הרב מיכה הלוי מזהיר: "גם היום – חשש חמץ בקטניות"

רב העיר פתח תקווה הרב מיכה הלוי מזהיר כי, "גם בעידן המודרני יש חשש חמץ בקטניות- אנו רואים כיום עד כמה היה לחכמינו עיניים למרחוק"

הרב מיכה הלוי מזהיר: "גם היום - חשש חמץ בקטניות"
  קרדיט צילום סטילס: אולפני חן צלמים

רב העיר פתח תקווה הרב מיכה הלוי אומר כי גזירת הקטניות רלוונטית גם לימינו. הוא יצא כנגד יש מי שאומר שכשחז"ל דיברו על איסור קטניות זה היה משהו פרימיטיבי ששייך לפעם ולא שייך היום.

בכנס התורה שבעל פה במכללת אורות ישראל ברחובות אמר הרב הלוי כי לאחרונה התגלו חיטה ושעורה בבדיקת שקי כוסברה וכמון שמגיעים מהודו. מבירור הענין נמצא כי בשדות שבהם הם גדלים זורעים חיטה ושיבולת שועל בין עונה לעונה.

לדברי הרב הלוי: "אנו רואים כיום עד כמה היה לחכמינו עיניים למרחוק" מבירור שעשיתי עולה כי לא תמיד ניתן לייעד שדה לגידולים אלו  וזה תלוי באקלים של כל מקום ומקום ועל כן  בין זריעת קטניות לקטניות זורעים חיטה על מנת שהקרקע לא תתקלקל. החיטה הזו לפעמים נובטת בזמן גידול הקטניות אחר כך, וכשאתה שולח את השקים למעבדה אתה מוצא חיטה בכוסברה ואתה מוצא שיבולת שועל בכמון"

לדברי הרב לוי גם לפי ההיתר של השולחן ערוך שקבע כי חמץ שבטל בשישים לפני פסח אינו חוזר וניעור יש להבטיח שהחיטה עברה הרטבה לפני פסח, ועל כן הנושא מחייב תשומת לב.

הרב הלוי הוסיף כי במסעדות יש קושי גדול יותר להכשיר לפסח מאכלים מסוימים עם  קיטניות, על פי דרישת ההלכה לברור אותן שלוש פעמים לפני החג כיוון שמדובר בכמויות גדולות מאוד ובמסעדות המייצרות סושי מאורז מיוחד הנושא בעייתי ביותר. הרב הלוי אמר כי בשל  הסיבות הללו הוא אינו נותן בפסח כשרות למהדרין אלא כשרות רגילה בלבד.

בדברים שנשא במסגרת המושב המיוחד על הכשרות בישראל, בכנס התורה שבעל פה שמקיימת מכללת אורות ישראל זו השנה השלישית, קרא הרב הלוי לחזק את הכשרות הממלכתית ויצא נגד הקריאות להפרטת הכשרות, "הדבר יביא לתקלות ואם תהיה הפרטה, במקומות רבים רמת הכשרות תרד"

הרב הלוי הסביר כי בניגוד לכשרויות של בדצ"ים להם יש אינטרס כלכלי במתן הכשר לכל עסק נוסף, הגוף היחיד שאינו מושפע כלכלית מהורדת הכשרות במקרה הצורך, הוא הרבנות המקומית.  עוד הוסיף כי בעירו פתח תקווה, היו מקרים שהוא הוריד את תעודות הכשרות בשל ליקויים למקומות שבהם היה הכשר של בד"צים ואלו הורידו את הכשרות רק אחריו ויש גם מקרים שבהם בדצים נתנו הכשר מהדרין  לעסק והוא אישר לאותו עסק רק כשרות רגילה.

פרופ' יובל סיני נשיא מכללת אורות ישראל אמר כי המאות הרבות שהגיעו לכנס התורה שבעל פה לקראת חג הפסח זכו לחיבור למקצועות שונים ומגוונים בתורה ונחשפו להתמודדויות ההלכתיות העכשוויות בעולמות הכשרות, הטכנולוגיה, המשפט והרפואה. "בימי הכנס ראינו כיצד התורה מחברת את החזון הגדול של האמונה והחינוך יחד עם ההלכה למעשה בצורה מופלאה"

תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
8 תגובות - 5 דיונים מיין לפי
1
חשש חמץ
צבי | 14-04-2019 9:49
מה שברור זה שהרבנים צריך להמציא לעצמם פרנסה
2
איפה הימים
יהודי מתון | 14-04-2019 10:08
איפה הימים בהם נקבעה ההלכה כבית הלל... היום הכל לפי בית שמאי
3
חז"ל לא אסרו קיטניות
רפאל | 14-04-2019 10:34
רבני אשכנז אסרו. גדולי הספרדים לא חששו
4
חז"ל מעולם לא גזרו על קטניות
יהודה | 14-04-2019 11:04
כבוד הרב נא לדייק. איסור הקטניות החל באשכנז כיוון שהם לא ידעו להבחין בין חמשת מיני דגן לקטניות. ולכן, בבקשה, אל תעמיס עלינו גזרות שאין להם שום בסיס בתורתנו הקדושה. גם על החשש שאתה מעלה אפשר להתגבר עם קצת רצון. הדגש הוא על הרצון. תן להרגיש חרות בחג החרות. תודה
לא מדויק
יהודי | 14-04-2019 22:55
בגלל שבצעו קמח מקטניות וגם משום שהקטניות היו מעורבים עם חיטה בכל אופן לפי השולחן ערוך לא ניתן לאשכנזים לבטל
הרעיון הזה
יהודי | 14-04-2019 22:40
שחייבים לאכול קטניות והתאוותנות, למרות הבעיות, בה לא מצויה אצל האשכנזים!!!
5
מחילה רבתי
לוי | 14-04-2019 12:38
מכבוד הרב, אך כאחד שכל שנה בורר קטיות, כמון וחלבה וכו' אני יכול לומר שכמעט ואין דגן בקטיות. ברור שזה תלוי מהיכן מייבאים(ושווה לשאול את הרב מחפוד). דווקא לאשכנזים והספרדים שאינם מחמירים בחמץ שנתערב לפני הפסח, לא אמורה להיות בעיה כלל.
אתה מדבר ללא ידיעה
יהודי | 14-04-2019 22:58
קשה להבדיל בין הקמון לשיבולת שועל ובתערובת לכולם יש חוזר ונעור. כף שבוודאי ישנה בעיה.