דו"ח העוני: 20 שנה לא חלה ירידה כזו ברמת החיים בישראל
דו"ח העוני שפרסם היום הביטוח הלאומי, מעלה כי מאז המשבר הכלכלי של 2008, בזמן האינתיפאדה השנייה לפני 20 שנה, לא חל שיעור כזה של ירידה ברמת החיים בישראל

על פי דו"ח העוני שפרסם היום (חמישי) הביטוח הלאומי, רמת החיים בשנה החולפת (2020), שנה בה התמודדנו עם הקורונה, ירדה ב4.4%. ירידה של מ-2,514 שקלים בחודש ל-2,403 שקלים. עוד מוסבר כי ללא הסיוע שהעניקה הממשלה במשבר הקורונה, רמת החיים היתה יורדת עוד ומגיעה ל-22.7%.
בפעם האחרונה שבה נמדד שיעור ירידה כזה חד היה בעת המשבר הכלכלי שליווה את האינתיפאדה השנייה ב-2001.
על פי הדו"ח, שיעור העוני עלה מ-22.1% ב-2018 לשיעור של -22.4% ב-2019. העוני בקרב משפחות וילדים עלו באופן דומה באותן שנים, ובקרב קשישים חלה ירידה ואילו בשנת 2020, ירד השיעור ל-21.6%.
על פי אותו הדו"ח, יש כ-1.9 מיליון אנשים בישראל שחיים מתחת לקו העוני, מתוכם כ-907 אלף ילדים. ללא הורדת קו העוני.
נתון מעניין הוא שישנה ירידה בכלל האוכלוסיה העובדת, שכירים ועצמאיים אך דווקא בקרב אוכלוסייה שאינה עובדת חלה עליה של כ-6% בשל המענקים הממשלתיים.
מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר אמר: "תקופה רגישה זו מחובתי להדגיש שהדו״ח וממצאיו נערכו ע״י עובדי המחקר של הביטוח הלאומי, במקצועיות ובשקיפות. דו״ח העוני נשען על מסד נתונים, המשקף באופן ענייני את המגמות וההשפעות של משבר הקורונה בשנה האחרונה, בהשוואה לשנים עברו. ממצאי הדו״ח מוכיחים את צדקת טענות הביטוח הלאומי בדבר חובת המדינה להגדיל את הקצבאות ולצמצם בכך את הפער הגדול בנינו לבין הניתן בממוצע מדינות ה-OECD".
לדבריו: "השפעות ההחלטות שהתקבלו בכל הקשור לעיגון הביטחון הסוציאלי של תושבי המדינה, מעידות על כך ויש בהן כדי לחזק את ידי מקבלי ההחלטות בעתיד, באמצעות חקיקה שתאפשר לציבור להתמודד עם המציאות בתקופות שיגרה ובעת משבר. אני תקווה שבעקבות ממצאי הדו״ח יערכו דיונים ותתקבלנה החלטות שיסייעו לתת מענה לציבור שזקוק לכך כקרש הצלה בשעות מצוקה".
שר הביטחון בני גנץ הגיב: "דו"ח העוני שמראה את הירידה הקשה ברמת החיים הוא תוצאה של החלטת ראש ממשלה ושר אוצר לתחמן את הציבור ממניעים פוליטיים במקום לעזור למובטלים ולעסקים כמו במדינית אחרות ולהעביר תקציב עם חמלה, עם רפורמות ומנועי צמיחה. זו עוד סיבה למה חייבים להחליף את נתניהו ולהקים ממשלה שמורכבת מאנשים ישרים שיעבירו תקציב שיתן לאזרחי ישראל את האופק והסיוע שהם כל כך זקוקים לו בעת הזו, בכדי שאף אחד לא ישאר מאחור".
יו״ר תל"ם, חה"כ משה (בוגי) יעלון, אמר בבתגובה לפרסום נתוני דו״ח העוני: ״המחדל הניהולי של המשבר נותן אותותיו בבריאות, בחברה ובכלכלה. באין מנהיגות ראויה ושקולה, בהעדר שיקול דעת והתייצבות לאומית לסיוע ותמיכה במי שהנגיף פגע בהם באופן הרסני, אין ברירה אלא לבחור במנהיגות אחרת, שתדאג לאזרחי ישראל ולא לעצמה, שתקבל החלטות לפי מה שנכון לאזרחים, ולא בכפוף לשיקולים פוליטיים – אישיים!״
מנכ"לית המועצה לשלום הילד עו"ד ורד וינדמן בהתייחסות לדוח העוני שפורסם הערב: "הנתון שלפיו כמעט אחד מכל שלושה ילדים חי מתחת לקו העוני הוא נתון מחריד. כ- 900,000 ילדים שסובלים ממחסור בשירותי בריאות, חינוך, רווחה ופגיעה בכבודם כבני אדם. הנתונים הללו מלמדים לא רק על עומק המשבר והמחסור אלא על החשיבות הדרמטית שיש בהתווית מדיניות חברתית כלכלית שתפרוש רשת בטחון עבור ילדים בישראל. משבר הקורונה הוא לא רק משבר בריאותי אלא גם משבר חברתי וכלכלי שמשפיע עמוקות על ילדים ונוער. כל תכנון מדיניות לעתיד חייב לכלול חיזוק מיידי של המערכות האוניברסליות למען ילדים ונוער לצד התווית מדיניות שכוללת סיוע כלכלי כדי לחלץ ילדים ומשפחות מעוני."
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו