מוסד חינוכי דתי פיטר מורה רווקה שנכנסה להריון. מוסרי?
"למורה יש תפקיד מחנך, מעצב אישיות. העובדה שהמורה בחרה באמהות חד הורית מרצון, היא אמירה אנטי-חינוכית ואני בהחלט רואה צידוק להחלטת המוסד בו עבדה לפטר אותה". כך אומר הרב ישראל רוזן לסרוגים. ומה חושב הרב אלישע אבינר והרב אליהו?

מורה רווקה, בשנות הארבעים לחייה, נכנסה להריון בהפריה מלאכותית. בית הספר הדתי שבו לימדה החליט לפטר אותה. מנהל המוסד טען בפניה כי ההחלטה לפטרה נובעת מדרך פעולתה שאינה עולה בקנה אחד עם העקרונות החינוכיים של המוסד הלימודי.
המורה, אם חד הורית, שכרה עו"ד ועתרה לבית במשפט לקבלת פיצויי פיטורין, כמו כן היא תבעה לקבל פיצויים בגין עברת לשון הרע, כיוון שלטענתה מנהל בית הספר פגע בה והסית את צוות המורים והקהילה הבית-ספרית נגדה.
מוסרי לפטר?
בשיחה שערכנו הבוקר עם הרב ישראל רוזן, ראש מכון צומת, הוא אמר לסרוגים כי "מבלי להתייחס למקרה הספציפי הזה, אני מעוניין להביע עמדה עקרונית בנושא. הדילמה סביב ערכי המשפחה בישראל ובעולם, היא זירה חינוכית קשה המייצרת המון בעיות סביב ערעור ערכי המשפחה."
הרב רוזן אמר שתופעות כמו גירושים, אמהות חד-הורית מרצון, זוגות חד-מיניים וכל מיני מבנים משפחתיים חדשים שלא היו קיימים בעבר, מייצרים שאלות חינוכיות מדרגה ראשונה.
"בהיבט המוסרי", אומר הרב רוזן, "אני בהחלט רואה צידוק לאמירה של המוסד. למורה יש תפקיד מחנך, ובכך שבחרה להכנס להריון מחוץ למסגרת של נישואים כדת משה וישראל, היא למעשה מניפה דגל חינוכי המנוגד לערכי המוסד. למערכת יש זכות להגן על עצמה ועל הערכים אליהם היא מחנכת. "
לטענת הרב רוזן הנושא של חד-הוריות הפך לאג'נדה ודווקא עובדה זו פוגעת באוכלוסיה העומדת בליבת העניין- אותן רווקות שלא זכו להתחתן, והן מבקשות להיכנס להריון בצורה עצמאית. יתירה מכך, בחורה שמתעסקת בחינוך לא יכולה לערב את מצוקותיה האישיות- קשות ככל שיהיו,על חשבון נערות צעירות שטרם גיבשו השקפת עולם.
"לעניין ההיבט ההלכתי" הוסיף הרב רוזן ואמר, "יש היום רבנים שמתירים את המהלך הזה, אולם זו סוגיה רגישה ביותר שאין אף אמירה מוחלטת לגביהן ושאין המקום לדון עליה על גבי האתר".
"ישנן היתרים הנעשים במה שנקרא בעולם ההלכתי 'שעת הדחק'. אולם אין להפוך את 'שעת הדחק' הזו לדרך המלך ולהניף שלטים שאינם ראויים" סיכם הרב רוזן.
הרב אלישע אבינר, כמי שעוסק רבות בחינוך, התייחס לפרשיה בקצרה ואמר ל'סרוגים': "לכל בית ספר צריך להיות תקנון רוחני משלו. במידה וסגל המחנכים במוסד לא עומדים בתקנון ובקו הרוחני, יש לו את הזכות להגן על ערכיו".
כך סובר גם הרב שמואל אליהו רבה הראשי של העיר צפת. בשיחה עם סרוגים אומר הרב אליהו כי "הדבר המשמעותי ביותר היום בבתי הספר זה חיזוק החינוך ולא הלימוד. בית הספר שמים את הדגש על לימוד ובגרויות ולא על חינוך ערכי. בתי הספר צריכים לספק כיוון, ואני חושב שהמנהל עשה נכון כי הוא שם את הדגש על החינוך. ואם הוא חושב שמבחינה ערכית המעשה הזה הוא ראוי מבחינה מוסרית, אני מחזק את ידיו."
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו