המאבק על אומן | 3 טסים קבועים נערכים לכל התרחישים. מיוחד
3 נוסעים קבועים לאומן מקדומים, נווה צוף ואוקראינה מספרים לסרוגים על החיבור לרבי נחמן; הביקורת על רוני גמזו: "זלזול והתנשאות" ואיך בכל זאת יחגגו? "נשארה תקווה קטנה להגיע"

ברסלברים, בעלי כיפות סרוגות או כיפות שקופות שרוצים להתחבר לרבי נחמן: עשרות אלפי גברים בישראל ייאלצו ככל הנראה לקיים את חגי תשרי השנה בבית במקום לטוס לאומן כמדי שנה. לסרוגים מספרים שלושה נוסעים קבועים, מקדומים, נווה צוף ואוקראינה על החיבור לרבי נחמן: "לוקח את הגוף לקצה ואת הנשמה לקצה"; הביקורת על הפרויקטור רוני גמזו: "זלזול והתנשאות" ואיך בכל זאת יחגגו? "נעשה את החג כל החבורה בארץ".
הילדים עובדים כל השנה לקנות לעצמם כרטיס
הרב נתן כהן, תושב קדומים וחסיד ברסלב, נוסע כבר 13 שנה לאומן לראש השנה יחד עם חמשת ילדיו. לדבריו, החיבור לאומן הגיע דרך אשתו: "היא נסעה שנה אחת לאומן והיא אמרה לי 'תשמע יש רק את רבינו', אמרתי לה שתפסיק לבלבל את המוח. עד שגם אני נסעתי והבנתי שככה זה באמת וכל הילדים רצו גם מרצון, בלי כפייה".
כבכל שנה, גם השנה תכננו הגברים לבית משפחת כהן לנסוע לאומן יחד על אף הקורונה, חלקם אף קנו כרטיסים. "הילדים עובדים כל השנה לכרטיס. יש ילדים שעובדים כדי לקנות לעצמם טלפון חכם, אצלנו הילדים עובדים כדי לרכוש לעצמם כרטיס לראש השנה", מספר הרב.

"נעשה את החג כל החבורה בארץ", הרב נתן כהן (צילום הלל מאיר)
מדי שנה מצטרף הרב וילדיו אל דירה באומן שמיועדת לחבר'ה ממכינת פדואל שבה שימש ר"מ בעבר. גם השנה הם יחגגו יחד, אך בגרסה קצת אחרת: "אנחנו כרגע נמצאים במצב של אמונה" הוא מספר, "הדירה של פדואל באומן זה דבר ידוע. השנה אם לא יהיה אומן – נעשה את החג בפדואל, החבורה תעבור לשם".
במידה ולא תוכלו לנסוע, תתבאסו?
"אם זה לא יהיה – מצד אחד זה מאוד כואב, ומצד שני רבי נחמן אמר 'לא להתעקש', זה נקרא 'לדחוק את השעה', 'לאנוס את המציאות'. אנחנו עושים את כל ההשתדלות אך עם כל הכאב מקבלים".
"זה משבר אישי, לוקח את הגוף ואת הנשמה לקצה"
על אף שאינו משתייך כיום לחסידות ברסלב, יוסף בהר, בן 28, תושב נווה צוף, נוסע לאומן לראש השנה מאז שהיה בן שמונה, לפני 20 שנה בדיוק. לפני כן היה נוסע לשם בחג השבועות.
"יש באומן משהו שנשאר איתך, זאת חוויה שאי אפשר להסביר אותה", כך הוא מספר, "כמספר האנשים כך מספר החוויות ומספר הגוונים בחוויה הזאת שנקראת אומן. זה משהו פנימי ואישי, זה נשאר איתנו, צריך להיות שם בשביל להבין".
תכננת לנסוע השנה לאומן?
"אני מאוד רוצה, אבל אני לא יכול להרשות לעצמי כי יש משפחה ועבודה. יש לי איזה תקווה קטנה בלב שאני אגיע אבל זה לא נראה ככה. כל פעם אני נוסע עם מישהו אחר אבל זה חלק מהחיים שלי".

"יש לי עוד תקווה קטנה בלב שאני אגיע לאומן", יוסף בהר
במידה ולא יצליח ליסוע לאומן, מקווה בהר לחגוג את ראש השנה במירון. את החלטת ממשלת אוקראינה לסגור את הגבולות לאחר שהודיעה שלא תכניס זרים למדינה עד ליום כיפור, הוא דווקא מקבל בהבנה, אך כועס על ממשלת ישראל שזלזלה בחשיבות של החסידים לנסוע. "נשמע שבישראל מאוד לא רצו", הוא מספר, "אפשר להגיד שההחלטה של המדינה היא לגיטימית. אם שמים רגע את הרצון האישי ואת הקושי הרגעי של הדבר הזה, יש פה אחריות. אבל מה שהפריע זה חוסר ההיכרות וחוסר ההידברות. להסביר לנו חודשים שהפגנות זה ערך מקודש בדמוקרטיה אבל לזלזל מצד שני בזכות של עשרות אלפי אנשים שהיא באמת קדושה להם, לא מתוך רוע אלא מתוך זלזול והתנשאות וזה בעיקר מה שפגע".
לדבריו, הממשלה הייתה צריכה לנהוג כמו באוקראינה: "נשיא אוקראינה היה צריך להיפגש עם כל רבני הקהילות כדי לקבל את ההחלטה הזאת, ודווקא כאן עשו טובה שדיברו עם החסידים והנציגים שלהם".
ומעבר לפוליטיקה, איך תרגיש אם לא תוכל לנסוע?
"זה סוג של משבר, זה לא רק ברמת הבאסה, זה משבר אישי. אנשים נוסעים לשם שנים על גבי שנים, לא בתנאי מלון. אנשים חוזרים משם חולים, זה באמת לוקח את הגוף לקצה ואת הנשמה לקצה ונוסעים לשם בכל זאת ופתאום הם לא יכולים".

אלישע באומן, גר 7 שנים במדינה. (צילום: בוגדן אוקריינה)
שלומי אלישע, בן 24, בעלים של חברת אבטחה לשמירה על האיזור היהודי באומן וסיוע מול השלטונות, ומתגורר שם בעצמו. בשעות אלו, הוא מקבל פניות של ישראלים רבים ה'תקועים' בשדות התעופה ומעברי הגבול של
אוקראינה. לדבריו, ההחלטה הרשמית של ממשלת אוקראינה לגבי מניעת כניסת הזרים תיכנס לתוקף רק הלילה בחצות.
איך ששומעים אומן – אין כניסה
הוא מספר כי בין באוקראינה יש מאות אנשים עם ילדים שמסרבים לתת להם להיכנס למדינה. הוא, יחד עם אנשים נוספים, דואגים להם לאוכל וכל מה שיצטרכו: "איך ששומעים אומן – אין כניסה. כמו בארץ, בתי כנסיות – אסור, חופי ים – מותר".
מה התחושות שלהם ממה שאתה שומע?
"אנשים אומרים שהם עייפים, תשושים, היה מקרה אחד של התעלפות באודסה וקיבל סיוע רפואי, אנשים מיובשים".
גם בשיחה איתו הוא מספר כי אין להם תלונה כלפי ממשלת אוקראינה, אלא דווקא כלפי ממשלת ישראל שלטענתם ביקשה מאוקראינה לסגור בפני חסידי ברסלב את הגבולות, בעוד שאנשים בלבוש שאינו חסידי כן מורשים להיכנס. "המדיניות של מדינת ישראל הגיעה לאוקראינה כי ישראל הכתיבה להם את הדבר הזה", אומר אלישע, "למה בן אדם שמגיע לאודסה לבילוי במלון יכול להיכנס היום, ולעומת זאת בן אדם בעל חזות חרדית לא יכול להיכנס?
"אוקראינה מבחינתה אין לה בעיה. אנחנו לא מאשימים את האוקראינים, נשיא אוקראינה אמר אתמול, וראו את זה ב'כאן 11': 'מבחינתי אין בעיה שחסידים יבואו, אלא שנתניהו הזהיר אותי מהם. נתניהו אמר לי שהם נושאים חיידקים, נתניהו אמר לי שהם ידביקו את אוקראינה'. אם יודעים שיש בעיה אז למה נותנים לאנשים לטוס? הלילה יש עוד חמש טיסות לאוקראינה ואני בטוח במאה אחוז שגם הם יתעכבו".
הח"כים החרדים יושבים בחיבוק ידיים, ישלמו את המחיר בקלפי
יש לאלישע גם כן טענות כלפי חברי הכנסת החרדים שלא עושים מספיק למען החסידים: "אני אומר לך שהח"כים החרדים שיושבים בחיבוק ידיים, הם ישלמו את המחיר בקלפי. לחסידי ברסלב יש דבר אחד בנפשם- תדרכו עליהם בקטע של גיוס, תדרכו עליהם בקטע של דת, דבר אחד לא- רבי נחמן מברסלב. הם ידועים בזה שהמסירות נפש שלהם לרבם עולה מעל הכל. זה אחד הדברים שרבי נחמן ציווה אותנו".
מה אתה חושב על כך שהפרופסור גמזו קרא לאירועים באומן 'מסיבה'?
"אני אדון את אדון גמזו לכף זכות, שהבורות שלו זה לא רק ברפואה, הבורות שלו זה בקטע של דת. הוא לא מכיר, יש לו לב אטום בעניין הזה. הוא לא בדק עם היועצים שלו על מה זה ברסלב. הטעות הגדולה שלו, היא שלא מדובר בהילולה, רבי נחמן אמר: 'אני אעביר אתכם ביום הראשון של ראש השנה, אני המליץ יושר שלכם' ".
לגבי הסיכויים שישראלים נוספים יצליחו להיכנס לאוקראינה אומר שלומי: "אני אופטימי בעניין הזה, אני לא חושב שהסיכויים גבוהים, אבל בסוף יגיעו למתווה כי הדבר הזה לא יכול להמשיך. אנשים יעשו הכל כדי להגיע לפה, יבואו ביאכטות, אין לי מושג איך יבואו, ואנחנו מקווים שהרשויות בישראל יתחילו לגלות סוג של אמפתיה כלפי החסידים.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו