ציון 50 יהיה ה'עובר' ב-3 בחינות הלשכה האחרונות
מחיאות כפיים של מתמחים בכנסת: שינוי ציון עובר בשלוש הבחינות האחרונות ללשכת עורכי הדין לאחר ביקורות על שינויים במתכונת הבחינה והמטרה להקשות אותה

אושר לקריאה שניה ושלישית היום (שני) בכנסת: ציון המעבר בבחינות לשכת עורכי הדין בשלוש הבחינות האחרונות יעמוד על 50.
לאחר ביקורות רבות מצד מתמחים על בחינות הלשכה האחרונות ואחוז העוברים, הועבר לקריאה שנייה ושלישית ציון רטרו-אקטיבי.
היועץ המשפטי של הוועדה, עו"ד גור בליי, דחה את טענות נציגי הלשכה כי אחוז הנכשלים הגבוה נובע מאחוז נבחנים חוזר שכן לדבריו הטענה לא מסתדרת עם הנתונים שהלשכה העבירה לוועדה.
בליי פילח את הנתונים מהם עולה כי ממוצע הציונים בעשור האחרון עומד על 73.4% לעומת 41.5% שעברו את בחינת מועד קיץ 2018.. לפיכך, לדבריו, אם החוק שיאושר בסופו של דבר יקבע כי ציון עובר יעמוד על 50%, ציון העובר הכללי יהיה גבוה מהממוצע הציונים בעשור האחרון שיעמוד על 84.74%.
על הוראת החוק לרטרו-אקטיבי, אומר בליי כי יש פה משהו חריג בכך שהכנסת מתערבת בעבודתה של ועדה מקצועית בלתי תלויה בראשות שלושה שופטים. בנוסף, חקיקה צריכה להיות צופה פני עתיד ולא רטרואקטיבית. זה מקרה חריג.
עו"ד בליי הוסיף וטען כי מדובר בחקיקה פרסונאלית מכיוון שניתן לדעת מראש מי ייהנה ממנה. בפסיקה נקבע שחקיקה פרסונלית היא חקיקה שניתן לזהות מראש על מי היא תחול. אם המחוקק היה מתערב רק על תקופת המעבר, זה יותר מובן.
בליי הביע חשש כי עקרון השוויון יפגע כתוצאה מהחוק מפני שנבחנים במועדים אחרים יטענו מדוע הם לא ייהנו מהחוק.
לכן לדעתו, הרע במיעוטו יהיה אם החוק יחול רק על מי שנבחן במתכונת הבחינה החדשה.
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי זוהר: בלשכת עורכי הדין יש הבנה שיש מקום לבחון את מתכונת הבחינה החדשה. לדעתי, לגיטימי להקשות את המבחן אולם הדבר צריך להיעשות בהדרגה ובטווח זמן שהסטודנטים והאקדמיה יוכלו להיערך לשינוי ולא בבת אחת. מכיוון שהדבר נעשה באופן לא ראוי, נגרם כישלון גדול ולכן יש מקום לחקיקת החוק ולידתן סעד למתמחים".
"לא נהיה תחליף ללשכת עורכי הדין במתן הרישיון, אולם כן נטפל במה שנראה לנו עוולה. אחוזי המעבר ישמשו אותנו כבסיס נתונים לתיקון העוולה ולכן לא נוכל לחוקק חוק שחורג מהנורמה. אני לא ייתן שהחוק ייפול בבג"ץ".
ח"כ אחמד טיבי: "כולם מכירים בעובדה שיש פה עוול. מישהו התכוון להכשיל והוא הצליח. אנו פה לא בשביל ליטול סמכות, אלא לתקן עוול. בעבר ניתן פקטור במועצת רו"ח ולכן מה שנעשה פה אינו חריג. לדבריו, החוק חייב לחול על כל מי שנבחן בשלושת המבחנים האחרונים."
היועמ"ש של לשכת עורכי הדין עו"ד דוד יצחק שהתנגד להצעת החוק: "אני מתקשה להבין את הבהילות לחוקק חוק לאחר שהכנסת פוזרה. ראיתי פרסומים על חוקים שיאלצו להמתין לכנסת הבאה, חלקם חוקים הרבה יותר חשובים. הדיון בלוחות הזמנים שנכפו על הלשכה לא רציני. יש נתונים רבים שלא מונחים בפני הוועדה כגון השפעת הלימודים במכללות, השפעות נבחנים חוזרים".
ח"כ זוהר הגיב לדבריו ואמר כי בידיו עדויות רבות על כך שהלשכה מעורבת באופן אקטיבי בשינוי מתכונת הבחינה מתוך מטרה להקשות אותה: "אם אתה מכחיש את האמור, צר לי לומר לך שהדברים אינם אמת. אמרתם באופן פומבי וברור שיש רצון להקשות את הבחינה."
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי זוהר, סיכם את הדיון וקרא לוועדה הבוחנת לשנות את ציון המעבר בבחינות הבאות: "אני קורא לשרה ולוועדה לקבוע ציון חדש, אם זה לא יקרה, אני שומר לעצמי את הזכות לשנות את הציון בחקיקה".
זוהר קרא לוועדה לפרסם באופן מיידי את ציוני הבחינה האחרונה. יו"ר הוועדה בישר למתמחים כי הוועדה המקצועית חזרה לעבודתה. ותוצאות הבחינה האחרונה יפורסמו בקרוב.
בסיום הדיון חברי הוועדה אישרו את הצעת החוק פה אחד ללא מתנגדים או נמנעים להצבעה במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.
מייד בתום אישור הצעת החוק, קמו כמה עשרות מתמחים שהשתתפו בדיון והריעו במחיאות כפיים לחברי הכנסת.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו