אל תתנזרו מסופגניות: כך תוכלו לחגוג חנוכה ולשמור על הגזרה
חג החנוכה, הוא אחד החגים עם הכי הרבה ייסורי מצפון עבור שומרי המשקל. אז איך בכל זאת אפשר ליהנות מהסופגניות והלביבות ועדין לשמור על הגזרה? ממוחית התזונה וההרזיה, מזל כהן בטור שיעשה לכם חג שמח ובריא יותר

לפני שאתם מחפשים 'כמה קלוריות יש בסופגניה?', כדאי שתבינו כמה דברים שיעזרו לכם לצאת בשלום (ובלי יותר מידי משקל עודף) מחג החנוכה.
מאז ומתמיד, מאכלי הטיגון המסורתיים של חגיגות החנוכה הדירו שינה מעיננו בכל הנוגע לתזונה נכונה ובריאה. אבל עוד לפני שתוציאו את מחשבון הקלוריות, חשוב לאמץ קצת פרופורציות!. אני לא בעד לאסור אכילת מאכלים, אני בעד ללמוד איך לאכול את המאכלים הללו בסטייל (בצורה שלא תפגע בו) ואת הטור הזה הזה נקדיש לשמן שמככב בחנוכה-תרתי משמע.
אל תפחדו משמן
שמן הוא חיוני לגופנו ואי אפשר בלעדיו, יש לו מספר תפקידים קריטיים לתפקוד הגוף שלנו. כגון: להגן על איברים פנימיים, לספוג ויטמינים המסיסים בשמן, לתת לנו אנרגיה שנגמרים מאגרי הפחמימה ועוד. לכן אל תפחדו מהשמן! כולנו זקוקים לו, אך למרות הכול צריך לדעת לבחור שמנים טובים ובמידות הנכונות.
יש לנו 2 סוגים של שמנים בטבע: שמנים מזרעים ושמנים מפירות. שמנים הנפוצים והידועים מזרעים הם: שמן סויה, שומשום, חמניות, ושמן קנולה. שמנים מפירות הם למשל: שמן הזית ושמן הקוקוס.

הגוף זקוק לשמן, אך צריך לדעת לבחור שמנים טובים (צילום: שטארסטוק)
לא הרבה אנשים יודעים אבל שמנים מזרעים פחות טובים לנו, כי הם מלאים באומגה 6, שבכמות גדולה מגבירה דלקתיות בגוף (כלומר הגוף מתמלא ברעלים) והסיבה השניה, השמנים הללו אינם יציבים ומתחמצנים בקלות- שוב הגוף מתמלא ברעלים. שומן שהתחמצן מכיל רעלים שפוגעים בגופנו ובמערכת החיסון שלנו.
לעומת זאת שמנים מפירות הם יציבים יותר ולא מתחמצנים בקלות ולכן הם יהיו בהעדפה הראשונה שלנו. לחימום או לטיגון עדיף שמן קוקוס כיוון שהוא יציב מאוד ולא מתחמצן בבישול.
לאכול סופגניות ועדין לשמור על המשקל
השנה לא צריך להתנזר לגמרי מהסופגניות והלביבות, בעזרת הטיפים הבאים תוכלו לאכול סופגניות ועדין לשמור על המשקל.
1. הציבו גבולות – בדרך כלל ששמים לנו גבולות בחיים, זה לא נעים לנו, יחד עם זאת גבולות מגנים עלינו. הגבילו את כמות הסופגניות שאתם הולכים לאכול בחג, קבעו יעד מספרי וזה ממש לא משנה אם תחליטו לאכול סופגניה אחת או 100 סופגניות, עצם הבחירה כבר משחררת אתכם מהלחץ ואתם מודעים למה שנכנס לכם לפה.
2. העדיפו סופגניות ביתיות- קחו את הילדים והכינו סופגניות בבית, גם כיף וגם הרבה יותר טוב, כיוון שהמרכיבים שנמצאים בבית הרבה יותר בריאים ממרכיבים תעשייתים וכך תוכלו לבחור צורת הכנה הרבה יותר בריאה. למשל אפייה במקום טיגון, קמח כוסמין במקום לבן ועוד.

העדיפו סופגניות ביתיות על קנויות (צילום:שטארסטוק)
3. צמצמו במטוגנים – העדיפו מזון מבושל, אפוי או מאודה על פני מטוגן לאורך החג ובכלל. הגוף צריך שמן, אבל לא בהגזמה וכמובן ממקורות איכותיים.
4. חלקו עם חבר סופגנייה אחת – גם תאכלו פחות וגם תפנקו חבר 😉
5. הכינו לביבות ירק! (מתכון בסוף)
6. אל תגיעו רעבים – מארחים או מוזמנים להדלקת נרות? תאכלו משהו לפני כן. במצבי רעב קשה לנו לשלוט על הדחף לאכול, להקשיב לבטן ולראש.
7. "הכל אותו דבר" – משפט מרגיז לפעמים, אבל נכון ועוזר: הביס השני הוא בדיוק כמו הביס הראשון. זכרו זאת, ואם בכל זאת החלטתם להמשיך אחרי הסופגנייה הראשונה – חלקו אותה עם מישהו.

תאכלו משהו לפני הסופגניה (צילום:שטארסטוק)
8. בין סופגניה לסופגניה, שמרו על שגרה בריאה- הקפידו על ארוחות המלאות בערכים תזונתיים, ירקות, פירות, דגנים, קטניות, נבטים וכו' הוסיפו הליכות!
9.שתו הרבה מים ותה ירוק – מחקרים מראים כי שתיית 3-5 כוסות של תה ירוק מעלים את חילוף החומרים ותורמים לירידה במשקל או שמירה על המשקל הרצוי ומאזנים את בלוטות הטעם ומפחיתים חשק למתוק ומטוגן.
10. וטיפ אחרון הכי חשוב:
אל תילחמו עם עצמכם. הקשיבו לגוף שלכם. אם אתם 'מתים' לסופגנייה, תאכלו אותה, מכל הלב – השקיעו בסופגנייה איכותית, אכלו אותה לאט והתענגו על כל ביס. כך תמלאו את הצורך של החשק לסופגנייה ותרגישו מסופקים. ברגע שחווית האכילה תהיה חיובית ולא תרגישו אשמה עם האכילה, יש סיכוי טוב שגם הצורך העז לאכול סופגניות נוספות יפחת.
ולקינוח: מתכון לביבות בטטה בריאות
מנות: 10 לביבות גדולות
לאדות 2 בטטות , 2 גזרים, 2 פלחים של כרובית
לאחר האידוי למעוך הכל בקערה בעזרת מזלג
להוסיף 2 כפות שמן קוקוס
3 כפות קמח קוקוס
תבלינים (לפי טעם)
לטגן בשמן קןקוס או לאפות בתנור על 180 מעלות.
חג שמח!
============================
הכותבת: מזל כהן מומחית להרזיה, חיטוב ובריאות טבעית
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו