לא רק קריעת ים סוף: הנס הגדול שמתעלמים ממנו - סרוגים

לא רק קריעת ים סוף: הנס הגדול שמתעלמים ממנו

"אָז יָשִׁיר מֹשֶׁה וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת הַשִּׁירָה הַזֹּאת לַה'". מדוע הדבר נס? מפני שרק בתחילת חומש שמות נאמר: "וַיֵּאָנְחוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל מִן הָעֲבֹדָה וַיִּזְעָקוּ" והנה עתה עם שלם של עבדים מצליח להוציא מגרונו קול אחר, לא קול של כאב ואנחה – אלא שירה חדשה

גיא שלום אמיר
לא רק קריעת ים סוף: הנס הגדול שמתעלמים ממנו
  (צילום: שאטרסטוק)

היום השביעי של חג פסח איננו יום רגיל, אלא מועד החותם את חג הפסח. ביום זה, על פי מסורת חז"ל, אירעה קריעת ים סוף. רבות דובר על הנס הנפלא שבפעולה אלוקית זו, אך מעבר לנס האדיר של קריעת ים-סוף, אנו עלולים להתעלם מנס אחר המופיע בסמוך לנס הנזכר.

מיד לאחר קריעת ים סוף, מתארת התורה את שירת בני ישראל: "אָז יָשִׁיר מֹשֶׁה וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת הַשִּׁירָה הַזֹּאת לַה'". מדוע הדבר נס? מפני שרק בתחילת חומש שמות נאמר: "וַיֵּאָנְחוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל מִן הָעֲבֹדָה וַיִּזְעָקוּ" והנה עתה עם שלם של עבדים מצליח להוציא מגרונו קול אחר, לא קול של כאב ואנחה – אלא שירה חדשה.

השירה איננה פעולה טכנית, היא מבטאת הרמוניה, דעה ואמירה שהנפש רוצה להוציא. השירה מצליחה להוציא את התחושות הגדולות ביותר שכמוסות בנפש, לכדי מילים עם מנגינה, קצב ואופי.

האר"י ז"ל אומר שגלות מצרים הייתה "גלות הדיבור". גם משה רבינו היה "כבד פה וכבד לשון" וגם בני ישראל לא הצליחו להוציא בימי השעבוד דיבור שלם אלא "זעקה" בלבד – על כן הדיבור היה בגלות. השירה שמתרחשת לאחר קריעת ים-סוף מבטאת את עליית המדרגה של בני ישראל, לא רק למדרגת דיבור אלא למדרגת שירה – הגבוהה מכל.

ים סוף כעיצומו של נס

המעצמה המצרית הייתה בעלת אופי רוחני אלילי הכבול למסגרת הטבע. במצרים אפשרויות החיים מאוד מצומצמות – העבד יישאר עבד לעולם, המלכות תעבור מדור לדור לנצח וים סוף ינצח על הכל. "ים-סוף", כשמו כן מהותו – הוא ביטא את הסופיות, הגבוליות והתיחום של הטבע במסגרת ידועה. כל אלו היו מאפיינים המופיעים באומה המצרים עצמה.

הקריעה של ים סוף פתחה בנפש של בני ישראל את ההכרה שניתן לצאת מכל צמצום ומיצר, היא אפשרה להם להאמין שניתן להתגבר על כל קושי ומכשול. אמנם במסגרת הטבע החוקיות מראה את פעולתה, אך לעם של מאמינים ה"טבע" הוא רק גימטריה של "אלוהים", המנצח על המקהלה האנושית השרה את שיריה. המעבר מ"זעקה" ל"שירה" מבטא את המהפך הגדול ביותר שהתחולל בנפש הישראלית באותם ימים.

חז"ל מדייקים שהתורה כותבת "אז ישיר" בעתיד ולא "אז שרו" בעבר, וממילים אלה נלמד דבר חדש: "מכאן לתחיית המתים מהתורה". בתפיסה היהודית החיים אומרים שירה, המציאות כולה הולכת ומקבלת חיים בכל רגע. שביעי של פסח, המהווה חלק משמעותי מהגאולה, צופן בתוכו רמז לתחיית המתים – מציאות בה אפילו הטבע המת, ים סוף הסגור, וכל כוחות החיים הרדומים מתעוררים לחיים.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
8 תגובות - 8 דיונים מיין לפי
1
רעיונות נשגבים
מיכל | 14-04-2020 10:20
יהי רצון שהקבה ימלא אותנו בכוחות חדשים כל פעם מחדש
2
דברים יפים עם הרבה עומק ישר כח
נסים | 14-04-2020 10:34
רעיונות חדשים ויפים
3
מעניין ומעודד
מירב | 14-04-2020 11:39
ראיה יפה ומחדשת
4
מרתק מאוד
דבורה | 14-04-2020 12:08
ישר כח וחג שמח
5
נפלא
מאיר | 14-04-2020 12:09
חג שמח
6
אשריך גיא שלום
ד"ר פרוכטר | 14-04-2020 13:46
מרתק כתמיד
7
מאמר כתוב בצורה רהוטה ומעניינת
אריאל אונגר | 15-04-2020 22:22
יפה מאוד
8
מרתק ומעניין כרגיל....
מיכל | 02-04-2021 15:57
מרתק ומעניין כרגיל. יישר כח