בג"ץ דחה את העתירה: "תהליך מקובל בכנסת"
למרות תלונות האופוזיציה, שלושה שופטי בג"ץ דחו את העתירה נגד יו"ר הכנסת שאוסר בשבועות האחרונים העלאת חקיקה פרטית: "מאפיין את התנהלות הכנסת בשני העשורים האחרונים"

שופטי בית המשפט העליון דחו את העתירה של ח"כ משה ארבל (ש"ס) נגד החלטת יו"ר הכנסת לעכב חקיקה פרטית בשבועות הראשונים שאחרי הקמת הממשלה החדשה.
כזכור, נשיאות הכנסת בראשות ח"כ מיקי לוי, החליטה שלא לאשר קידום הצעות חוק פרטיות ע"י חברי כנסת מהאופוזיציה והקואליציה, מאז שממשלת בנט-לפיד הוקמה לפני מעל לשבועיים וזאת במטרה לאפשר לקואליציה זמן "להתייצב", ללא חוקים נפיצים.

ראשי הקואליציה סילמן וטופורובסקי (צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ)
לטענת חברי אופוזיציה, שההחלטה של ח"כ עידית סילמן וח"כ בועז טופורובסקי, המשמשים הנהלת הקואליציה, שלא לאשר העלאת חוקים בקריאה טרומית בשבועות הקרובים היא פגיעה בכנסת ובכללים הדמוקרטים.
כאמור היום קבע הרכב בג"ץ כי הוא למעשה מקבל את גרסת נשיאות הכנסת שההחלטה על הקפאת חקיקה היא לכל שבוע בנפרד ולא מראש לחודש שלם. השופטים גם אישרו כי מדובר בנוהג שיגרתי בעבודת הכנסת.
בכל מקרה, השבוע הוחלט ע"י יו"ר הכנסת כי משבוע הבא יהיה ניתן להגיש הצעות חוק פרטיות ומשבוע שאחרי זה (אמצע יולי) יהיה ניתן להביא אותם להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת.
היסטוריה ארוכה של מקרים דומים
אחרי הביקורת הרבה מצד סיעות האופוזיציה על הכוונה לאסור קידום חקיקה פרטית ע"י חברי כנסת בתקופה הקרובה, בירור מיוחד שנעשה ע"י הכנסת בדק מה היה המצב בכנסות קודמות.
מזכירת הכנסת הראתה 7 מקרים שבהן חלף זמן ארוך מאז השבעת הכנסת ועד שהחל תהליך החקיקה הפרטית הראשונה של אותה כנסת.
בין הדוגמאות שניתנו היו הכנסת ה-15, שם הממשלה הוקמה בתאריך 6/7/99 והחקיקה פרטית ראשונה החלה ב: 6/10/99 – שלושה חודשים (כאשר באמצע יש פגרת קיץ).

צילום: דוברות הכנסת
בכנסת ה-17, תאריך כינון הממשלה היה 4/5/2006, חוק התקציב הוגש ב: 12/6/2006 אך החקיקה פרטית ראשונה הייתה בתאריך 28/6/2006 – מעל חודש וחצי.
בכנסת ה-19 ובכנסת ה-20 חלפו גם מעל חודש בין כינון הממשלה ועד קידום החוק הפרטי הראשון. אפילו בכנסת ה-23, זו שהייתה עם ממשלת הרוטציה של נתניהו וגנץ, רק לאחר חודש החל תהליך החקיקה הפרטית.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו