כבר נשמעים הרהורים בנוגע ליחס מול הממשלה ולצורך לחזור לעבודה פרלמנטרית מלאה, ללא חרמות.

נתניהו (צילום: אוליביה פיטוסי/פלאש 90)
5. בהמשך ישיר לסעיף הקודם, האופוזיציה תצטרך להכריע לגבי עבודת הוועדות. רק בשבועות האחרונים, נציגיו החלו להשתלב עוד ועוד בוועדות באופן רשמי ומלא. לאחר שבג"ץ פסק לטובת ההצעה העדכנית של הנהלת הקואליציה, ובלחץ הסיעות החרדיות, החרם על העבודה הפרלמנטרית החשובה בוועדות ככל הנראה לקראת סיום.
בליכוד יצטרכו למצוא בקרוב את הסולם לרדת מהעץ, רק שאז יחל הקרב הקשה על איוש מעט המקומות שלהם, ביחס לכמות חברי הכנסת הרבים שלה. שרים לשעבר ירצו לאייש את הוועדות החשובות, בזמן שגם חברי הכנסת "הפשוטים", שעבדו קשה בתקופה האחרונה, ידרשו את כבודם. בתווך הזה יצטרכו נתניהו ולוין (המשמש יו"ר הסיעה) לקבוע את מי הם מתעדפים.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו