צפו: התגלית הדרמטית שנחשפה בכותל - סרוגים

צפו: התגלית הדרמטית שנחשפה בכותל

לאחר שלא היו גלויים לעין מזה 1700 שנה: רשות העתיקות חשפו לאחרונה חלקים גדולים מנדבכי הכותל שהסתתרו תחת שכבת עפר בעובי של כ-8 מ', בניהם נחשף גם תיאטרון רומי עתיק ומפתיע

צפו: התגלית הדרמטית שנחשפה בכותל
  (צילום: Shai Halevi)

לאחר לא מעט גילויים חדשים ומרגשים, מגיע גילוי נוסף ומשמעותי- הפעם מהכותל. בחפירות שערכו רשות העתיקות בהשתתפות מתנדבים נחשפו לאחרונה חלקים גדולים מנדבכי הכותל המערבי שלא היו גלויים לעין מזה 1700 שנה.

שמונה נדבכים מהכותל המערבי שהיו קבורים תחת שכבת עפר בעובי של כ-8 מ', נחשפו בחפירות במנהרות הכותל שבירושלים. אך ההפתעה לא נגמרה בנדבכי אבן אלו ומיד לאחר הסרתה של שכבת העפר הארכיאולוגים התרגשו לגלות כי היא כיסתה, למעשה, שרידים של מבנה מיוחד במינו, דמוי תיאטרון. החשיפה הדרמטית מאששת את הכתבים ההיסטוריים שבהם ישנם תיאורים של תיאטרון המצוי בקרבת הר הבית.

החשיפה הדרמטית מאששת את הכתבים ההיסטוריים שבהם ישנם תיאורים של תיאטרון המצוי בקרבת הר הבית. מאז ראשיתו של המחקר הארכיאולוגי בירושלים לפני 150 שנים, חיפשו החוקרים אחר מבני הציבור המוזכרים במקורות ההיסטוריים. בולטים במיוחד הם האזכורים על אודות תיאטראות, או מבנים דמויי תיאטרון. אזכורים אלה, מצויים במקורות הכתובים של ימי הבית השני (למשל יוסף בן מתתיהו), ובמקורות של התקופה שלאחר חורבן בית שני, כשירושלים הפכה לקולוניה רומית בשם איליה קפיטולינה. למיקומם של מבנים אלה היו הצעות תיאורטיות רבות, אך לא היה להן בסיס ארכיאולוגי. זאת, עד לחשיפות האחרונות.

"התגלית היתה בגדר הפתעה של ממש" מספרים מנהלי החפירה, הארכיאולוגים ד"ר ג'ו עוזיאל, תהילה ליברמן וד"ר אבי סולומון "כשניגשנו לחפירה במטרה לתארך את קשת וילסון, לא תיארנו לעצמנו שהיא תפתח לנו צוהר לתעלומת התיאטרון האבוד של ירושלים" וסיכמו כי זה אחד מהגילויים הדרמטיים שחשפו לאחרונה "אין ספק כי חשיפת נדבכי הכותל המערבי ומרכיביה של קשת וילסון הם תגליות מרגשות התורמות לחקירת העיר ירושלים ולתולדות עברה, אך גילוי המבנה דמויי התיאטרון היא דרמה של ממש במחקר".

ד"ר ג'ו עוזיאל יושב על מדרגות מבנה התיאטרון (צילום באדיבות רשות העתיקות)

"כל ממצא כזה מרגש אותי מחדש בעצמות אדירות" סיפר רב הכותל, הרב שמואל רבינוביץ במסיבת עיתונאים שנערכה אמש (ב') לכבוד הגילויים "לפנינו עוד מלאכת חפירה ארוכה ואני בטוח שככל שנעמיק ונחפור נגיע לתקופות קודמות ולעדות לזיקתו העמוקה של העם היהודי לארץ ישראל ולירושלים".

בתאטרון הרומי שנגלה, הושקעו משאבים רבים לבנייתו והוא הכיל כ-200 מקומות ישיבה. החלק המעניין הוא כי להערכת הארכיאולוגים, התיאטרון לא היה בשימוש מעולם. מספר ממצאים באתר מרמזים על כך – בין השאר, גרמי מדרגות שלא הושלמה חציבתם. ברור כי הושקעו מאמצים רבים בבניית המבנה, אך באופן מפתיע הוא נעזב לפני שנכנס לשימוש. הסיבות לכך לא ידועות, אך יתכן שהן קשורות לאירוע היסטורי משמעותי – אולי למרד בר כוכבא; ייתכן שהמבנה החל להיבנות, אך עם פרוץ המרד, הוא ננטש. עדויות נוספות לאי-השלמת מבנים בתקופה זו נחשפו בעבר בחפירות הקרדו המזרחי ברחבת הכותל.

התגליות המרגשות יוצגו לציבור לראשונה בכנס "חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה" שייערך השבוע בירושלים בסימן 50 שנה לאיחוד העיר.

המבנה דמוי התיאטרון

.ארכיאולוגית רשות העתיקות תהילה ליברמן במבנה דמוי התאטרון

 

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו