היום בהיסטוריה: מבצע 'ביעור חמץ' וכיבוש העיר חיפה
בימים שלפני פסח תש"ח יצא מבצע "ביעור חמץ" של הפלמ"ח לכבוש את העיר חיפה. בגשר 'הגיבורים' (רושמייה) התנהל קרב גבורה בו נפל בצלאל פרחודניק, דודו של איש התקשורת רפי רשף
היום בהיסטוריה: י"ג בניסן – מבצע 'ביעור חמץ' כיבוש העיר חיפה במלחמת העצמאות
לאחר החלטת החלוקה באו"ם החלו ערביי חיפה לתקוף את השכונות היהודיות ואת הדרכים אליהן. כוחות ההגנה תכננו להשתלט על נקודות חשובות בעיר עם צאת הבריטים. הבריטים הודיעו במפתיע על פינוי עמדותיהם בי"ב ניסן תש"ח.
כוחות ההגנה התארגנו במהירות להשתלט על עמדות העיר ולהביא לניתוק העיר. בתחילה כבשו את בית הנאג'אדה שחלש על גשר רושמיה, כדי למנוע מהערבים לחסום את היציאה מחיפה אל מפרץ חיפה, הקריות הגליל והעמקים.
ההתקפה הגדולה התחילה בליל י"ג בניסן בהרעשה כבדה של מרגמות דוידקה שהופעלו לראשונה בחיפה. מיד לאחר ההפגזה החלה ההתקפה בשני ראשים. כוח אחד ירד מהדר הכרמל במקביל, פתח כוח של הפלמ"ח בהתקפה מכיוון העיר התחתית. במספר מקומות, כמו בבית הנג'אדה, במרכזית הטלפונים, ובית חורי גילו הערבים התנגדות עיקשת.
בכל המקומות נלחמו כוחות ההגנה בגבורה בבית הנג'אדה נלחמו למעלה מ20 שעות והכיכר הסמוכה למקום נקראת כיכר הגבורה. כשנמשכה ההתנגדות בבית-חורי, נשלחה כיתה לכבוש את הבית. כשהוטל עליהם רימון בצלאל פרחודניק תפס את הרימון כדי להחזירו לזורקיו והציל על-ידי כך את חבריו – הוא נהרג בו במקום. אחיינו צלי רשף יו"ר שלום עכשיו וחבר כנסת לשעבר נקרא על שמו, אחיו של צלי הוא איש התקשורת רפי רשף.
שחרור חיפה נמשך יום אחד בלבד. בי"ג ניסן ערב פסח תש"ח נפגשו שני הכוחות והעיר הערבית בותרה. מקום המפגש של הכוחות נקרא מאז "כיכר ההגנה" על קיר אחד הבתים יש לוחית זיכרון ובה ציון המפגש.
הערבים בהוראת הועדה העליונה עזבו את העיר בהבטחה כי בקרוב יכבשו אותה חזרה, בערב פסח תש"ח יצאה חיפה לחירות
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו