הרב ווייס: יהודי שומר תורה צריך להחמיר בתקנות משרד הבריאות - סרוגים

הרב ווייס: יהודי שומר תורה צריך להחמיר בתקנות משרד הבריאות

הרב אליעזר שמחה ווייס, חבר מועצת הרבנות הראשית לישראל בטור לסרוגים. "כל אחד חייב לקיים את התקנות, בוודאי כשהן מחמירות, אבל כאשר הן מקלות הדרישה מיהודי שומר תורה ומצוות היא גבוהה יותר- וחי בהם"

הרב אליעזר שמחה ווייס
אלה שמקלים בצו של פיקוח נפש, מזלזלים בחוקי התורה
  צילום מהאלבום המשפחתי

הרבה אנשים מחכים להקלות של משרד הבריאות, בכדי להקל על עצמם את החיים. נשאלת השאלה: האם יהודי שומר תורה ומצוות יכול להסתמך על תקנות משרד הבריאות, גם כשהוא יודע שהחלטת משרד הבריאות כרוכה בסיכונים?

הרמב"ם (הלכות שבת ב:ג) מדגיש כמה אנחנו חייבים להקפיד לקיים את מה שכתוב בפרשתנו "אשר יעשה אותם האדם וחי בהם" )ויקרא י"ח, ה(, ולא שימות בהם!

הוא מסביר :"שֶאֵין מִשְׁפְׁטֵי הַתֹורָ הנְׁקָמָה בָעֹולָם אֶלָא רַחֲמִים וְׁחֶסֶד וְׁשָלֹום בָעֹולָם"והוא מכנה (הלכה ג) את אלו שלא שומרים על הכלל של פיקוח נפש כמינים שחושבים שהדבר הוא חילול שבת ואסור, עליהם הכתוב אומר "וְׁגַם אֲנִי נָתַתִי לָהֶם, חֻוקִים לא טֹובִים, ּומִשְׁפָטִים לא יִחְׁיּו בָהֶם" (יחזקאל כ,כ"ה).

עוד באותו נושא

אחרי סגר העצמאות: מה מותר ומה אסור כעת?


3

פיקוח נפש דוחה את כל התורה כולה חוץ מע"ז, גלוי עריות ושפיכות דמים (הרב הרי"ף סנהדרין פ"ח דף רפ"ז ע"ב), שנאמר "אשר יעשה אותם האדם וחי בהם" – ולא שימות בהם.

אלה שמקלים בצו של פיקוח נפש, הם לא רק מזלזלים בהלכה אחת, אלא בכלל חוקי התורה. הם אינם נחשבים כמביאים "רַחֲמִים וְׁחֶסֶד וְׁשָלֹום בָעֹולָם", אלא כנקמניים ומרושעים.

"חלל עליו שבת אחת כדי שישמור שבתות הרבה״ (יומא פ"ה ע"ב).הלכה זו היא סיסמת היהדות. ״הנשאל הרי זה מגונה והשואל הרי זה שופך דמים״ (עיין טור אורח חיים, שכ״ז).

בהערכות של מערכת הבריאות לשלב הבא במאבק בקורונה, יש נטילת סיכונים מסוימת של עלייה בתחלואה. מרכיב חשוב בקבלת ההחלטות הוא רמות הסיכון הפרטיות של האזרחים. מעבר לעמידה בהנחיות משרד הבריאות, כל אחד מהאזרחים צריך להבין מהי רמת הסיכון שבה הוא יהיה.

לפי נתוני "מכון כללית למחקר" בקרב בני ה-70 ומעלה, %25 מבין אוכלוסייה זו עלולים לפתח מחלה קשה ולהגיע לאשפוז. משרד הבריאות נותן מענה לשקלול של אינטרסים, ועומד תחת לחץ של קבוצות הדורשות "לפתוח" את המדינה. הסטנדרט של כל יהודי מאמין צריך להיות גבוה מזה של משרד הבריאות, משום שלכל יהודי יש קודם כל חובה לקיים ציווי אלוקי – וחי בהם.

אכן, כל אחד חייב לקיים את התקנות, בוודאי כשהן מחמירות, אבל כאשר הן מקלות הדרישה מיהודי שומר תורה ומצוות היא גבוהה יותר- וחי בהם.

רבינו יצחק בעל התוספות, מצוטט בתוספות (יומא דף פ"ה ע"א): "אומר ר"י דהיינו טעמא דאין הולכין בפקוח נפש אחר הרוב משום דכתיב (ויקרא י״ח: ה׳) וחי בהם ולא שימות בהם שלא יוכל לבוא בשום ענין לידי מיתת ישראל".

לכן גם אם הסיטואציה היא כזו שעל פי רוב אין בה סיכון, ולמרות שבכל ההלכות אנו מכריעים על פי ה רוב, בפיקוח נפש אין אנו רשאים ליטול על עצמנו את הסיכון. אסור לנו בשום פנים ואופן לאפשר את מותו של יהודי.

מסופר על הרב מבריסק זצ"ל, שהיה ידוע בהחמרותיו המרובות, שכאשר הייתה מגיפה באזור מגוריו והוא נשאל לגבי צומות ותעניות, מה דינם של אנשים חולים, הוא הקל מאוד, וציווה שיאכלו ולא יתענו כלל. כששאלו אותו "רבינו: מדוע אתה מקל בהלכות תעניות?" ענה להם הרב מבריסק: "אני לא מקל בהלכות תעניות, אני מחמיר בדיני פיקוח נפש".

הרמב"ם במשנה תורה (הלכות יסודי התורה ה׳ :א׳) כותב על פסוק נוסף בפרשתנו; "כָל בֵית יִשְׁרָאֵל מְצֻּוִין עַל קִּדּוש הַשֵם הַגָדֹול הַזֶה שֶנֶאֱמַר (ויקרא כ"ב ל"ב) "וְנִקְּדַשְּׁתִי בְתֹוְך בְנֵי יִשְׁרָאֵל". ומזהירן שֶלא לְחַלְלֹו שֶנֶאֱמַר (ויקרא כ"ב ל"ב) "וְלא תְחַלְלּו אֶת שֵם קָדְשִי".

אין מרחק בין אי קידוש ה' לבין חילול ה' – זה: או זה או זה. אם אנו לא מהדרין בקיום מצות התורה: "ושמרתם את חוקתי ואת משפטי אשר יעשה אותם האדם וחי בהם", אם לא מבינים שמִשְׁפְׁטֵי הַתֹורָה באים להביא רַחֲמִים וְׁחֶסֶד וְׁשָלֹום בָעֹולָם, לא רק שאנו לא מקדשים שם שמים, אלא אנחנו מחללים את שם ה'!

אז בואו נהדר במצוות פיקוח נפש ולא ניקח סיכונים, נהיה מחמירים ונחיה, בע"ה, כולנו יחד חיים טובים וארוכים.

הרב אליעזר שמחה ווייס, חבר מועצת הרבנות הראשית לישראל

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
7 תגובות - 5 דיונים מיין לפי
1
אין דבר כזה קורונה
תתעוררו על החיים שלכ | 30-04-2020 13:22
מוזמנים להוריד מאתר האינטרנט של ארגון המחלות העולמי את טופס ההנחיות לקובעי סיבת המוות . אל תסתמכו על מידע מהתקשורת תהא אשר תהא. תחקרו בעצמכם ותגלו
אתה צודק .אבל אין גם סרטן .סוכרת .התקף לב .טי
דוד | 21-05-2020 6:30
אין דבר כזה שניקרא מחלות לב .סוכרת .סרטן .הכל שטיות .אנשים סתם מתים וסתם קוברים הכל שטויות .ניראה שגם אתה לא קיים הכל חזיון עיניים.רחמיי עלייך אחי.
2
אכן רב
אוחנה | 30-04-2020 14:11
אז בואו נהדר במצוות פיקוח נפש ולא ניקח סיכונים, נהיה מחמירים ונחיה, בעה, כולנו יחד חיים טובים וארוכים. שכל ישר.. זה שכל התורה ברור ומובן.
3
תקנות משרד הבריאות
תומר | 10-05-2020 22:50
*** בכיר במשרד הבריאות מתריע: מסכות N95 מסכנות חיים *** בבתי חולים שונים ברחבי הארץ החליטו לאסור על כניסת מבקרים החובשים מסכות N95 בשל חוסר יעילותן ואף הסכנה לציבור שהן נושאות. דר אשר שלמון: המלצת משרד הבריאות לציבור הרחב היא לא להשתמש בהן כלל **** ארגון הבריאות העולמי: מסכות לא מגנות על אנשים בריאים **** ה- WHO פרסם הנחיות מעודכנות שמדגישות כי חבישת מסכות על ידי אנשים בריאים אינה מספיקה כדי להגן עליהם מפני הידבקות בנגיף. אין ראיות קליניות שלבישת מסכות בקהילה מגנה מפני זיהומים נשימתיים בתדריך שקיים משרד הבריאות ב- 5.3.2020 בכירים במשרד הבריאות קבעו: **** אין שום עדות לכך שישנה תועלת כלשהי בחבישת מסכה ***** מנתוני תמותה בכל העולם עולה כי מספר המתים קטן בהרבה מהמדווח וכי רובם מתו לא מקורונה אלא ממחלות אחרות. הקורונה פחות מסוכנת משפעת עונתית רגילה. הגיע הזמן להגיד את האמת.
כיצד קטן מהמדווח ? מנפחים בשקר מס. המתים?
מד | 20-05-2020 14:03
.
4
סוף סוף מישהו עם שכל ישר
ס | 20-05-2020 13:09
חבל שרוב הציבור הדתי (ואולי אפשר גם לומר בייחוד החרדי) לא מבין כך את הדברים. ביזיתם אותנו בהתנהגותכם!! רצים להתקהל כמו מישהו שלא שולט בתיאבון שלו ולא חושבים טיפה קדימה
5
לחייב מדידת חום בכניסה לבתי כנסת, כולל שבת
חוי | 20-05-2020 23:11
כל מילה של הרב וייס בסלע!!! לא ברור מדוע לא חייבו מדידת חום לכל מתפלל בכניסה לבתי כנסת, כחלק מחייב מהתו הסגול שאיפשר פתיחת בתי כנסת? הרי כיום מודדים חום לכל נכנס למבנה ציבורי, לקניון, למשרדי חברות וכו', הרי בתי הכנסת היו המדגרה הגדולה ביותר לקורונה!! ואם יש בעיה במדידת חום בשבת וחג, הרי מכון צומת הציע מדחום אוטמאטי לחלוטין, המאושר על ידם לשימוש בשבת/חג, עפי ההלכה!! עדיין לא מאוחר לעשות זאת. זו אמנם לא בדיקה הרמטית מונעת קורונה, אבל בהחלט תוסיף לביטחון ולבריאות המתפללים עצמם ובוודאי לכאלה שנמצאים בקבוצות סיכון, שרבים מהם הם מבקרי בתי הכנסת הקבועים! עוד לא מאוחר!