עמותת שחרית, הקרן החדשה לישראל וירון רוזנטל
ירון רוזנטל טוען כי מאז כניסתו כחבר הועד המנהל בעמותת 'שחרית' הפסיקה הקרן החדשה את המימון לעומתה. אלא שמסמכי העמותה מלמדים כי התרומות מהקרן נמשכות

ירון רוזנטל המתמודד לראשות מועצת גוש עציון, הוא חבר הנהלת עמותת 'שחרית' שמקבלת מימון שוטף מהקרן החדשה לישראל, כך עולה ממסמכי היסוד של העמותה.
עמותת 'שחרית' היא מכון העוסק ב"חשיבה ועשייה, הפועל ליצירת שותפות חברתית חדשה בין כל חלקי החברה הישראלית ובניית 'מחנה משותף'". כל זאת על ידי "שבירת הדיכוטומיות המיושנות בין ימין ושמאל, יהודים וערבים, דתיים וחילוניים, מזרחיים ואשכנזים", נכתב באתר העמותה.
על פניו, מכון 'שחרית' מבהיר כי הוא אינו ארגון שמאל, אולם בחוברת שהוציא ארגון חותם על הקשר בין הקרן לציונות הדתית התגלה כי במסמכי החזון שלו מתוארת בין היתר "השאיפה לסיום הסכסוך בדרך של נסיגה מיהודה ושומרון והקמת מדינה פלסטינית, חתירה ל"פשרה בירושלים", ומצב שבו "הפליטים הפלסטינים יוכלו לשוב אל המדינה הפלסטינית שתקום", כלשון הכתוב.
בנוסף, באתר העמותה מסופר כי באוגוסט 2015, בעקבות רציחתה של שירה בנקי במצעד הגאווה בירושלים, ורצח בני משפחת דוואבשה בדומא, קיימה שחרית, בשיתוף עם קבוצת חרדים תושבי ירושלים, ערב לימוד ושיח בשאלות על תיקון השבר בחברה הישראלית והדרכים לבנות יחד חברה של טוב משותף.
בוגר תכנית 'שחרית' עבר מהבית היהודי למרצ
דוגמה לאופי הפעילות והמסרים האמיתיים שמועברים ב'שחרית' בחסות הקרן, מובאת בראיון שנתן נריה כנפו ל’מקור ראשון’, בעבר פעיל במסגרת מפלגת 'הבית היהודי' וחבר מרכז. כנפו, יו"ר מכון השקיפות 'על משמר הכנסת' של התנועה הקונסרבטיבית, התפקד לאחרונה למפלגת השמאל מרצ, זאת לאחר שהשתתף בשנה שעברה בתוכנית '120 צעירים' של 'שחרית', שם עבר לדבריו "תהליך של ניפוץ פרדיגמות ותפיסות עולם".
כאמור, הקרן שפכה הון על הארגון דווקא מתוך הכרה בכך שהוא מהווה פלטפורמה ידידותית לקידום אג'נדות שמאל ע"י שיתוף פעולה של גורמים מתוך הציונות הדתית.
הקשר בין הקרן לשחרית מתבטא בין היתר בהעברת תקציבים רבים לעמותה בתמורה לקידום אג’נדות שונות. כאשר החל משנת 2012 ועד לסוף שנת 2017, העבירה 'הקרן החדשה' תקציב של מאות אלפי דולרים בחמש השנים האחרונות לעמותת שחרית.
שנה אחרי כניסת רוזנטל למכון – הכסף מהקרן ממשיך לזרום
נושא הקשר בין שחרית לקרן החדשה לישראל, צף מחדש, בשל מערכת הבחירות לראשות המועצה בגוש עציון. רוזנטל 'הואשם' בכך שהוא קשור לקרן החדשה ופרסם כי המימון הופסק מרגע שבו נכנס לתפקיד. בהקלטה שהגיעה לידי סרוגים אומר רוזנטל כי "המשא ומתן התחיל לאחר כניסתי, זו הייתה ההתניה שלי ובסוף 2016 הגיעו להסכמה על היפרדות. במכתב שיצא בינואר 2017 סופר כי הקשר נפסק בין הגופים. אנחנו נכנסנו והקרן החדשה יצאה מהארגון. זה מה שכתבתי לאחר כניסתי הקרן החדשה יצאה מהארגון. אלה העובדות".

המכתב שהפיץ רוזנטל לתושבים
עם זאת, באתר הקרן החדשה, היא מודיעה על הפסקת תמיכה בסוף שנת 2017, שנה אחרי ההסכמה על ההיפרדות עליה דיבר רוזנטל. אולם במכתב שהגיע לידי סרוגים, אותו הוציא רוזנטל לתושבי גוש עציון רשום התאריך ז' בחשוון תשע"ט (בלועזי, 15 בנובמבר 2017) ולא בינואר 2017 אלא 10 חודשים לאחר מכן. בו הוא מסביר, כי "מאחר שהמכון אינו ארגון שמאל ואינו מקדם את האג'נדה הפרוגרסיבית של הקרן החדשה לישראל, היא הפסיקה את התמיכה בארגון לאחר כניסתי אליו".
אולם בכתבה על מכון שחרית שפורסמה במקור ראשון, צוטט מנכ"ל הקרן החדשה מיקי גיצין, כמי שאישר מענק בסך 25,000 דולרים במסגרת תחום NIFD עוד בינואר 2018. המענק ניתן עבור תמיכה כללית, ובקרן ציינו כי מדובר ב"מענק אחרון לתמיכה שוטפת בארגון". כלומר שנה לאחר ההכרזה של רוזנטל על הפסקת התקצוב, עוד המשיכה הקרן החדשה לממן את 'שחרית'.
כמו כן, בתגובה של הקרן החדשה לישראל לאותה כתבה הנ"ל, נאמר כי "הקרן החדשה תמכה ועודה תומכת בפעילות של 'שחרית'".
רוזנטל טוען להגנתו שהמימון של 'הקרן החדשה' פסק לפני כניסתו לתפקיד, וכי זו היתה דרישתו המוקדמת. אלא שעל פי דו"ח של משרד המשפטים מרשם העמותות, הוא הצטרף לוועד המנהל של ארגון שחרית ביוני 2015, כשבמקביל, על פי אתר הקרן החדשה, תמכה הקרן בארגון שחרית בשנת 2017 בסך של $140,000, בשנת 2016 – $187,750 ובשנת 2015 – $225,000. הנתונים לשנת 2018 טרם פורסמו.
לאחרונה הוסר שמה של הקרן החדשה לישראל מהאתר של שחרית כגורם תומך. עם זאת, מרבית התרומות של מכון שחרית עדיין מגיעות מקרנות ליברליות בארה"ב התומכות בארגונים פרוגרסיביים, כמו לדוגמת 'קרן פורד'.
רוזנטל: אנשי הימין נכנסו – והקרן החדשה יצאה
מירון רוזנטל נמסר בתגובה: שחרית אינו ארגון שמאל, אלא ארגון שעוסק בטוב המשותף בחברה הישראלית, ואינו מקדם את האג'נדה הפרוגרסיבית של הקרן החדשה לישראל, ולכן היא הפסיקה את התמיכה בארגון לאחר כניסתי אליו.
פעילותי ההתנדבותית במכון שחרית ובמסגרות אחרות נועדה להשמיע את הקול של ציבור המתיישבים ולקדם את התמיכה באחיזתנו בהר הזה. בין הדמויות מהציונות הדתית הקשורות למכון שחרית ניתן למנות את הרבנית יפה גיסר, ענת רוט, אלישיב רייכנר, אדם צחי, גיל ברינגר ועוד אנשי ימין רבים. במילים אחרות, אם צריך לתת כותרת לאירוע, היא ודאי תהיה: אנשי הימין נכנסו, והקרן החדשה יצאה".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו