אל תקראו לה רבנית קהילה, אבל לפחות תנו לה להיבחן ברבנות
הרב אברהם סתיו ניגש הבוקר למבחן ברבנות, והתפעל מהסדר המופתי ומהקדמה הטכנולוגית שהחליפה את הבירוקרטיה והטפסים המיושנים, אך נושא אחד עדיין גורם לו אי נוחות: למה לא נותנים לנשים לגשת למבחנים של הרבנות?

ואחרי הכל זה לא ייתכן שנשים לא יכולות לגשת לבחינות ההסמכה לרבנות.
אחרי שנים רבות שלא עשיתי זאת, ניגשתי היום בבוקר למבחן במילה וגירות של הרבנות הראשית לישראל (במסגרת ההסמכה לרבנות-עיר). הארגון והסדר של האירוע כולו היו יוצאים מן הכלל. לפני כמה שעות פרסמתי בפייסבוק פוסט שמפרגן לרבנות מכל הלב, ובאמת מגיע לה כל הכבוד.
אבל מאז, ובעצם מתחילת היום הזה, זה לא מרפה ממני. וכשאני חושב על כל הנשים שאני מכיר ומעריך ויודע שהן כשירות ומסוגלות לא פחות ממני לגשת למבחנים הללו, וחלקן גם ניגשו כבר בעבר למבחנים מקבילים, ממש נצבט לי הלב.
ולכן למרות שכבר המשכתי הלאה, חזרתי לכאן כדי לומר שאחרי הכל זה לא ייתכן שנשים לא יכולות לגשת לבחינות ההסמכה לרבנות.
אתם לא חייבים למנות אישה כרבנית הקהילה שלכם; אתם יודעים מה, בשלב ראשון אתם לא חייבים אפילו לאשר שיהיה בכלל דבר כזה רבנית קהילה. תכניסו מצדי סעיף מיוחד שאומר שמדינת ישראל לא מממנת רב יישוב בלי זקן. זה לא אמור להחזיק בבג"ץ הרבה פחות טוב מאשר המצב הקיים.
אבל בחייכם, תנו להן להיבחן.
זה דבר כל כך בסיסי, לאפשר לכל אדם לקבל הכרה בידע שלו. והרי התעודה הזו נושאת איתה משמעויות שהן הרבה מעבר למינוי בפועל כרב-יישוב. יש לה משמעויות של דירוג שכר במשרדים ממשלתיים, היא מקבילה לתואר-ראשון בכל מיני תפקידים ומכרזים, ובעיקר היא מקנה תיקוף לרף מסוים של ידע הן בעיני הציבור והן בעיני הנבחן עצמו. ואת כל זה אין שום סיבה שבעולם למנוע ממחצית האוכלוסייה.
ולכן זה לא ייתכן, פשוט לא ייתכן, שנשים לא יכולות לגשת לבחינות ההסמכה לרבנות.
=======
הרב אברהם סתיו מחבר ספרי הלכה ומלמד בישיבת 'מחניים'