סיום ש"ס נשי?/ הרב שלמה אבינר
הרב שלמה אבינר מתייחס לאירוע סיום הש"ס לנשים שייערך מחר ואומר: "רבותינו שבש"ס עצמו שללו לימוד זה מנשים"

מה דעת הרב לגבי סיום ש"ס נשי שעומד להתקיים?
אין לי דעה. איני יותר חכם מרבותינו שבש"ס עצמו ששללו לימוד זה מנשים (סוטה כ, א).
וכי איננו מעוניינים שנשים תלמדנה תורה בעמקות?
בוודאי. וכל בנייך לימוד ד'. וכן בנותיך. הרי חז"ל אומרים שהיו שישים רבוא נביאות (מגילה יד, א) וכדי להיות נביא יש צורך בחכמה עצומה כדברי הרמב"ם (הלכות יסודי התורה ז, א), וכבר אמרו חז"ל שאין נבואה שורה אלא על חכם (שבת צב, א). אבל לא לימוד גמרא. כך גם נפסק בשולחן ערוך (שו"ע יו"ד רמו, ו הגה).
אז מה נשאר להן ללמוד?
אין סוף לימודים. תורה, תנ"ך, הלכה, אמונה, מוסר, סידור. הלוואי ונדע מאית ממה שנשים צריכות ללמוד.
אבל היו בהיסטוריה גם נשים מאוד חכמות בגמרא.
נכון. אבל הן היו יוצאות דופן. כגון ברוריה אשתו של רבי מאיר. ילתא אשתו של רב נחמן. בתו של רבי עלי בן שמואל גאון בבל. ובדורות האחרונים הבתולה מלודמיר. אבל כאמור, אלא יוצאות מן הכלל, ואין ללמוד מהן על הכלל.
אולי הדור שלנו הוא כולו יוצא מן הכלל?
הלוואי. לצערנו, דורות קדמונים היו יותר צדיקים, וגם נשים היו יותר צדיקות. כל הדורות היו נשים מאוד חכמות, שהביאו ברכה עצומה לעם ישראל, ובכל זאת לא למדו גמרא.
אבל אם הן ממילא כבר למדו, מה הבעיה בסיום רבתי עם?
כאשר אדם מחמיר, עליו לעשות זאת בצנעא, ולא בהבלטה ובנראוּת אלא ב"והצנע לכת" – במובן של ענווה (ירושלמי חגיגה ב, ד. מסילת ישרים פרק כ. ועיין קונ' תבוא עלי ברכה: איך ומתי להחמיר אות ג' הנדפס בשו"ת השואל ח"ב). פעם היה כנס גדול של רבנים לכבוד ייסוד בתי יעקב לבנות. ישבו על הבימה גדולי עולם ונאמו לכבוד התורה. רק אדם אחד לא ישב שם: שרה שנירר שייסדה אותם. היא ישבה בשקט בתוך הקהל.
הג"ר משה פיינשטיין התייחס לזה.
נכון. הוא דיבר על נשים שמתעטפות בטלית, ומסביר שעל אף שזו מצווה, הכל תלוי במניע הפנימי. לכן כשבני ישראל ביקשו מלך, על אף שזו מצווה, הם בכל זאת ננזפו, כי עשו זאת כדי להידמות לגויים, כפי שמביא הרמב"ם (הלכות מלכים פרק א. שו"ת אגרות משה או"ח ד, מט).
יהיה שם גם קולולום. יש בזה בעיה?
לא. שירת נשים יחד, היא טובה מאוד. כמובן בתנאי שאין שום גבר ששומע כמו שכתוב בש"ס, כולל מפעיל המכשיר האלקטרוני וכדומה.
ש: ובסיכום?
מילתא דבדיחותא. אמר רב אמריקאי שחכמי הגמרא עשו טעות שאסרו על נשים ללמוד גמרא ולא על גברים, היו צריכים לחייב נשים ולאסור על גברים, ואז דווקא נשים לא היו לומדות וגברים היו לומדים.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו