הרב מדן משיב לרב טאו: משאל עם יימנע מלחמת אחים
הרב יעקב מדן אומר כי יש מצבים בהם הכרחי לבצע משאל עם "הסדקים העמוקים בשאלת אחדותו של צה"ל והאיום שנשמע מפי מנהיגים על אלטלנה שנייה אסור שישובו"

הרב יעקב מדן, ראש ישיבת הר עציון באלון שבות ויו"ר המרכז לליבון ענייני תורה ומדינה – 'יסודות' מבית המכללה האקדמית הרצוג, מסביר כי יש מקרים בהם הכרחי לבצע משאל עם בכדי למנוע קרע בעם.
"הניסיון המר של עקירת עשרות יישובים מחבל עזה ומצפון השומרון, וחשיפת יישובי מערב הנגב ויישובים רבים רחוקים יותר לטרור של החמאס מעזה לפני שמונה שנים נותן לדעתי, משקל מכריע לטובת רעיון משאל העם במקרים בודדים ומיוחדים."
את הדברים אומר הרב מדן בעקבות דברים שהתפרסמו היום ב'ישראל היום' לפיהם ראש ישיבת עטרת ירושלים, הרב שלמה אבינר, ונשיא ישיבת 'הר המור' הרב צבי ישראל טאו מתנגדים למשאל עם בנושאים מדיניים. "אי אפשר לשאול את העם בשאלות הנוגדות את ההלכה" מצוטט הרב טאו בעיתון.
"בעת עקירת היישובים והנסיגה עמדנו בפני בעיות שאסור שנעמוד בפניהן פעם נוספת אם חפצי קיום אנחנו במרחב המוסלמי העוין האופף אותנו. הסדקים העמוקים בשאלת אחדותו של צה"ל והאיום שנשמע מפי מנהיגים על אלטלנה שנייה ועל שיבה למלחמת האזרחים בארה"ב של אמצע המאה ה 19 (להזכירכם: כשש מאות ועשרים אלף הרוגים) אסור שישובו!", כותב הר מדן.
"הם נבעו בראש ובראשונה מכך שהשלטון שינה את עמדתו לגבי ההתיישבות להפכה הגמור (להזכירכם: 'דין נצרים כדין תל אביב'), ונחשד בהטיה פוליטית לכיוון העקירה בשל הסתבכויות כלכליות ופליליות של ראש הממשלה (להזכירכם: ה'אתרוג') ומסיבות נוספות.
במגעים שהיו אז, והייתי שותף להם, הובהר לראש הממשלה שציבור המתיישבים ותומכיהם יקבל תוצאות של משאל עם על עקירת היישובים. אך ראש הממשלה חשש לעשות זאת, לאחר שנכשל בתוצאות משאל עם פנימי במפלגתו, והפר את התחייבותו לכבד את תוצאותיו."
● מצטרפים לדף הפייסבוק של סרוגים ונשארים מעודכנים כל הזמן
הרב מדן מודע לקשיים שבעריכת משאל עם אך מציע לפתור אותם בדרכים שונות במקום לוותר על משאל עם."אני מאמין שבמאמץ רב ניתן להתגבר על בעיות הקיימות במשאל עם בבעיות כאלו כגון שאלת ניסוח השאלה למשאל, ויש לשקול בחיוב חוק שיחייב משאל כזה." מסכם הרב מדן.
עמותת 'יסודות' שבמכללה האקדמית הרצוג עוסקת רבות בדיון עומק תורני והגותי בנושא משאל עם במשמעויות הציבוריות וההלכתיות שלו. "בהקשר הנקודתי המדובר של חוק משאל עם, אנו סבורים שהוא ראוי ונכון ליישום מפני שהוא יעשה שני דברים משמעותיים, מחד משאל עם מהווה כלי בקרה וריסון השלטון ממחטף של מהלך מדיני שאין לו הסכמה רחבה בעם, ומאידך במקרה של הסכמה עם ההכרעה השלטונית, משאל עם יעניק לגיטימציה עמוקה למהלכי השלטון וימנע קרע בעם וחלילה גרוע מכך מלחמת אחים." אומרים גורמים בעמותה.
"מסקנתנו היא שאכן מדובר בסוגיה מורכבת, גם פוסקים שונים בעולם התורה עסקו ודנו בסוגיה זו במועדים שונים ובהקשרים שונים (כגון קבלת כספי שילומים מגרמניה, חוק השבת, מסירת שטחים בהסכם שלום וכדומה) ונאמרו דעות לכאן ולכאן. גם הוגי הדעות בשיח הדמוקרטי- ליברלי חלוקים בהתייחסותם למוסד משאל עם," הוסיפו.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו