חשש לנתק תרבותי בין ישראל ליהודי התפוצות - סרוגים

חשש לנתק תרבותי בין ישראל ליהודי התפוצות

עיסוק וחקר רב שנים בנושא, הביא את ד"ר דב גולדפלם מהמכללה האקדמית ליפשיץ למסקנה מדאיגה: בורות הציבור בכל הנוגע ליהודי התפוצות, עלולה להביא לנתק תרבותי בין העם היהודי בישראל ליהודי התפוצות.

סרוגים, חדשות סרוגים
חשש לנתק תרבותי בין ישראל ליהודי התפוצות
  חשש לניתוק (פלאש 90)

הציבור בארץ אינו מכירים מספיק את דפוסי החיים של אחיו ברחבי העולם, כך טוען ד"ר דב גולדפלם, ראש המרכז לחינוך יהודי בתפוצות במכללת ליפשיץ והמנהל אקדמי של תוכנית ההשתלמויות בנושא יהדות התפוצות במכללת ליפשיץ. לטענתו, הציבור בארץ בכלל והנוער הדתי בפרט סבור ברובו שדפוסי החיים של היהודים ברחבי העולם דומים מאוד לאלו שלו. תפיסת הזהות היהודית ואורח החיים של יהודי התפוצות אינם מוכרים לציבור בארץ. למשל הלגיטימיות שיש לציבור הרפורמי והקונסרבטיבי בחו"ל, אינה מובנת כלל לנוער הדתי. לכן שפה משותפת בין נוער דתי בארץ לנוער דתי בחו"ל הופכת כמעט לבלתי אפשרית.

 עוד מוסיף גולדפלם: "הקשר בין העם היהודי בישראל ובתפוצות אינו מובן מאליו, וידע עליות ומורדות מאז קמה המדינה. יהודי מדינת ישראל רוצים לראות במדינת היהודים את מרכז הכובד של העם היהודי כמרכיב החשוב ביותר של העם. אולם לא כך רואים את מדינת ישראל חלק לא מבוטל של העם היהודי בתפוצות ואף בישראל".

מכללת ליפשיץ ביוזמתו של ד"ר גולדפלם, הפכה את נושא לימוד יהדות התפוצות לנושא חובה עבור הסטודנטים לחינוך,  ואף הקימה מרכז השתלמויות בנושא למורים יהודים בארץ ובחו"ל, בתקווה שאלו יעבירו את הידע הלאה לתלמידיהם.

הלימוד האינטנסיבי של נושא יהדות התפוצות במסגרת התואר בחינוך, הביאה רבים מהבוגרים להחלטה, לקחת חלק בקירוב יהדות התפוצות לישראל ולצאת לשליחויות ברחבי העולם. בין היתר יצאו בשנה שעברה ארבעה בוגרים של המכללה לקהילה מרוחקת באוסטרליה מיד עם תום לימודיהם.

במאמר מדעי מסכם שערך גולדפלם, ויתפרסם בקרוב בנושא השליחות החינוכית מקום המדינה ועד היום, מצביע ד"ר גולדפלם על נתק בין הציבור היהודי בארץ לציבור היהודי בתפוצות. אחת הסיבות העיקריות לאותו נתק, על פי גולדפלם, היא ירידה במספר השליחים היוצאים לחו"ל בשנים האחרונות ושינוי באופי השליחים היוצאים. לטענתו מחסור בתקציבים אינה מאפשרת לסוכנות היהודית להשתתף במימון שליחים לכל חלקי העולם כפי שהיה עד לפני כ – 10 שנים, וכן ישנה ירידה במוטיבציה של המורים בארץ לצאת לשליחות. לכן לטענתו, ישנה חשיבות עליונה להעלאת המודעות של הצעירים בארץ בכלל והסטודנטים לחינוך בפרט לדפוסי החיים ולצרכי החינוך של יהודי התפוצות  כך שמחד תעלה המוטיבציה ויגדל מספר השליחים היוצא לחו"ל ומאידך מורים שאינם יוצאים לשליחויות יהיו מסוגלים לקלוט בצורה טובה יותר תלמידים עולים ולהעביר לתלמידיהם מסר של קירבה והזדהות עם יהודי התפוצות.

 

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו