לראשונה בכנרת: תואר ראשון בשילוב בית מדרש
על שפת הכנרת, 100 מטר מקו המים, יפתח לראשונה בית מדרש במכללה אקדמית כנרת עבור הסטודנטים הדתיים. הבונוס: מלגות בלימודים, ואפשרות להתעורר כל בוקר מחדש לנופים שלא תמצאו באף מוסד אקדמאי אחר
המכללה האקדמית כנרת פותחת לראשונה בית מדרש שמעורר לחיים את תורת חכמי טבריה ומביא הזדמנות לשלב תואר אקדמי עם תורה ויהדות – וכל זה על נופי שפת הכנרת שאין להם תחליף בארץ.
המכללה הוותיקה נוסדה בשנת 1965, ומציעה לימודי תואר ראשון בלימודי הנדסה מגוונים: תוכנה, חשמל ואלקטרוניקה ותעשיות מים, מדעי ההתנהגות ולימודי ארץ ישראל.
ההזדמנות לשלב תחומי תואר ראשון יחד עם בית מדרש, כמעט ואין לה אח ורע בעולם האקדמיה, והאקדמית כנרת החליטה להרים את הכפפה עבור הסטודנטים הסרוגים בקמפוס.
תואר אקדמי בשילוב תורה ויהדות | מלגת השתתפות בתכנית בית מדרש באקדמית כנרת | לבדיקת זכאותך למלגה לחץ כאן >>
"לתת מענה רוחני וחברתי לסטודנטים הדתיים"
מי שאמון על בית המדרש, הוא ר' זאב קיציס, 45, ד"ר לספרות בהתמחות של הסיפור החסידי שבנה את תכנית הלימודים וגם יוביל את בית המדרש שיתרכז בארבעה נושאים: סוגיות בתלמוד, חכמת התפילה, תורתם של חכמי טבריה והלכה בזמנים משתנים.
בראיון לסרוגים, מסביר ד"ר קיציס איך התחיל הרעיון: "במכללת כנרת יש הרבה מסלולי לימוד מגוונים שאינם קשורים לעולם הרוח: אם זה הנדסה, או תחומי החברה כמו חינוך, פסיכולוגיה וסוציולוגיה – אין שם לימודי מדעי הרוח, ובפרט לא מדעי היהדות אבל טרם נבנתה במכללה תכנית לימודים בתחומי היהדות עד כה".
"אולם, יש ציבור דתי גדול שלומד באקדמית כנרת, הרבה סטודנטים מהסביבה: מהגולן, מהגליל התחתון, עמק בית שאן, וגם כאלו שבאים מרחוק – באקדמית כנרת יש תכנית יוקרתית להנדסת מים או תואר ראשון ושני בלימודי ארץ ישראל, וזה מושך הרבה את בני הציונות הדתית לסוגיהם ולגווניהם".
זו הייתה יוזמה של המכללה או של הסטודנטים? "זה קרה איכשהו במשותף. המכללה החליטה בצעד יוצא דופן להשקיע בבנייה של תכנית בית מדרש שתתן מענה ובית ומרכז ללימודי יהדות ותורה בתוך המכללה, מתוך הבנה שהסטודנטים שבאו מהעולם הדתי לאומי זקוקים לזה גם בפן הרוחני וגם החברתי, והדבר הזה משמעותי וחשוב להם מאוד, ובמכללה הבינו שצריכים לתת לזה מענה. הדבר המעניין הוא בכך שבעוד המכללה יזמה את המהלך ופנתה אליי, הייתה קבוצה של סטודנטים שיזמה את המהלך מלמטה, הם התארגנו והקימו תא שמביא רבנים ואורחים לדבר וללמד, והם השקיעו מיוזמתם וממרצם וזה מאוד ריגש אותי שגילינו שזה כמו בנקבת השילוח שחוצבים בשני הכיוונים".
תואר אקדמי בשילוב תורה ויהדות | מלגת השתתפות בתכנית בית מדרש באקדמית כנרת | לבדיקת זכאותך למלגה לחץ כאן >>
מלגות ללומדי בית המדרש
קיציס כבר שנים מרצה וחוקר בעולם החסידות ותורת החסידות ואיש ישיבת מעלה גלבוע ומקדיש הרבה מזמנו לעולם החסידי ולסיפור החסידי. בין היתר, הקים יחד עם שרה בק אתר אינטרנט בשם "זושא" – אתר שמוקדש להנגשת הסיפור החסידי, בשיתוף משרד החינוך, המשרד לענייני מורשת, הספרייה הלאומית, קרן אביחי ומט"ח. בנוסף, ד"ר קיציס הנו גם אמן ויוצר מוזיקאי ואף הריץ מופע עם הרכב לובלין-בלוז.
"ישנם הרבה סטודנטים דתיים שבאו מעולם בית המדרש והישיבות ועוברים שלב לא פשוט במעבר לאקדמיה", מסביר ד"ר קיציס את המהלך שהוביל להקמת בית המדרש באקדמית כנרת, "זה דורש ליווי וכרוך לפעמים במשבר מודע או לא, ויש בזה מורכבות. באקדמית כנרת אנחנו מייצרים מודל לדבר שמתרחש במקומות אחרים. הציבור הדתי לאומי מחנך אנשים לא להירתע ולהיחשף לחיים של לימודי חול ברמה הגבוהה האפשרית – וזה קורה בעולם האקדמיה: במכללות ובאוניברסיטאות, והמעבר מהקן המוגן בישיבה והשירות הלאומי אל עבר העולם של הסטודנטים שהוא אפילו יותר חופשי ויותר חילוני ומאתגר".
אז בית המדרש ב-'כנרת' הוא מענה נוסף לעולם הרוחני של הסטודנט והסטודנטית? "המענה הוא מורכב: אני מאמין גם מהשיחות הרבות שאני עורך עם צעירים שהם לא רוצים להישאר בחממה. האקדמיה זה דווקא השלב שבו אנשים מאתגרים את עצמם לצאת לאיזושהי תורה שיכולה לחיות במרחב. הציבור הדתי הוא לא מקשה אחת ואני מאמין שגם צורת הלימוד בבית המדרש צריכה להיות לתת לאדם כלים לתווך בין השפות השונות. בית המדרש צריך להיות מקום שמשחזר את בית המדרש הקלאסי בישיבות אבל גם לשדר סוג של שפה שלא נרתע מהעולם האקדמי".
זו הסיבה שד"ר קיציס הביא מנעד רחב של מרצים בבית המדרש: הרב אלישע פיקסלר שהיה פעיל בעולם התורני במכללה והיה מגיע אחת לשבועיים למפגש עם הסטודנטים עוד לפני הקמת בית המדרש. כך גם הרב מיכי יוספי, ראשי ישיבת מעלה גלבוע ועוד.
האקדמית כנרת שמה דגש וחשיבות על בית המדרש ואחת הכיתות תשופץ לטובת בית המדרש. בנוסף האקדמית כנרת גם מממנת רכז בחצי משרה שיהיה אמון על הצד הטכני בהפעלת בית המדרש.
הלימודים יתקיימו בימי ראשון ורביעי: ימי ראשון אחר הצהריים זמן לחברותות ולקורס של ד"ר קיציס על עולם החסידות שאף יביא שתי נקודות זכות בתואר. יום רביעי בצהריים יוקדש לרבנים ומרצים אורחים.
נתון משמעותי נוסף: לומדי בית המדרש יזכו במלגות השתתפות שיתועדפו לטובת אלו שיהיו גורמים קבועים ויציבים בבית המדרש.
והכי חשוב, הבונוס הגדול מכל: זו הזדמנות ללמוד ממש על שפת הכנרת: "המכללה יושבת 100 מטר מקו המים, וזהו מקום יפה בצורה בלתי רגילה, באמת מקום נפלא".
תואר אקדמי בשילוב תורה ויהדות | מלגת השתתפות בתכנית בית מדרש באקדמית כנרת | לבדיקת זכאותך למלגה לחץ כאן >>
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו