הפרקליטות סגרה תיק חקירה נגד אנשי שב"כ
עקב חוסר בראיות, הפרקליטות סגרה תיק נגד אנשי שב"כ שהורו לבצע חיפוש שלא לצורך באיברי מין של אישה פלסטינית תוך פגיעה בכבודה. ההחלטה הועברה לראש השב"כ לצורך שקילת נקיטה בצעדים פיקודיים

המשנה לפרקליט המדינה, נורית ליטמן, החליטה לאמץ את המלצת פרקליטות מחוז תל אביב והמחלקה לחקירות שוטרים, לאחר חקירה מעמיקה שנערכה באמצעות צוות חקירה משולב של מח"ש ומצ"ח, ולסגור מחוסר ראיות את התלונה שהגישה עצורה פלסטינית בגין חיפוש גופני פולשני שנערך בגופה.
החיפוש נערך במסגרת פעילות מבצעית משותפת של השב"כ וצה"ל ב-2015. בצד זאת, המליצה המשנה לפרקליט המדינה לראש השב"כ לנקוט הליך פיקודי מתאים בעניינם של שניים מאנשי השירות.
האירוע שלגביו הוגשה התלונה התרחש במהלך חיפוש בביתה של עצורה תושבת איו"ש, אז נערך חיפוש בגופה בשל צורך מבצעי מסוים, חיפוש אשר פגע מהותית בכבודה ובפרטיותה.
החיפוש בוצע על ידי שתי חיילות, אחת מהן רופאה. בעקבות הפגיעה בעצורה, ולאחר חקירת מצ"ח בנושא, אימץ פרקליט המדינה את המלצת המבת"ן והורה על פתיחה בחקירה פלילית והקמת צח"מ של מח"ש, שהיא בעלת הסמכות לחקור אנשי שב"כ, ומצ"ח.
הצח"מ ערך חקירה מקיפה, בה בוצעו פעולות רבות. לאחר בחינת ממצאי החקירה ושקילת מכלול השיקולים הרלוונטיים לעניין, ולאחר שבוצעו מספר פעולות חקירה נוספות במסגרת השלמות חקירה, נמצא כי קיימת תשתית ראייתית חסרה, בין היתר, ביחס למקור ההנחיה לביצוע החיפוש, לתוכנה ולנסיבות העברתה לגורמי השטח.
על כן, בהעדר די ראיות לא ניתן להעמיד לדין מי מן המעורבים באירוע זה, בין בהליך פלילי ובין בהליך משמעתי. לצד זאת ליטמן הבהירה כי החקירה העלתה, שעל אף שלא הייתה כוונה לפגוע בעצורה הפלסטינית, התנהלות המעורבים אינה עומדת בסטנדרט המצופה והנדרש מהם.
על רקע מסקנה זו סברה המשנה לפרקליט המדינה כי מדובר באירוע חמור שלא ניתן להותירו ללא טיפול מתאים, ועל כן היא הורתה להעביר את החלטתה לראש השב"כ, על מנת שישקול נקיטת צעדים פיקודיים מתאימים נגד שניים מאנשי השירות המעורבים, וכן על מנת שתיבחן הפקת לקחים מתחייבים לעתיד. יש לציין כי נגד איש שב"כ שלישי ננקט הליך פיקודי כבר ב-2019 בגין התנהלותו באירוע.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו