ספר חדש: המסע אל שארית יהודי אתיופיה בחזרה ליהדות - סרוגים

ספר חדש: המסע אל שארית יהודי אתיופיה בחזרה ליהדות

קרוב לחמישים אלף מצאצאי יהודי אתיופיה עלו לארץ ב-25 השנים האחרונות. ספר חדש של הרב מנחם ולדמן מתאר את המסע בדרך לשורשי היהדות שהתחיל את המסע לארץ ישראל

אפי אברהם, חדשות סרוגים
ספר חדש: המסע אל שארית יהודי אתיופיה
  הרב מנחם ולדמן בטיול באתיופיה (מתוך האלבום האישי)

חג הסיגד בסרוגים.

'ראשונים היינו לאסוף מידע בכפרי שארית היהודים. איש לא קדם לנו בכך. באנו "בדקה התשעים", בטרם התחולל שינוי מהפכני שסימניו כבר היו מצויים בכפרים: אלפים "ישבו על המזוודות" לפני יציאתם להמתנה לעלייה ארצה באדיס-אבבה. ההשגחה העליונה זימנה לנו הזדמנות בלתי חוזרת לראות מציאות ייחודית בתולדות יהודי אתיופיה ולתעדה. יכולנו לעמוד על מאפייני הקבוצה ולהבין את תופעת ההתנצרות מתוך מפגש בלתי אמצעי עם המציאות ועם האנשים.'

כך מתאר הרב מנחם ולדמן בספר חדש שיצא לאחרונה "מסע אל שארית יהודי אתיופיה", בהוצאת יד יצחק בן צבי. הספר מוקדש לנושא משמעותי ומעורר עניין מבחינה מחקרית וציבורית כאחד, והנו גם בעל משמעויות אקטואליות. בספר תיעוד נדיר, עם שפע של תמונות, תעודות וגילויים חדשים אודות קבוצת "שארית יהודי אתיופיה" שמהווה כיום רוב בין יוצאי אתיופיה בישראל.

הספר מאיר תופעה ייחודית בתולדות העם היהודי. עשרות אלפים מיהודי אתיופיה שנאלצו להתנצר למן שלהי המאה התשע-עשרה , התעוררו לשוב ליהדות ולעלות לישראל. הרב ולדמן, תושב חיפה הוא מהפעילים המרכזיים והוותיקים בהעלאתם ובקליטתם של יהודי אתיופיה. במקביל הוא נחשב אחד המומחים הגדולים בחקר יהדות אתיופיה, ופרסם ספרים רבים בנושא.

עטיפה_קדמית

הרב ולדמן יצא לאתיופיה בשנת 1992 בראש משלחת מטעם מדינת ישראל כדי לבדוק את סוגיית שארית היהודים שנותרה בארץ זו ולהתוות דרכים להשבתם ליהדות באתיופיה. הספר הנו למעשה "יומן מסע" המשופע בתצלומים ובחומרים נדירים.

אחרי ההתעוררות לשוב ליהדות ולעלות לישראל, התחולל בשנים שלאחר מכן תהליך היסטורי כשארבעים ושישה אלף בני שארית יהודי אתיופיה הגשימו את חלומם; הם נטשו את כפריהם, שבו לחיים יהודיים בקהילות הממתינים לעלייה באדיס-אבבה ובגונדר, נאבקו על זכות עלייתם והצליחו. הם חיים בישראל כיהודים וכישראלים לכל דבר.

בעשרים וחמש השנים האחרונות נסגר מעגל שהחל במאה התשע עשרה, כשהתחילה תופעת ההתנצרות, ובא תיקון דתי היסטורי ליהדות אתיופיה. צאצאיהם של המתנצרים, משפחות שלמות, למן הסבא והסבא-רבא שעוד זכרו את היהדות ועד לנכדים ולנינים, חשו שהגיעה עת גאולתן, מכרו את רכושן, עזבו את הכפרים שבהם התגוררו והגיעו לערים אדיס-אבבה וגונדר במטרה לשוב ליהדות ולהתחבר מחדש לעם ישראל. סופו של המסלול היה העלייה לישראל והשלמת הליכי השיבה ליהדות והגיור.

 

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
תגובה אחת מיין לפי
1
כולם עוד יגלו שכולם צאצאי שלמה המלך ולא ננוח ולא נשקוט
@ | 12-11-2015 8:28
עד שכל האתיופים יעלו לארץ. (בטח יותר טוב כאן מאשר באפריקה) אינני נגד אלו שהם באמת יהודים ועלו לארץ.