עתירה לבג"צ: לפרק את 'הכותל הרפורמי' - נבנה באופן לא חוקי
עמותת 'בצדק' עתרה לבג"צ כדי שזה יורה למדינה לפרק את רחבת הכותל הרפורמי (עזרת ישראל), שנבנתה ללא היתרים ואישורים מאף גורם על אתר ארכיאולוגי פעיל
הארכאולוגים נגד 'הכותל הרפורמי' – חלקו הדרומי של הכותל המערבי שניתן לזרמים הרפורמיים והקונסרבטיביים לקיים שם את תפילותיהם שלא במסגרת ההלכה, ומסתבר שהוא אינו חוקי.
לפני שנתיים פרסמנו בסרוגים על התנגדותם של גורמי רשות העתיקות ואחרים נגד בניית 'עזרת ישראל' מעל קשת וילסון – ללא היתרים ותוך סיכון של הממצאים שבמקום, וכעת מגיעה גם עתירה לבג"צ לפרק את הרחבה.
העתירה הוגשה מטעם עמותת "בצדק", המיוצגת על ידי עוה"ד אלדד רבינוביץ' . עמותת "בצדק" מתריעה בעתירה כי במת התפילה שהוקמה באתר הארכיאולוגי קשת רובינסון הצמוד לכותל המערבי, הוקמה ביודעין כמבנה בלתי חוקי ללא היתר ואף ללא בקשת היתר ובניגוד לתכנית החלה במקום. על כן דורשת העמותה, כי הבמה תבוטל מידית. העמותה מאשימה בעתירה את ממשלת ישראל באמצעות משרדיה השונים וחברות ממשלתיות בהקמה הבלתי חוקית.
ביום חמישי האחרון נערכה בעיריית ירושלים הצעת החלטה להפסקת עבודות השיפוץ לרחבה, אך היא הוסרה מסדר היום בהוראת ראש העיר ניר ברקת.
מתחם קשת רובינסון הוא גן ארכיאולוגי, המהווה אתר עתיקות מוכרז כדין, הנמצא למרגלות אחד משערי הכניסה החשובים להר הבית ונבנה בימי בית המקדש השני. הוא פרוס סביב יסודות המעלה לשער, חנויות הסוחרים שלצידם, והמקוואות של העולים לרגל מהמרשימים בעולם.
עמותת "בצדק" תוקפת בעתירה את גורמי הממשל וטוענת כי במת התפילה מהווה מפגע תכנוני ופוגעת אנושות בשלטון החוק ומהווה דוגמא שלילית לאזרחי המדינה.
"בית המשפט הנכבד הוא החסם האחרון בפני הנצחתה של עבירת בניה מובהקת בלבו של גן ארכאולוגי מפואר, ובפני השרירות וניצול השררה…. בית המשפט הנכבד מתבקש לשים קץ לפגיעה הקשה בשלטון החוק ובאמון הציבור הנגרמת בדיוק ממעשים כגון אלה שביסוד העתירה דנן".
הארכאולוגים נגד הכותל הרפורמי
כאמור לפני שנתיים נערך בכנסת דיון בעקבות פנייה של ד"ר אילת מזר ארכאולוגית מהמחלקה לארכאולוגיה באוניברסיטה העברית בדבר הפגיעה של 'עזרת ישראל' בארכיאולוגיה ובעתיקות בסמוך להר הבית.
בדיון שמעו חברי הכנסת כי הקטע הדרומי של הכותל המערבי, מתחת לקשת רובינסון, בו מוקמת כיום רחבת התפילה הזמנית – עזרת ישראל, נתגלו ממצאים ארכיאולוגיים ייחודיים שאין שני להם בעולם. לדברי ד"ר אילת מזר זהו המקום היחיד בו ניתן לראות את ההרס והחורבן של הבית השני. עוד עלה בדיון כי רחבת התפילה הזמנית שנבנתה לפני כחמש שנים, נבנתה ללא ההיתרים הנדרשים.
יש לציין כי מי שעמד מאחורי פתרון 'מתווה הכותל' שמתברר כעת כי הוא אינו חוקי, היה היועץ המשפטי לממשלה דהיום אביחי מנדלבליט שהיה אז מזכיר הממשלה.
רשות העתיקות הבהירה שתפקיד הרשות הוא למצוא את האיזון הנכון בין שמירה על העבר והערכים הארכיאולוגיים ובין מתן פתרון לצרכי הפיתוח של המדינה ולכן הסכימה לבניית הרחבה הזמנית. לדברי מנכ"ל רשות העתיקות ישראל חסון, "אין ולא תהיה פגיעה בממצאים הארכיאולוגיים".
המקום חייב להישאר פתוח
ד"ר מזר טענה מנגד כי "מדובר באזור היחיד ממנו אנחנו יכולים לראות את הכותל במלוא הדרו ואת החורבן שהתרחש בימי בית שני. האתר בעל חשיבות עליונה ועלינו לתת לו את הכבוד הראוי לו ולא להסתירו באמצעות במה המיועדת לאירועים חברתיים".
לדבריה הצטרפו גם הארכיאולוג מאיר בן דור שאמר כי "המקום הזה חייב להישאר פתוח בלי שום בינוי מעליו, משום היותו חשוב ביותר", ופרופ' עמוס קלונר, מהמועצה לארכיאולוגיה שלדבריו "החשיבות של האתר היא בגדר סופרלטיב שאין כדוגמתו בירושלים ובארץ ישראל כולה".