לקראת שבוע דרמטי: כך צפוי לעבור תקציב המדינה
רגע האמת מגיע: תקציב המדינה לשנים 2022-2021 יוגש לאישור סופי של הכנסת, ולמרות הרוב הדחוק בקואליציה משדרים שהם בטוחים שהוא יעבור. איך יראה לוח הזמנים השבועי?

השבוע תירשם היסטוריה קטנה עם אישור תקציב המדינה , לראשונה זה יותר משלוש שנים. הפעם האחרונה שהכנסת הצביעה ואישרה תקציב היה לשנת 2019, כבר ב-15 במרס 2018, בימי ממשלת נתניהו, כאשר שר האוצר היה משה כחלון.
לאחר שנתיים של סבבי הבחירות וחוסר היכולת של ממשלת נתניהו-גנץ לאשר אותה, השבוע ישראל תהיה בדרך למסגרת תקציבית חדשה ומעודכנת.
מאז אישור התקציב הנוכחי בקריאה ראשונה בחודש אוגוסט, דנות ועדות הכנסת השונות בסעיפי חוקי התקציב וחוקי ההסדרים ומכינות אותם לקראת הקריאה השנייה והשלישית. לאחר שבועות ארוכים של דיונים, בעיקר בוועדות הכספים, החוקה והכלכלה – כל סעיפי החוקים אושרו (למעט בודדים שהוחלט לפצל אותם ולדון בהם בהמשך).
בכוונת הנהלת הקואליציה להגיש על שולחן הכנסת את תקציב המדינה ביום שלישי, ובכך לאפשר יומיים שלמים של הנמקות, הצגת הסתייגויות ודיונים על סעיפי החוקים, בעיקר מצידם של חברי האופוזיציה, ובכך להתחיל הצבעה על חוקי תקציב המדינה וחוק ההסדרים ביום חמישי בבוקר.
השאיפה היא לסיים זאת עד שעות הלילה או יום שישי לפנות בוקר. אם הישיבה תתארך ולא יצליחו לסיים בזמן, ישנה עדיין האפשרות לעצור את הדיון, ולהמשיך אותו רק ביום ראשון שלאחריו.
לוח הזמנים השבועי:
ימים ראשון-שני: ניסוחים אחרונים ואיגוד כל חוקי התקציב יחד וזאת לאישור הייעוץ המשפטי של הכנסת
ימים שלישי-רביעי: דיון במליאת הכנסת על החוקים – הנמקות וזמן נאומים לחברי הכנסת
יום חמישי: תחילת ההצבעות על תקציב המדינה

בנט ועבאס (צילום: דוברות הכנסת)
המועד החוקי האחרון לאישור התקציב הוא ה-14 בנובמבר, שבועיים בדיוק. אמנם מטרת הקואליציה הוא לסיים את ההליך כבר השבוע, אך הם משאירים "מקדם הגנה" של שבוע שלם, למקרה של בעיות פנימיות או קשיים טכניים-משפטיים.
למרות שרבים חושבים, הכנסת לא תצביע על תקציב דו-שנתי, אלא על שני חוקים תקציב – אחד לשנת 2021 ועוד אחד לשנת 2022, ובהתאם עליהם חוקי ההסדרים, שבהם מופיעים סעיפי רפורמה רבים כמו השינוי במערך הכשרות, העלאת גיל הפרישה לנשים ועוד.
מה הרוב הדרוש?
יש לציין כי על מנת לאשר את תקציב המדינה, הקואליציה כלל לא מחויבת להשיג רוב של 61 חברי כנסת, אלא מספיק רוב פרלמנטרי רגיל.
נכון לעכשיו, לקואליציה יש רוב צר של 61 תומכים כאשר מולם מתייצבים 59 חברי האופוזיציה, אך טרם ברור לחלוטין כיצד ינהגו ששת חברי הרשימה המשותפת.

באותו צד? טיבי ונתניהו במליאה (צילום: הדס פרוש/פלאש 90)
למרות ההצהרות שלהם נגד הממשלה ותקציב המדינה, במפלגה מבינים שמחיר הפלת הממשלה לא בהכרח תוביל לממשלה טובה יותר עבורם, וכן ישנה האפשרות שלא כל חברי הסיעה ינהגו באופן דומה, בייחוד שני חברי מפלת תע"ל (אחמד טיבי ואוסאמה סעדי) שייתכן שלא יצביעו אקטיבית נגד החוק.
אמש הכריז ח"כ עמיחי שיקלי רשמית שיתנגד בהצבעה על התקציב, זאת לאחר שבקריאה הראשונה הוא נעדר מן ההצבעה. ההשלכה של הצבעה כזו, עלולה להוות עבור ימינה הוכחה מספיק מוצקה על מנת להביא להכרזתו כ"פורש" מסיעתו, ובכל להשית עליו סנקציות חמורות, ובראשן – איסור התמודדות המפלגה קיימת בבחירות הבאות.

בנט ושיקלי (צילום: דוברות הכנסת)