בלי ספרים | מה למדו בבית המדרש של שם ועבר?
בית המדרש הוא מקום של חידוש. מבית מדרשו של שם למדנו כי החידוש איננו מסתכם ב'ידע' תורני בלבד או בהבחנה כזו או אחרת – אלא בזיהוי מגמות אלוהיות. ביכולת לתפוס את נקודת האמת שבכל מהפכה היסטורית

רבקה אמנו חווה תהפוכות בחדרי בטנה – לאחר שנים של עקרות, שני ילדיה מתרוצצים בקרבה בלא הפסקה. המציאות הזו מובילה את רבקה לחפש את פשר לדבר בבית ה': "וַתֹּאמֶר אִם כֵּן לָמָּה זֶּה אָנֹכִי וַתֵּלֶךְ לִדְרֹשׁ אֶת ה'". לפי חז"ל היא פונה ל"בית מדרשו של שם".
אם בן דורנו חש היה בכאבים בגופו ובשל כך היה פונה לקבל פתרון בבית המדרש – סביר להניח שתגובה למעשיו מהציבור הרחב הייתה ברורה. וכי מה לו לבית המדרש בעניינים פיזיים? וכי רבנים מבינים בפוליטיקה? אלא שאת רבקה לא כאבים בבטן העסיקו, אלא חיפוש הפשר לשני הכוחות שעתידים להניע את כל ההיסטוריה האנושית. "החש בראשו יעסוק בתורה" – מי שתפיסות חובקות עולם מתרוצצות במוחו – ימצא את הפתרון בכניסה להיכלי התורה – מקום האמת והצדק.
"בית מדרשו של שם"
הביטוי 'בית מדרשו של שם' מופיע במקורות חז"ל פעמים רבות, ונדמה שכולם מלמדים על בית מדרש ששייך לבירורים רוחניים מהותיים. ישיבת שם ועבר, בשמה המלא, היא הישיבה הראשונה שנוסדה לאחר המבול. ככל הנראה אברהם אבינו שעליו נאמר "זקן ויושב בישיבה הוה" זכה ללמוד בבית מדרש זה. כמו כן, המדרש מתאר שלאחר ניסיון העקידה לקח אברהם את יצחק ללמוד תורה שם. גם על יעקב אבינו, הצלע השלישית, נאמר שהיה "איש תם יושב אוהלים" ופירשו חכמים: "שני אהלים, בית מדרשו של שם ובית מדרשו של עבר". הרי שגם יעקב אבינו עבר דרך בית מדרש זה.
בבית מדרשו של שם אין ספרים, גם דפי מקורות וסוגיות הלכתיות אין שם. בבית מדרש זה, הנמצא בשלהי תקופת "אלפיים שנות תוהו", עוסקים בבירור מגמות ותהליכי עומק. רבני הישיבה ותלמידיה יושבים על לימודם יומם ולילה על מנת להבין כיצד מופיע הקב"ה בעולם, מה רצונו מברואיו ומהי תכלית האנושות. תורתם אינה תורה פרטית אלא תורה כללית ועקרונית, ממנה ינק אברהם אבינו את תפיסתו והוסיף לה נדבך מעשי וכלל אנושי.
"לדרוש את ה'" – אז והיום
רבקה אמנו הולכת "לדרוש את ה'". ביטוי זה מלמד על רצון לדעת מהי הדרישה האלוקית מהאדם בהתאם למצבו האישי. בבית המדרש דורשים את רצון ה', דורשים לדעת מה רצונו מהאנושות ומהבריאה כולה. הידיעה שבבטנה מתרוצצים שני כוחות עוצמתיים ומנוגדים כל כך, מעוררת את רבקה לפנות לבית המדרש הראשון, המשקיף על העולם מסופו עד סופו. אצל שם, סבורה רבקה, ניתן למצוא פתרון להתרוצצות זו.
בית המדרש הוא מקום של חידוש. מבית מדרשו של שם למדנו כי החידוש איננו מסתכם ב'ידע' תורני בלבד או בהבחנה כזו או אחרת – אלא בזיהוי מגמות אלוהיות. ביכולת לתפוס את נקודת האמת שבכל מהפכה היסטורית, בכל מלחמה ושבר – ולשבץ אותה במסגרת התוכנית האלוהית.
בבית מדרשו של שם התחדש עיקרון משמעותי – עשיו, הבן שמתרוצץ על פתחי עבודה זרה, הוא חלק מתיקון העולם. הכוחות המחוספסים נחוצים להשלמת הבריאה. "שְׁנֵי גיים גוֹיִם בְּבִטְנֵךְ וּשְׁנֵי לְאֻמִּים מִמֵּעַיִךְ יִפָּרֵדוּ".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו