למה אני לא זכאי לקבל מתנות מארגון צהר?
אז למה אני לא זכאי לקבל מתנות מצהר גם? כי אני לא מנגח את הרבנות הראשית לישראל? מי מממן את צהר במיליוני שקלים בשנה כדי לסבסד את בעלי העסקים?
בתקשורת התפרסמה לאחרונה כתבה על מסעדה נוספת בראשון לציון שעברה לכשרות של צהר. הטיעון של בעל המסעדה היה שהמחיר שצהר דורשת עבור השירות שלה היה הרבה יותר שפוי ממה שהרבנות דורשת.
אז בואו נראה. במחירון של צהר למסעדות – כפי שמופיע באתר האינטרנט שלהם – עלות חודשית למסעדה בשרית קטנה היא 1050 ₪. המחיר אמור לכלול גם את שכרו של משגיח הכשרות, ובמידה והמסעדה משתמשת בירקות עלים ללא פיקוח הלכתי מעל 30 ק"ג לשבוע, ניפוי קמח מעל 20 ק"ג בשבוע, וברירת אורז מעל 25 ק"ג בשבוע – יש צורך בתשלום נוסף.
ובכן, כמה זה באמת צריך לעלות? מן הסתם אם צהר מאפשרת שימוש בירקות עלים ללא פיקוח הלכתי כל בעל מסעדה יקנה את הירקות הללו – זה הרבה יותר זול. הירקות הללו דורשים ניקיון רציני הרבה יותר מאשר נקיון של ירקות שגדלים עם פיקוח. לא מדובר בחשש לחרקים אלא בוודאות של חרקים ובכמויות גדולות – אתם מוזמנים לקנות בשוק אגודת כוסברה או פטרוזיליה ולבדוק בעצמכם.
נקיון של 30 ק"ג בשבוע משמעו לפחות 5 ק"ג ביום – לשישה ימי עבודה – ובהנחה שהמשגיח עובד גם ביום שישי. כמו כן ברירת קטניות במסעדה שמגישה אורז בתפריט – ובדרך כלל מדובר בהיקפים של 3-4 ק"ג ליום לפחות – במסעדה קטנה, ומלבד זאת יש צורך בברירת קטניות נוספות כחומוס, שעועית, בורגול, ועוד ועוד.
יש צורך גם בהכשרת כבד – כל מסעדה בשרית מחזיקה כבד בתפריט. זו עבודה שדורשת זמן וידע מקצועי והלכתי. מלבד זאת צריך להוסיף את בדיקת כל חומרי הגלם במסעדה, פיקוח על נושא בישול נכרים ועוד ועוד, מדובר בזמן עבודה של לפחות שעה וחצי ביום – כל יום. חישוב זה הוא חישוב מקל מאוד. כמה מקבלים לשעה וחצי ביום, כולל בימי שישי?
שכר משגיח כשרות הקבוע על פי חוזר מנכ"ל הוא 37 ₪ לשעה – זה סכום לא גבוה. סכום זה מסתכם במשרה מלאה בשכר חודשי של 6919 ₪ בחודש ברוטו. האם זה סכום גבוה? האם משגיח כשרות מתעשר על חשבון בעלי העסקים במשכורת שכזו? האם נמצא איש מקצוע, שלמד, עמד בבחינות והוסמך, שיעשה עבודה מקצועית בפחות ממשכורת שכזו? איזו סוג של אנשים עובדים בדרך כלל במשכורות שפחותות ממשכורת שכזאת?
אם נחשב את עלות העסקת המשגיח למסעדה מעין זו לפי רמת השכר הזאת, עלותו היא כ1200 ₪ לחודש, לא כולל נסיעות. במידה ולמשגיח יש כמה עסקים שהוא צריך לנוע ביניהם, צריך לחשב גם את זמן הנסיעות בין המקומות בתוך עבודתו.
נשוב למשגיח בראשון לציון. הוא משגיח על 5 עסקים של מסעדות קטנות שבכל אחד מהם הוא נדרש לעבוד שעה וחצי ביום, וזמן הנסיעות ביניהם לצורך העניין לא יהא גדול – בין כולם הוא יהיה כשלשת רבעי שעה – בכך יש לנו משרה מלאה. יש לנו אפוא 5 מסעדות שמשלמות אגרה של 5250 ₪ לצהר ביחד, הן משלמות על משגיח ששכרו הוא 6919 ₪ לחודש, לא כולל עלות מעסיק, ולא כולל את עלות השכר של כל המערכת – המפקחים, המזכירות, ראש המערכת – הרב אורן דובדבני, עלות החזקת המשרדים, ועוד ועוד.
אז מי משלם על כל זה? – צהר מוצאת לנכון לממן את כל היתרה מכיסה. היא פשוט נותנת מתנות לבעלי העסקים. אז למה אני לא זכאי לקבל מתנות מצהר גם? כי אני לא מנגח את הרבנות הראשית לישראל? מי מממן את צהר במיליוני שקלים בשנה כדי לסבסד את בעלי העסקים? או שאולי צהר נותנת למשגיחיה שכר נמוך בהרבה כדי לכסות את ההפרש, ומי יערוב לי לאיכות המשגיחים אם שכרם חודשי שלהם מסתכם ב5000 ₪ בלבד?
קיימת אפשרות נוספת: המשגיח מגיע לרבע שעה בלבד ביום, אבל הוא סומך על בעל העסק, שאולי אינו שומר מצוות ואינו אוכל כשר כלל, שהוא יברור את הקטניות כהלכה, והוא ישטוף את ירקות העלים כהלכה, הוא יצלה את הכבד והוא יהיה משגיח הכשרות. האם זו ההשגחה שאנו מעוניינים בה? ומה קורה במקום שכזה כיום בכשרות של הרבנות המקומית?המסעדה תשלם את עלות המשגיח – כ1200 ₪ לא כולל נסיעות. היא תשלם אגרה שנתית לרבנות של כ750 ₪ בערך לשנה– אגרה שנקבעת על ידי משרד הדתות. ומי שמממן את השכר של כל המערכת – ראש מחלקת הכשרות וציוותו – זו המועצה הדתית, שמקבלת לשם כך תקציב מהמדינה, וגם את האגרות המשולמות מכל השירותים שהיא נותנת לאזרח.
אז על איזו השגחה אפשר לסמוך?
=======
הרב חיים מרקוביץ הוא ראש מערך הכשרות בגוש עציון
=======
תגובת ארגון רבני 'צהר': "מצופה מרב להקפיד על הלכות לשון הרע ולבדוק היטב לפני שהוא מוציא שם רע לעשרות משגיחי הכשרות של צהר שעושים עבודתם נאמנה ומגיעים יום יום לעסק. הקמנו את מיזם הכשרות של צהר מאחר וכולנו ראינו את הכשלים במערך הכשרות של הרבנות. לשמחתינו הציבור ובעלי העסקים מצביעים ברגליים ומיזם הכשרות של צהר פורח וימשיך לפרוח".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו