לחשוב מחוץ למיטה: האם אנשים יצירתיים ישנים יותר?
מחקר חדש שערכו חוקרות באוניברסיטת חיפה בדק את איכות והרגלי השינה של אנשים יצירתיים וגילה נתונים מעניינים שמוכחים עד כמה עצום ההבדל במנגנון של אנשים יצירתיים לעומת השאר
יצירתיות היא יכולת מופלאה באדם, היא מעניקה את היכולת לספק מגוון רב של רעיונות, פתרונות והמצאות חדשות לעולם. אך עם כל זאת אנשים יצירתיים נתקלים בקשיים שונים שבאים על חשבון העניין שהמוח שלהם פועל קצת אחרת מכולם וחושב מחוץ לקופסא.
מחקר חדש שערכו חוקרות באוניברסיטת חיפה בקרב סטודנטים לאמנות ולמדעי החברה- מצא נתונים מעניינים המסבירים את השוני בין האנשים היצירתיים לשאר דרך איכות והרגלי השינה שלהם.
"אנשים יצירתיים מבחינה חזותית דיווחו על שינה בעלת הפרעות וכנגזרת קושי לתפקד בחיי היום-יום". אומרת הדוקטורנטית, נטע רם-וולסוב מעורכות המחקר. "אצל אנשים שהם יצירתיים מבחינה מילולית מצאנו משהו אחר – הם ישנו יותר שעות והלכו לישון וקמו מאוחר יותר. כלומר, שני סוגי היצירתיות היו קשורים למאפיינים שונים של שינה, מה שמחזק את הסברה שבעיבוד וביטוי יצירתיות חזותית לעומת מילולית מעורבים מנגנונים פסיכוביולוגיים שונים".
במחקר ביקשו החוקרות לבחון כיצד שני סוגים של יצירתיות – חזותית (ויזואלית) ומילולית – משפעים על מאפייני שינה כמו– משך זמן השינה, תזמון השינה במדדים (כגון שעת ההרדמות והיקיצה) – ועל איכות השינה.
את המחקר ערכו החוקרות: פרופ' תמר שוחט מהחוג לסיעוד, הדוקטורנטית נטע רם-וולסוב מבית הספר לטיפול באומנויות מאוניברסיטת חיפה יחד עם עמית גרין מהמכון לרפאות שינה במרכז הרפואי אסותא ופרופ' אורנה צישינסקי ממכללת עמק יזרעאל.
ככל שהיצירתיות גדולה יותר כך השינה גרועה יותר
במחקר השתתפו 30 סטודנטים לתואר ראשון משבעה מוסדות אקדמיים שונים. מחציתם למדו אומנות (חד חוגי) ומחציתם מדעי החברה (חד חוגי) ובמהלכו ישנו הנבדקים במעבדת שינה, ענדו אקטיגרף (מכשיר הבודק את השינה באופן אובייקטיבי), מילאו יומן מעקב שינה ושאלון הרגלי שינה למדידת דפוס ואיכות שינה ומבחני יצירתיות – חזותית ומילולית.
מתוצאות המחקר עלה כי בקרב כל הנבדקים, ככל שרמת היצירתיות החזותית הייתה גבוהה יותר, כך איכות השינה הייתה ירודה יותר, דבר שהתבטא בין השאר בהפרעות שינה וחוסר תפקוד יומי ירוד יותר. עוד נמצא, כי ככל שהנבדקים היו בעלי יצירתיות מילולית גבוהה יותר, הם ישנו יותר שעות והלכו לישון והתעוררו מאוחר יותר.
"ייתכן שעודף יצירתיות מביא את האדם למצב של עוררות יתר"
כאשר ביקשו החוקרים להשוות בין דפוסי השינה של סטודנטים לאמנות לבין סטודנטים שלא עוסקים באומנות, נמצא כי הסטודנטים לאומנות ישנים יותר אולם השינה הארוכה היא ממש לא ערובה לשינה טובה: הסטודנטים לאמנות העריכו את שנתם כאיכותית פחות, דיווחו על יותר הפרעות שינה וחוסר תפקוד במהלך היום, לעומת הסטודנטים שלא עסקו באמנות.
לדברי החוקרות, ניתן למצוא הסברים אפשריים לקשרים שנמצאו בין שני סוגי היצירתיות לבין דפוסי השינה ומחקרים נוספים אולי יוכלו לענות על השאלה האם היצירתיות משפיעה על השינה או שהשינה משפיעה על היצירתיות – ואולי לא כך ולא כך.
"ייתכן ש'עודף' היצירתיות החזותית מביא את האדם למצב של עוררות יתר – והיא זו שעשויה להוביל להפרעות השינה. מצד שני, יתכן שהשינה הממושכת בקרב היצירתיים מילולית היא זו המאפשרת תהליכי עיבוד התומכים בהתרחשות התהליך היצירתי בעירות. בכל מקרה, הממצאים הם עדות נוספת לכך שיצירתיות היא לא מקשה אחת והביטוי החזותי לעומת המילולי מופעל – ומפעיל – על ידי מנגנונים מוחיים שונים", סיכמו החוקרות.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו