חייבים לקחת בחשבון את הציבור עם "מחלות רקע"
הצעדים של פתיחת המשק חייבים לקחת בחשבון את אותן אוכלוסיות המצויות בסיכון ובעלות "מחלות רקע" מבחינה בריאותית ולתת להן מענה והנחיות ברורות וחד משמעיות. המטרה: פיתוח מודל שידרג את רמת הסיכון לכל אזרח

הבוקר קמנו להנחיות חדשות ופתיחה מדורגת של המשק. במקביל לפעילות זו, מערכת הבריאות חייבת לדאוג ולהיערך בהתאמה לאוכלוסיות המצויות בסיכון וגם לאוכלוסיה הכללית שדרושה לה שגרת בריאות בצד הקורונה.
חלקים גדולים ממערכת הבריאות ומהמשאבים הרפואיים מופנים בימים אלה למערכה מול הקורונה. לנגיף השפעה עקיפה על סוגי תמותה וחולי אחרים שיצופו בעקבות הפניית משאבי מערכת הבריאות לטיפול בנגיף וצמצום מערך הבריאות השוטף לכלל האוכלוסייה.
עוד טרם המערכה מול נגיף הקורונה, בתי החולים פעלו במלוא הקיבולת שלהם – שיעור תפוסת המיטות במחלקות עמד על תפוסה מלאה ולעיתים אף מעבר לכך, מספר הביקורים בחדרי מיון עמד על פי שניים מהממוצע ונכון להיום לא קיימת חלופה מתאימה שפותחה בקהילה או במוסדות הסיעודיים לצורך אשפוז אלא להפך, השירותים גם במקומות הנ"ל חווים צמצום היום יותר מתמיד.
חולים רבים עלולים לפספס טיפולים מצילי חיים, ההשפעה ההיקפית על חולים שלא יכולים לקבל טיפול לאור המציאות הנוכחית, מעוכבים בשל צמצום שירותים או בשל החשש להדבקה מצב שעלול להיות הרה אסון.
הצעדים של פתיחת המשק חייבים לקחת בחשבון את אותן אוכלוסיות המצויות בסיכון ובעלות "מחלות רקע" מבחינה בריאותית ולתת להן מענה והנחיות ברורות וחד משמעיות לאור הנתונים הידועים עד כה על אופן התנהלותו של הנגיף בארץ ובעולם. בנוסף, יש להתאים את מערכת הבריאות שצריכה לפעול במתכונת של 'שגרת חירום', מתכונת שתלווה אותנו ככל הנראה עוד זמן רב.
זו שעתה של מערכת הבריאות לדרוש ולסייע לאותם צוותים רפואיים העומדים בחזית מבחינת הכשרות, תקצוב, מתן מענה כלכלי לצוותים- במידה והם נשלחים לבידוד, הוספת תקנים, מיטות אשפוז ועוד.
זה הזמן להיערכות מחודשת בבריאות,זה הזמן ללמוד את מצב החירום וכל עוד הוא עדיין בשליטה לדאוג לפתח 'שגרת חירום' בריאותית נכונה ומותאמת לכלל האוכלוסיה שתקבל את המענה הראוי לה ולא תיפול בין הכיסאות. המענה צריך להינתן הן בבתי החולים והן בקהילה בצורה בטוחה ונרחבת, כזו שמסייעת ותומכת באוכלוסיה המיוחדות שנמצאות בסיכון ואם צריך במענה עד הבית, כזה שמצד אחד ייתן טיפול מיטבי ומצד שני לא יסכן את בריאותם.
זה הזמן לקרוא לאוכלוסייה הכללית לא להזניח את הבריאות ובכל חשש או קושי להגיע ולהיבדק.
על בתי החולים לפרסם מה הן מחלות הרקע
מידי יום משרד הבריאות מעדכן את מספרם של החולים החדשים, המחלימים ואת כמות התמותה בשל הנגיף. מה שטרם עודכן ופורסם לציבור ע"י משרד הבריאות הוא אותו פרופיל של "מחלות רקע" אותו מציינים כל העת בקרב אותם חולים במקרים הבינוניים- קשים וכן בקרב הנפטרים מהנגיף. פרופיל זה הוא קריטי וחשוב על מנת להזהיר את אותה אוכלוסיות המוגדרת בסיכון להוציא נתון הגיל המבוגר שמצויין כל העת.
מבוגרים וקשישים כבר מתמודדים עם עניין הבידוד החברתי וחוסר הבטחון הכלכלי, אלה משפיעים לרעה על חוסנם הנפשי ומצבם הבריאותי אך מעבר לעניין הגיל ישנן 'מחלות רקע' שמעלות את הסיכון משמעותית כגון מחלות לב וכלי דם ובהם יתר לחץ דם, סוכרת, השמנת יתר, מחלות ריאות כרוניות ובהן COPD ואסתמה, עישון ועוד.
צירוף של מס מחלות רקע מעלה את הסיכון פי כמה, אלה הן קבוצות אוכלוסייה החשופות להסתעפויות והסתבכויות של נגיף הקורונה ובמצב חולי הם עשויים להגיע למצב קשה בשיעורים הגבוהים עד פי עשרה לעומת בני גילם האחרים.
בהתאם לכך, מומלץ לאותן קבוצות בסיכון לעשות הכל כדי להימנע מהידבקות בנגיף, להקפיד יותר על הגיינה אישית, להישאר יותר בבית, להמעיט בכל יציאה או פעילות שאינה חיונית. חשוב להדגיש בפני אותן אוכלוסיות כמה קריטי עבורם לשמור על הנחיות מחמירות יותר למרות ההקלות המסויימות שצויינו הבוקר.
פיתוח מודל שידרג את רמת הסיכון לכל אזרח
משרד הבריאות חייב לפרסם לציבור – מתוך הנתונים הקיימים עד כה – מהם אותם קריטריונים הדורשים הקפדה יתרה ומי הן אותן אוכלוסיות קריטיות. פיתוח מודל שידרג את רמת הסיכון לכל אזרח בהתאם למצבו הבריאותי יוכל לסייע לפתיחת המשק בצורה מיטבית ולשמור כמה שניתן על בריאות הציבור.
צריכות להתקבל החלטות קונקרטיות לגבי ההנחיות לקבוצות אוכלוסייה אלה, איך מסייעים להם בכדי שבריאותם הכללית לא תוזנח ותאפשר טיפול בטוח עד כמה שניתן .
הנתונים חשובים עבור כולנו. כל עוד החיסון היחיד שקיים הוא החיסון החברתי על כולנו קיימת המחוייבות להגן ולשמור על מי שנמצא בסיכון.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו