עתירה: תעודת כשרות לעסק הפתוח בשבת ושומר שבת
מחר יתקיים בבג"צ דיון בדרישתו של בעל מסעדה ירושלמית לקבל תעודת כשרות למרות הפעלתה בשבת, וזאת בשל כך שאין חילול שבת במסעדה או בתשלום. לאחרונה הרבנות העניקה תעודה למקדונלדס בנתב"ג הפתוח בשבת

מחר בבוקר (רביעי) יתקיים בבג"צ דיון בו תנועת נאמני תורה ועבודה דורשת מהרבנות הראשית לישראל כי תיתן תעודת כשרות לעסקים הפתוחים בשבתות ללא חילול שבת. העתירה באה בשל החלטה העקרונית של הרבנות הראשית משנת 2000 בה הוחלט כי לא תינתן תעודת כשרות למקומות כאלה, למעט מלונות.
העתירה באה בעקבות דרישתו של יהונתן ודעי, בעל מסעדת "באב אל ימן" בירושלים, לקבל תעודת כשרות מהרבנות. לטענתו של ודעי, המסעדה כשרה, ופתוחה בשבת ללא חילול שבת.
האוכל במסעדה מחומם כמו בבתי מלון, על פלטות ובארונות חימום עם שעוני שבת. התשלום לארוחות מתבצע ביום שישי או בשבוע שלאחר מכן, או דרך האינטרנט באופן שמנתק את המסחר מהגשת האוכל, נוהל שמתקיים בבתי חב"ד ובמסעדות כשרות רבות ברחבי העולם. בתנועת נאמני תורה ועבודה מדגישים כי במסעדה מדברים על פורמט בו יהיה נוכח במהלך השבת משגיח כשרות מטעם הרבנות.
בשיחה עם סרוגים, סיפר עו"ד אלעד ליוביץ' המייצג את ודעי מטעם תנועת נאמני תורה ועבודה, שכאשר פנו בתחילה לרבנות בבקשה לתעודת כשרות, בערר שהיה בפני מועצת הרבנות הראשית, חלק מהרבנים העלו זכרונות מבתי עסק כאלה שהיו פתוחים בשבת עם תעודת כשרות ובחורי ישיבות היו הולכים לאכול בהם.
בסופו של דבר, ודעי נדחה בשל החלטה עקרונית של הרבנות הראשית משנת 2000, לפיה אין לתת תעודת כשרות "למקומות הפתוחים בשבת, מלבד לבתי מלון".

עו"ד אלעד לוביץ "עושים מה שנכון לציבור הדתי" (צילום: יח"צ)
עו"ד לוביץ' הוסיף כי ההחלטה לדחות את בקשת תעודת הכשרות של ודעי מעלה תהיות, במיוחד לאור העובדה שרק לפני כחודש וחצי הרבנות הראשית לישראל העניקה תעודת כשרות למקדונלדס בנתב"ג למרות שהמקום פועל בשבת.
"כשנכנסתי לסיפור הזה בתחילת הדרך התלבטתי ברמה האישית האם זה מאבק נכון", אומר עו"ד לוביץ' לסרוגים, "אך ככל שהבנתי את הסיטואציה אני הולך ומשתכנע. אני לא מקבל על זה כסף, אנחנו עושים פה משהו שאנחנו חושבים שהוא נכון מבחינת הציבור הדתי ונכון שיקרה".
בדיקת סרוגים: הקייטרינגים ללא תעודת כשרות
מוקדם יותר פרסמנו את בדיקת סרוגים, בה עלה כי בשל החלטת הרבנות משנת 2000 אין לתת תעודות כשרות לעסקים הפועלים בשבת, למעט בתי מלון, מה שפוגע קשות בקייטרינגים שנאלצים להתנהל ללא תעודות כשרות, או עם תעודות 'פיראטיות' של בד"צים למיניהם אך בלי תעודה של הרבנות מה שמביא לעבירה על חוק איסור הונאה בכשרות.
בנהלי הכשרות לקייטרינגים של אגף הכשרות הארצי ברבנות, נכתב כי: "אין להימצא במטבח ובגן האירועים החל משעה קודם לכניסת השבת ועד לשעה אחר צאת השבת", וכן כי "אין לבצע אירועים בשבתות וחגים".

החלטת הרבנות משנת 2000 בשלה ודעי לא מקבל תעודת כשרות
נציג קייטרינג בעל תעודת כשרות רשמית מסר לסרוגים: "ברגע שאנשים עובדים בשבת, האירוע לא כשר – גם אם המטבח כשר".
ההחלטה שלא לתת תעודות כשרות לקייטרינגים נובעת מאותה החלטת הרבנות הראשית לישראל משנת 2000 ובכך בעצם רוב הקייטרינגים המקיימים אירועים בשבתות (ולא רק מספקים את האוכל לפני השבת), למרות התנהלותם על פי ההלכה – אינם כשרים על פי חוק.
התעלמות מוחלטת מנהלי אגף הכשרות הארצי
עוד עלה מממצאי בדיקת סרוגים, כי הקייטרינגים עם תעודת כשרות של הרבנות שכן מעניקים שירות בשבת, עובדים למרות שהדבר עומד בניגוד מוחלט לנהלי הכשרות של הרבנות עצמה.
אחד מנציגי הקייטרינגים בעלי תעודת כשרות רשמית איתם שוחחנו אמר: "אנחנו מביאים עובדים שיעסקו בחימום האוכל, הגשה ופינוי. אנחנו דואגים לדברים מא' עד ת'. לא מדובר בעובדי קבלן, אצלנו אין דבר כזה".
בנוסף, לפי טענות שהגיעו לסרוגים, ברבנות הראשית לישראל מעלימים עין מקייטרינגים בעלי תעודה 'פיראטית' של בד"צים שונים המציגים עצמם ככשרים, וזאת ללא תעודת הרבנות.
ברבנות הראשית לישראל סירבו להתייחס לבדיקת סרוגים. ככל ותגיע תגובתם היא תצורף לכתבה.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו