השופטים יתערבו? הקרב על איוש הוועדות בכנסת מגיע לבג"ץ
בג"ץ ידון בעתירה של 6 ח"כים נגד הכנסת והקואליציה, על הרכבי הוועדות שאושרו במליאת הכנסת ושהאופוזיציה מחרימה כבר מספר שבועות. עם זאת, בליכוד מבהירים שהעתירה לא על דעתם

היום ידון הרכב של שופטי בית המשפט העליון בעתירה של קבוצת חברי כנסת נגד הכנסת, יו"ר הכנסת מיקי לוי, ועדת הכנסת וכן סיעות הקואליציה.
את העתירה יוצאת הדופן הגישו חברי הכנסת דוד ביטן, מירי רגב, קטי שטרית, פטין מולא מהליכוד וחברי הכנסת משה ארבל ומיכאל מלכיאלי מש"ס בטענה לחלוקה לא הולמת בתוך ועדות הכנסת, כזו שלא מייצגת את יחסי הכוחות בין הסיעות בכנסת הנוכחית.
לפי הפנייה, טוענים הח"כים העותרים כי הקואליציה חילקה את הרכבי הוועדות בצורה לא חוקית, תוך יצירת רוב לא פרופורציונלי לטובתם.
לדבריהם, למרות שיחסי הכוחות הם 61-62 מול 58-59 (תלוי איך מחשיבים את ח"כ שיקלי), בחלק מהוועדות נוצר יתרון של 2-3 חברים לקואליציה.
דוגמא נוספת היא למשל שסיעת הליכוד, המונה 29 חברים קיבלו רק 2 חברים בוועדת כספים היוקרתית, בדומה לסיעות קטנות משמעותית.
"פגיעה קשה בערכים המהותיים"
עוד נאמר בעתירה כי יו"ר הכנסת, ח"כ מיקי לוי, נהג בניגוד לדין כשהביא את הצעת הוועדה המסדרת לדיון והצבעה במליאת הכנסת, זו שלבסוף אושרה.
בפנייה לבית המשפט כתבו העותרים: "מצב זה סוטה לחלוטין מהדין שמחייב שהרכבי הוועדה ישקפו את הרכב הסיעות, בהתאם לגודלן היחסי מנוגדת לחוק הכנסת והתקנון, וגררה פגיעה קשה בערכים המהותיים המונחים ביסוד שיטת המשטר הישראלית".
יש לציין כי קבוצת הח"כים פנתה באופן פרטי לבג"ץ ולא מטעם הסיעות שלהם.
למעשה מפלגת הליכוד אף השיבה כי היא מתנגדת להתערבות משפטית: "אל לו לבית המשפט הכבד זה להתערב בהחלטות הכנסת, משום שהסוגיה איננה שפיטה ולבית המשפט הנכבד אין סמכות להתערבות זו."
בעבר אמר מרכז האופוזיציה, ח"כ יריב לוין: "הדרך בה בחרה הקואליציה להקים את וועדות הכנסת היא רמיסת מוסד הכנסת והאופוזיציה, ויריקה בפרצופה של הדמוקרטיה. אנו לא נשתף פעולה עם הקמת הוועדות, כל עוד תמשיך הקואליציה בסירובה לשקף בהרכבן את הרכב הכנסת האמיתי."
לדברי גורמים בהנהלת הקואליציה, למרות שהיו ניסיונות רבים בשבועות האחרונים לבוא לקראת האופוזיציה, תוך מטרה למצוא פשרות, כל פעם זה נתקל בסירוב מוחלט.
לדבריהם המטרה האמתית של הליכוד זה להביא לשיתוק של עבודת הכנסת, מבלי שום רצון למצוא פתרון.
רק חלק מהוועדות מתפקדות
כזכור, סיעות האופוזיציה של מחנה הימין מסרבים לשתף כל פעולה עם הנהלת הקואליציה על איוש הוועדות שכבר הוקמו וכן למנות יו"רים ל-4 הוועדות שהם קיבלו (ביקורת המדינה, מדע וטכנולוגיה, קידום מעמד האישה ועלייה וקליטה).

קרדיט: דני שם טוב, דוברות הכנסת
בשל כך הוקמו רק הוועדות שבראשן עומד חבר מסיעת קואליציה ורק הן מתפקדות נכון לעכשיו.
גם ועדת האתיקה של הכנסת טרם הוקמה, וזאת לאור העובדה שאף חבר אופוזיציה לא מוכן להיות חבר בה, צעד שלמעשה לא מאפשר את הקמתה ומונע טיפול בבעיות משמעת של חברי כנסת.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו