הכשרת מנחים לגבריות ומיניות - יש דבר כזה - סרוגים

הכשרת מנחים לגבריות ומיניות – יש דבר כזה

השיח המגזרי בנושאים של  יחסים אינטימיים זוגיים ושיפורם פורח בשנים האחרונות כפי שלא פרח מעולם. ועדיין, השיח על מיניות גברית נמצא בראשית דרכו וגורם לרבים מאיתנו לנוע בחוסר נוחות בכסאות

בשיתוף מרכז יהל ומכללת דעת
הכשרת מנחים לגבריות ומיניות - יש דבר כזה
  אלבום פרטי

עם זאת- הנושא בוער. נערים ובחורים צעירים הנחשפים לראשונה למיניותם ולגופם המשתנה זקוקים להדרכה ולמודלים חיוביים לחיקוי,אשר מתייחסים לנושא באופן בריא, בוגר ותורני. בצר להם פונים הנערים לכתובות שהיינו מעדיפים שלא יחשפו אליהם כלל.

והקושי לא נשאר בגיל הנעורים. גברים בוגרים רבים מדווחים על  חוויה מפוצלת ולא מעובדת שהם סוחבים לגבי המיניות שלהם כתוצאה של תיווך לקוי של הנושא בגיל ההתבגרות.

במרכז יהל החליטו לפני שנתיים להרים את הכפפה ופתחו קורס הכשרת מנחים לגבריות ומיניות. 27 הבוגרים שהוכשרו עד היום, כבר פוגשים נערים ובחורים במוסדות חינוך ומחוץ להם ומחוללים מהפכה שקטה, יסודית וחשובה.

"את דרכי בתחום התחלתי לפני 12 שנה כשהקמתי את 'מצעדי גבר' יחד עם הרב דב ברקוביץ'" מספר עופר בשן, מנהל הקורס ומפורצי הדרך בתחום."בעשור האחרון חלה מהפכה בתודעה הציבורית הכללית וגם בציבור הדתי בכל הקשור לשיח בנושאים של מיניות. זו ברכה גדולה, אבל עדיין הרבה מהידע מתעסק בקשיים, בבעיות ובטיפול בהם. חשוב לנו להביא את נקודת המבט שאומרת שמדובר בדבר מבורך. זהו שפע, ויש דיבור תורני  חשוב וענף סביב הנושא. זהו שיח חדשלגמרי, אבל גם עתיק ופשוט. וזה הדיבור שאנחנו באים לפתח.

אתה לא מרגיש שיש תחושה של 'אינפלציה' בנושא? שכולם מדברים על הענין יותר מידי? זה נכון שהשיח מתגבר, אבל הוא עונה על צורך גדל העולה מן השטח ובשטח של מיניות גברית עוד אין מספיק מענה רלוונטי.

אם בתחילת הדרך, כשעבדתי עם  מכינות קדם צבאיות. המצב היה שאף אחד לא רצה לדבר על זה- היום, או ליתר דיוק כבר לפני שנתיים, הגעתי למצב בו אין לי טיפה פנויה בלו"ז.

זו הנקודה בה הבנתי שצריך להתחיל להכשיר מנחים בתחום. לשמחתי, ד"ר מיכל פרינס,ממרכז יהל, פנתה אליי עם הצעה לשיתוף פעולה ומאז הכשרנו כבר שני מחזורים של מנחים לגבריות ומיניות שהיום כבר מוצפים בעבודה בעצמם והגל רק מתגבר.

להרשמה לקורס לחצו כאן

מה הוא התיקון שאתם מבקשים לעשות בתחום?

אני מסתובב במוסדות חינוך ורואה לצערי שוב ושוב שהמפגש הראשון של בני הנוער עם הנושא הוא דרך מונחים שליליים.

גופו של הנער הממוצע משתנה כליל,זו  פעם ראשונה שהוא חווה את המיניות שלו אבל כל המינוחים שהוא שומע בהקשר זה הם שליליים ומאשימים. "לבטלה…" זו המילה המרכזית. הוא לא שומע את הפן החיובי שיש בדבר הזה. וזו טעות יסודית בחינוך. כשהוא הוא שומע רק את המינוח 'בטלה'…  הוא יתייחס לזה כל חייו בצורה מיוסרת.

התקווה שלי היא שכפי שיש היום משפחות המקיימות 'חגיגת קבלת מחזור' לנערה מתבגרת, דבר הצורב בזכרונה חוויה מבורכת ומלאת חיים,  גם חווית המעבר של נערים לגבריות תהפוך לחוויה חיובית ומיטיבה. הטרמינולוגיה בעולם הגברי חייבת להשתנות לשפה מיטיבה ולשיח בריא. במקום לשוחח על צפיה בפורנוגרפיה כ'בעיה', אני ארצה לשוחח עם הנער על הסקרנות שלו לראות דברים. והסקרנות היא ברכה.

השאלה היא איך אני מתווך את 'חשיפת היתר' הזו. כי השאלה היום היא לא 'האם הילדים ידעו'? אלא איך הם ידעו, באיזה אופן הם יצרכו את המידע הזה, ובאיזה כלים הם יקבלו אותו.

מתוך אלבום פרטי

האם הלימודים במרכז יהל מוכוונים לפיתוח השיח הזה?

הלימודים אצלנו הם לא רק רכישת מקצוע כמנחה בתחום.חשוב להבין שמדובר במסע אמיתי בו כל גבר נפגש עם עצמו. בסוף שנת הלימודים אנו מקיימים מפגש עם נשות הלומדים שאותו אנחנו מגדירים  "מחזירים את השיח הביתה". זו למעשה סדנה זוגית עם אשתי ליאת, שבעצמה מנהלת מרכז גישור, ושם אנחנו עוזרים לכל מה שלמדנו להתחבר אל הבית הפרטי. הדבר המדהים הוא שבסוף יום כזה ניגשות אליי בעיניים בורקות כל הנשים של הלומדים ומספרות לי על השינוי העצום שהתחולל אצלם בבית. עוד לפני ההיבט המעשי-מקצועי. זו מתנה אמיתית לזוגיות ואף לאבהות. הבוגרים  יוצאים  מהקורס תאווי חיים ומלאי חיות ושמחה.ברמה הפרקטית- כל מסיימי התכנית מנחים בתכניות חינוך כיום ובכך הם החליפו את מקומי וזה דבר גדול. אני פנוי כעת להרחבת התחום ולעלית מדרגה.

מה הם תכני הלימוד?

התכנים הנלמדים  משולבים מעולם התוכן היהודי, (טקסטים ממדרשים, זוהר, קבלה, גמרא) ועולמות הפסיכותרפיה הגופנית, לצד עבודה הוליסטית הכוללת עבודה עם קול, ציור, תנועה, מדיטציה, נשימות ועוד. את התוכנית מלווה הרב דוב ברקוביץ', ומנחה יחד איתי משה קדם,  פסיכותרפיסט גופני, כך שהעולמות כולם נפגשים באופן הרמוני. חשובה לנו ההלימה בין עבודת השכל והלב, ובין התהליך האישי והקבוצתי במהלך התכנית יש הרבה עבודה על חוויות ילדות ועיבוד של גיל ההתבגרות.

התלמידים אצלנו הם בני 22-60. חלקם אנשי טיפול וחינוך וחלקם ממש לא. חלקם נשואים, וחלקם רווקים או גרושים, הורים לילדים קטנים לצד הורים למתבגרים, וכן מכל 'הרצף'- דתיים, דתל"שים, חרדים, בעלי תשובה, וכל מה שביניהם. התכנית מומלצת לכל גבר, בכל מקום בו הוא נמצא וכדאי לעבור את זה פעם בחיים.

להרשמה לקורס – לחצו כאן

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
6 תגובות - 5 דיונים מיין לפי
1
הסיבה שהציונות הדתית לעולם לא תגיע להנהגה...
מנחם | 29-09-2019 11:00
זו איילת שקד שהגיעה משום מקום בוודאי שלא ממשפחת המפדל וניצלה את הריפיון ששרר כדי להשתלט, ברגע שהיא תלך יש סיכוי שהמפדל יחזור. אחרת המפלדה הדתית לאומית תיעלם.
2
נושא מאוד חשוב
חגיגחגצסצ | 02-10-2019 10:34
בציבור הדתי כל הנושא של חינוך למיניות בריאה נמצא בבוידעם. לצערנו הרב נערים ונערות מגיעים לתכנים פורנוגרפיים ומשם רוכשים את ׳השכלתם׳.
ובציבורים אחרים לא רוכשים השכלתם משם?
טלי | 28-10-2019 7:03
תתבגר ותבין, שבמדינה שלנו היום, נדירים הילדים שאינם חשופים לפורנוגרפיה כבר מאמצע היסודי . שוב, בכל הציבורים.
3
ממליץ בחום, מניסיון אישי
ניר שמרץ | 07-10-2019 21:52
הקורס היה מועיל כל כך בשבילי, גם בפן הכלכלי, כי עכשיו יש לי ביטחון מקצועי לעסוק בנושא, לייעץ וללוות ילדים, נערים, גברים צעירים והורים ומחנכים. אני עובד סוציאלי אבל בהכשרה האקדמית והפרקטית שלי לא קיבלתי כמעט ולו טעימה קטנה מידע מקצועי על מיניות. בטח שלא גבריות, רגשות, שיח שלם של כמה חלקים (כי גבר זה לא רק ON ו- OFF). ופתאום בקורס יש סוף סוף הסברים לחוויות שאני וחבריי עברנו לבד, בבושה או בתמימות. יש כלים פרקטיים, רלוונטיים ומותאמים לכל אחד - להתקדמות וצמיחה, לתיקון העבר ושיפור ההווה והעתיד. את הכלים האלו והגישה הזו לא קיבלתי במכללה שלי, ולא בישיבת ההסדר, בטח שלא בצבא, או בתיכון. גם לא ביסודי ולא בגנים. בטח שלא עם קדושה, משמעות ותוכן של חיבור בין שמיים וארץ, של כנות ויושר מול ההלכה בלי להדחיק ולמחוק את הנפש והגוף שלנו. מומלץ בחום לכל גבר.
4
זו הסיבה שהנשים הסרוגות חמוצות
אמונה | 25-10-2019 12:41
רוב חברותי מדווחות על שביעות רצון נמוכה הנובעת מחוסר יכולת והבנה. מי שמתנגד לחינוך והסברה בתחום הם חסידי גור בפועל או בדרך מחשבתם.
5
שלום
נועם | 30-12-2022 7:05
שלום ארוש מנהיג היהודים