מה עומד מאחורי הבליץ התקשורתי של נתניהו?
שוב לקראת הבחירות מגיע ראש הממשלה בנימין נתניהו לאולפני הטלוויזיה לראיונות, אחרי שהוא נעדר מהם בימים רגילים בהם הוא מכהן כראש ממשלה. מה הוא מרוויח מזה ומה האסטרטגיה מאחורי הבליץ?

בשבועות האחרונים, אנו עדים לנוכחות הולכת וגוברת של ראש הממשלה בנימין נתניהו באולפני הטלוויזיה. זה התחיל אצל יונית לוי, המשיך אצל אודי סגל והגיע לאריה גולן. רבים בציבור הישראלי שואלים את עצמם מה עומד מאחורי אותו בליץ תקשורתי של נתניהו שכידוע לא מרבה להתראיין לאמצעי התקשורת הישראלית.
להופעותיו הרבות של ראש הממשלה בשבועות האחרונים יש שלוש סיבות עיקריות.
ראשית, זהו ניסיון של נתניהו לגזול מיריביו את זמן המסך שהם מקבלים בתקשורת.
גם בנט וגם סער, שני יריבים פוליטיים הטוענים לכתר בבחירות הקרובות, מקבלים זמן מסך רב בתקשורת הישראלית. שניהם מגיעים לאולפני הטלוויזיה לעיתים קרובות, וכך הם מקבלים במה רחבה להעברת המסרים המרכזיים שלהם, שלרוב נוטים לתקוף את ראש הממשלה.
נתניהו אחרי שנשאל על המתנות שקיבל: "תשאל עוד פעם ועוד פעם, אני אלווה את זה במנגינה"; אודי סגל: "זה מזלזל, זה מוריד את הרמה, אתה ראש ממשלה, זה לא מתאים" • לריאיון המלא >> https://t.co/h9qTlNkYKl@usegal pic.twitter.com/C13f4DBIND
— חדשות 13 (@newsisrael13) February 25, 2021
האסטרטגיה של נתניהו היא אסטרטגיה מוכרת, שפוליטיקאים רבים משתמשים בה: באש הילחם באש. רק באמצעות השתלטות על משאבי היריב, ניתן לפגוע בו.
אך באסטרטגיה זו יש גם סיכון. בני גנץ ניסה לעשות זאת בסבב בחירות א', כאשר החל לשאת נאומים באנגלית בתקווה כי יוכל לגזול מנתניהו את היתרון שיש לו בכל הקשור לאנגלית משובחת. הניסיון ההוא של גנץ נכשל, משום שהופעותיו לא השתוו להופעות של נתניהו.
שנית, נתניהו מעוניין להוכיח כי התקשורת אכן נוהגת בו שלא בצדק, על ידי כך שהמראיינים תוקפים את נתניהו במקום לנהוג בכבוד המגיע לראש ממשלה.
הראיונות שהיו לו אצל אודי סגל ואצל אריה גולן ממחישים לבוחריו של נתניהו כי התקשורת אכן מגוייסת נגדו ונגדם, וכך נתניהו מאמין שיוכל לאחד את המחנה הלאומי סביבו.
סיבה נוספת לבליץ התקשורתי של נתניהו הוא הרצון להשתלט על סדר היום. הקמפיין האחרון בבחירות לנשיאות ארה"ב, בו התקשורת כולה תקפה את טראמפ, הוכיח כי לתקשורת המיינסטרים (הטלוויזיה, העיתון והרדיו) עדיין יש השפעה על התנהגות הבוחרים, והשימוש ברשתות החברתיות לבדו אינו מספיק עוד. זה נכון בעיקר בתקופה זו של הקורונה, בה לתקשורת יש חומר רב שבאמצעותו היא יכולה לתקוף את השלטון.
נתניהו ראה כיצד חברו האמריקאי נופל בגלל שהתקשורת בארה"ב תרמה לעיצוב התודעה לפיה טראמפ מסוכן לאמריקה. נתניהו מבין כי על מנת למנוע מהתקשורת לעצב את סדר היום בעצמה, עליו להכתיב לתקשורת על מה לדבר. את זה אפשר לעשות רק אם מגיעים לתקשורת כדי להתראיין.
לסיכום, נראה כי עד כה האסטרטגיה של נתניהו מוכיחה את עצמה. אף על פי שנוכחותו בתקשורת מספקת הזדמנות עבור אנשיה לתקוף ישירות את נתניהו בשידור חי, זה מאפשר לנתניהו להשיג את המטרה העיקרית שכל קמפיין בחירות רוצה להשיג: שהתקשורת תדבר עלינו, ולא על היריבים שלנו.
דין מילוא, הוא יועץ פוליטי ואסטרטגי
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו