לכו הגברים ועבדו את ה'! אותה אנו מבקשים?
בתחילת פרשת בא פרעה מאפשר רק לגברים ללכת לעבוד את ה', אך משה ואהרון לא מקבלים זאת. הרב חיים נבון מסביר בסרטון קצר, על היחס התורני להבדלים בין המינים, בו הוא מתייחס גם לחלקם בעבודת ה'

בתחילת פרשת בא פרעה מאפשר רק לגברים ללכת לעבוד את ה', אך משה ואהרון לא מקבלים זאת. מכון ידעיה והאתר לדעת להאמין משתפים בסרטון של הרב חיים נבון, על היחס התורני להבדלים בין המינים, בו הוא מתייחס גם לחלקם בעבודת ה'
לכו הגברים ועבדו את ה'! אותה אנו מבקשים?
כבר מפרשת בראשית אנחנו לומדים שהמציאות מתחלקת לזכר ונקבה, איש ואישה, "זכר ונקבה ברא אותם".
השאלה איך אנחנו מפרשים את האמירה הזאת? לא בהכרח נגזרת מכאן מהותנות נוקשה, שממיינת גברים ונשים באופן חד מאוד לתפקידים אחרים, או להתנהגויות אחרות. בסך הכול צריך לזכור שרוב המצוות בתורה הן משותפות לגברים ולנשים גם יחד: "השווה הכתוב אישה לאיש לכול איסורים שבתורה"; "לכול דינים שבתורה", וכן הלאה.
נראה שהיסוד לכך שעבודת ה' משותפת ברובה לגברים ולנשים מצוי בדיוק בפרשתנו. פרעה שואל מי ומי ההולכים לעבוד את ה', ומשה ואהרון משיבים לו: "בבנינו ובבנותינו נלך"!
ביחוד צריך להיזהר מאמירות מהותניות שמקטינות את הנשים, שהרי אנו יודעים שהיו נשים נביאות, דוגמת דבורה שגם הייתה שופטה את ישראל. ספר החינוך כותב שאישה חכמה יכולה גם לפסוק הלכה. בדורותינו זכינו לפרופ' נחמה ליבוביץ', שגדולי הרבנים היו באים לשחר לפתחה וללמוד ממנה תורה.
עם זאת, אנחנו יודעים שבהקשרים מסוימים ההלכה כן מבדילה בין גברים לנשים. נראה אם כן, שההלכה מכוונת אותנו לסוג של מהותנות רכה. כלומר: אמנם יש הבדלים בין גברים לנשים, אך לא צריך להתיימר לנסח אותם בהגדרות חדות, כי המציאות היא עדינה ומורכבת. אנשים ונשים שונים זה מזו אבל בדרכים מורכבות, ואנחנו לא יכולים וגם לא צריכים לרדת לחקרן.
מה שחשוב הוא ההתנהגות המעשית, ובה ההלכה מורה לנו שלגברים ולנשים יש נתיבי חיים שונים במקצת. גם מעבר להלכה, לפעמים גברים ונשים בוחרים נתיבי חיים אחרים. זו לא הדרה או הסללה, זאת עובדה פשוטה של המציאות, שבעולם האנושי יש שני מינים "זכר ונקבה ברא אותם".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו