מתנגדי הלגליזציה הם שפוגעים בבני הנוער
המאבק ללגליזציה של קנאביס הוא לא מאבק למען הרחבת השימוש בקנאביס, בטח לא בקרב בני נוער, המאבק ללגליזציה הוא למען חוק וסדר, למען רגולציה ופיקוח. “לגליזציה” אין משמעותה “אנרכיה”

למתנגדי הלגליזציה, שמנסים למנוע הסדרה של שוק קנאביס חוקי ומפוקח למבוגרים בישראל, לא נותרו טענות רבות במחסנית. רובן, כמו ‘קנאביס מוביל להתאבדויות’, ‘קנאביס מוביל לתאונות דרכים’, ‘קנאביס מוביל לסמים קשים’ ועוד, כבר הופרכו.
אבל יש טענה, אחרונה אולי, שמאפשרת למתנגדים לחמוק מכל דיון מהותי, ומשמשת, בעזרת פחד לגיטימי של חלקים בציבור, תוך ניצול בורות, ככלי נשק לא הוגן במאבקם להמשך האיסור ולרדיפת צרכני קנאביס: “לגליזציה של קנאביס תיפגע בבני הנוער”.
לגליזציה זה בסך הכל רגולציה
אז מה באמת יהיה על בני הנוער במקרה שתאושר לגליזציה? ראשית חשוב להבין: המאבק ללגליזציה של קנאביס הוא לא מאבק להרחבת השימוש בקנאביס, בודאי לא בקרב בני נוער. אגב, הוא גם איננו ניסיון להפוך את הקנאביס למן ”פנצאה” (Pancea), תרופת פלא לכל המחלות.
לא פחות מ-27% מאזרחי ישראל הבגירים, משהו כמו 1,200,000 אנשים, על פי נתוני ממשלה רשמיים משנת 2017, מודים כי צרכו קנאביס לפחות פעם אחת בשנה האחרונה. זה נתון ששם את ישראל באחד המקומות הראשונים בעולם והוא גבוה פי 3 מהנתון מלפני כעשור.
האם מיליון ישראלים הם עבריינים פליליים מסוכנים? האם החוקים הנוכחיים בישראל, מהנוקשים ביותר במערב בתחום זה, הצליחו להפחית את השימוש? התשובה לשתי השאלות היא לאו רבתי. האם לא עדיף שהמדינה תרוויח ממיסוי השוק ותעביר תקציבים להסברה, לחינוך ולמניעה?
נצא מנקודת הנחה שתסכימו עליה, שהמדינה לא מעוניינת שאזרחיה יצרכו קנאביס, או כל חומר אחר לצורך העניין, בריא יותר או פחות, כמו אלכוהול למשל, סיגריות, סוכר או קולסטרול. האם זה מצדיק רדיפה אלימה על ידי שוטרים? מעצרים, חקירות, תיקים פליליים שמונע התקדמות בחיים, פגיעה כל כך קשה בחיי האזרח, ואובדן האמון בממסד? האם זה לא נזק שהוא גדול יותר מהבעיה שאותה רצינו מלכתחילה לתקן?
אדגיש שוב: המאבק ללגליזציה הוא לא למען שימוש בקנאביס. זה מאבק למען חוק וסדר, למען רגולציה ופיקוח, של שוק שכבר קיים ומתנהל באופן חופשי למדי. השוק הזה הולך וגדל, ונמצא בעיקר בבעלות ארגוני פשיעה וטרור, במקום בבעלות של עוסקים חוקיים ולגיטימיים שיכולים להביא תועלת לאזרחי המדינה במסגרת שוק מפוקח לעילא.
מה יהיה על בני הנוער?
מובן שיש מי שחושש מפני שימוש מוגזם ונרחב של בני נוער בקנאביס, ובכל סם אחר. זה ברור וזה מוסכם, חד וחלק, ללא עוררין. אבל, למרבה האבסורד, ההתנגדות ללגליזציה, בטענה שהיא שומרת על בני הנוער, היא במקרה הטוב שגויה מאוד, ובמקרה הרע דווקא זו שפוגעת באותם בני נוער עליהם היא מנסה לגונן.
כדי לנסות להסביר בפירוט, הנה 7 סיבות שאולי יצליחו לשכנע גם את המתנגדים הגדולים ביותר מדוע ביטול חוקי ההפללה הנוקשים כלפי צרכני קנאביס בגירים, והסדרת שוק חוקי ומפוקח, עדיפים בהרבה על המדיניות הנוכחית, שהביאה לשיא צריכת קנאביס בישראל וגרמה ועוד גורמת לנזק עצום לבריאות הציבור ולכלכלה.
1. ראשית, ברמת ההיגיון הבסיסי, שאלו את עצמכם: האם סביר שכדי שבני נוער לא ישתו אלכוהול, המדינה תודיע שגם לאזרחים בוגרים אסור לשתות בירה בערב בביתם? ברור שלא. כאשר מדברים על הסדרת שוק קנאביס והתרת שימוש חוקי (“לגליזציה”), מדברים על מבוגרים בלבד, מעל גיל 21.
2. שנית, בוקר טוב. האם בני הנוער בישראל לא משתמשים כבר בקנאביס גם ככה? הוא נגיש להם בלחיצת כפתור גם בלי לגליזציה. דווקא שוק חוקי ומפוקח יאפשר העברת תקציבים לתכניות חינוך, הסברה, מניעה וטיפול – צעדים יעילים בהרבה לצמצום השימוש, וזו עבר עובדה מוכחת.
3. שלישית, תאוריית “סם השער” (Gateway Drug) – טיעון נפוץ נוסף בקרב מתנגדי הלגליזציה לפיו מי שישתמש בקנאביס יעבור להשתמש בסמים קשים – הופרכה אף היא מזמן. לא הקנאביס, אלא השוק הבלתי החוקי, הוא שמוביל לחיכוך עם עבריינים ולעתים גם לשימוש בתחליפים מסוכנים ורעילים כמו “נייס גאי” או סמים אחרים.
4. רביעית, דווקא כאשר השוק איננו מוסדר, וכל שימוש בקנאביס נחשב לעבירה פלילית, בני נוער לא יכולים לקבל טיפול. הם מפחדים לפנות לעזרה מחשש שיפלילו את עצמם וייעצרו. לדברי ד”ר חיים מסינג, יו”ר הרשות למלחמה בסמים לשעבר, זה הנזק הגדול ביותר שגורם האיסור על קנאביס לבני נוער.
5. חמישית, על פי סטטיסטיקה ממשלתית-רשמית ממדינות שכבר אישרו לגליזציה, אחוז השימוש בקנאביס בקרב בני נוער לא רק שלא עולה, הוא יורד(!). בקולורדו, שאישרה לגליזציה לפני יותר מ-6 שנים, אחוז הנשירה מבתי ספר ירד, אחוז המסיימים עם בגרות עלה, עד שאפילו המושל לשעבר, שהתנגד ללגליזציה, הפך לתומך בדיעבד.
6. שישית, בשוק לא חוקי, עישון קנאביס בפני עצמו הופך לאג’נדה, למלחמת צדק, בעיקר בקרב בני נוער. משהו כמו “אעשן קנאביס דווקא כדי להוכיח שזה לא מזיק, ואעשה את זה כל יום, כל היום, רק כדי שתראו שאתם טועים”. עצם העישון מתערבב מכורח המציאות עם המחאה הצודקת, ומגביר את השימוש, במקום לצמצמו.
7. שביעית, האיסור, גם אם מטרתו מוצדקת, פשוט לא עובד(!). זה הוכח פעם אחר פעם. חוקי ההפללה ורדיפת הצרכנים לא מקטינים את אחוזי השימוש ואף להפך מכך. דוגמה? בישראל, על חוקי האיסור הנוקשים בה, אחוז השימוש בקנאביס גבוה בהרבה מהולנד, שם ניתן לרכוש קנאביס חוקי כבר 50 שנה.
בעד לגליזציה לא אומר בעד קנאביס
לסיכום, “לגליזציה” אין משמעותה “אנרכיה”, והמאבק ללגליזציה הוא לא כדי לעודד שימוש בקנאביס. המטרה היא להסדיר שוק שכבר קיים ושמי שמרוויח ממנו הם ארגוני פשע גדולים, הבדואים בדרום המנהלים רשת חממות קנאביס לא חוקיות בשטחי אש של צה”ל, וגם חמאס וחיזבאללה.
הסדרת שוק קנאביס חוקי תפסיק עוול שנמשך כבר שנים נגד אוכלוסיה ענקית, בעיקר בפריפריה, שפוגע קשות באמון הציבור במשטרה ובממסד. היא תפגע אנושות באותם גורמי פשע וטרור שנהנים מרווחים משוק שמוערך בשווי של מעל 6 מיליארד ש”ח בשנה, והיא שווה למדינה לפחות 2.5 מיליארד ש”ח במיסים ואלפי מקומות עבודה חדשים.
ולסיום שאלה אישית, חישבו לעצמכם, מי הייתם רוצים שיטפל בילד שלכם אם ייתפס עם ג’וינט בכיס? צוות בילושניקים ושוטרים עם אזיקים ואקדחים שיפרצו לכם לבית ויקחו אותו לחקירה, מעצר ומשפט, שבסופו יודבק לו תיק פלילי שיהרוס לו את העתיד? או סיוע ע”י עובדת סוציאלית, שירותי רווחה, בליווי ההורים? לדעתי התשובה ברורה.
אורן ליבוביץ', הוא עורך העיתון המקוון "מגזין קנאביס" ומוביל המאבק להפסקת הפללת צרכני הקנאביס ולהסדרת שוק קנאביס חוקי למבוגרים.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו