יש מקומות שהשהות בהם מרגישה כמו עוד לילה במלון, ויש מקומות שהביקור בהם משאיר חותם – חותם שקט, עמוק, כזה שממשיך ללוות אותך גם זמן רב אחרי שעזבת אותו. כך הרגשתי במלון מצודת דוד בירושלים. ידעתי שאני מגיעה למלון ברמה גבוהה, אבל לא שיערתי עד כמה החוויה תהיה עוצמתית, ועד כמה אפילו לי כירושלמית – יהיה מדובר בגילוי העיר מחדש.

לדתיים רבים יש דילמה והתלבטויות האם לשהות במלונות בשבת. כמובן שאנחנו מדברים על מלון דתי עם כשרות, אך עדיין, הרבה פעמים הם נאלצים להתפשר, לוותר על ערכים שחשובים להם וכתוצאה מכך מגוון המקומות שהם יכולים להגיע אליהם, מצטמצם.

לא כך במצודת דוד. המלון שם לו דגש להביא חוויה שמשדרת יוקרה מבלי להתפשר על הדברים שחשובים לדתיים. תכף נחזור להכל, אבל תחילה אני מעוניינת דווקא לפתוח באווירה היוקרתית ונוטפת הסטייל של המלון.

במלון 385 חדרים וסוויטות המעוצבים על ידי מעצב העל האיטלקי פיירו ליסוני. החדרים מרווחים, גדולים ומעוצבים בקפידה, ומשקיפים אל הנופים הציוריים של חומות העיר העתיקה.

החדרים במלון (צילום: עמית גירון)

המלון, שנחשב לאחת מהבחירות המועדפות על מנהיגים, בכירים ותיירים מכל העולם, זכה להכרה עולמית משמעותית. ב-2024, מגזין הלייף סטייל Reader’s Digest כלל את אחת מהסוויטות של המלון ברשימת 16 הסוויטות המובילות בעולם.

מלון מצודת דוד הוא מופת עיצובי המשלב בין חזון ארכיטקטוני לחוויה עיצובית ייחודית. הארכיטקט משה ספדיה, בשיתוף עם מעצב העל פיירו ליסוני, יצרו יחד פנינה ארכיטקטונית שמחברת בין העבר להווה. הדיאלוג בין ספדיה לליסוני בא לידי ביטוי בחללים רחבי הידיים, בפרטים הקטנים כמו הריהוט והתאורה, ועד לתכנון מדויק של סיתות האבנים ומיקום החדרים והמרפסות. כל פרט במלון תוכנן בקפידה כדי להעניק חוויה ייחודית לאורחים.

כבר מהשניות הראשונות, כשנכנסתי ללובי המפואר של המלון, עם האור הרך, הניקיון המוקפד והצוות שמקבל את פני האורחים בנינוחות ובחמימות, הבנתי שהמקום הזה הוא לא סתם עוד מקום.

הלובי במלון מאפשר להתרווח בספות ולהנות מהשקט והרוגע במקום, התאורה, הגובה של התקרה הכל יחד נותן "וויב" של מלון יוקרתי במרכז ניו יורק. באחת הקומות תוכלו להנות מ-2 מסעדות טעימות ומרשימות. האחת חלבית, ממנה גם תוכלו להזמין רום סרוויס לחדר, ולהנות מפיצות טאבון טעימות, פסטות, מנות דגים טריות וגם קפה קר לצד קינוח מתוק.

מלון מצודת דוד מתאים עצמו באופן מושלם לקהל הדתי. 2 מתוך 4 המעליות במלון, מתפקדות כמעליות שבת שעוצרות בכל קומה ומאפשרות גם לדתיים לשהות בקומות הגבוהות שבמלון. בנוסף, כשהגענו למלון, הסבירו לנו באופן מפורט כיצד להעביר את התאורה כולה בחדר למצב שבת.

תוכלו להגדיר את התאורה כרצונכם ואז להעביר את התאורה למצב שבת ולהשאיר אותה כמו שהיא עד לצאת השבת.

אווירה – מהמיוחדות שתחוו

השהות במלון חוויתית במהלך כל השבוע, אך בשבת האווירה היתה מיוחדת במינה. בזמן הדלקת נרות עשרות נשים התקבצו ליד בית הכנסת לשטח שהוגדר מראש להדלקת נרות. כולן בשקט מופתי הדליקות אחת אחרי השניה והתפללו חרישית. הנרות הרבים תרמו במיוחד לכניסה לאווירת השבת הטובה.

משם, המשכנו לתפילה מרגשת במלון. בשבת היו מספר מניינים כך שכל אחד יכול למצוא את המקום שנוח לו להתפלל בו. כמובן שיש גם עזרת נשים, שנשים תוכלנה גם הן להנות מאווירת התפילה. פעמים רבות בבתי מלון, התחושה של התפילה היא אינה תחושה רגילה, אך התפילה במצודת דוד הרגישה כמו תפילה בבית הכנסת השכונתי.

אוכלוסייה מגוונת, תפילה עוצמתית ויפה עם פיוטים וקטעי חזנות. כל אחד יכל למצוא את פינתו מבלי להתפשר על הרגליו מהבית. בסיום התפילה, נהרו כולם אל חדר האוכל. ופה נעשה עצירה קטנה, כי האוכל הוא משהו שבהחלט ראוי להתעכב עליו.

מצודת דוד (צילום: דניאל לילה)

ארוחות שבת עשירות ומגוונות

נתחיל מכך שהמטבח של מלון מצודת דוד מציע חוויית אוכל ייחודית המבוססת על שימוש בחומרי גלם טריים ואיכותיים. הדבר הראשון ששמנו לב אליו בכניסה לחדר האוכל, זה השפע והצבעוניות. לכל אורך חלל חדר האוכל, היו פרושים דוכנים רבים עם בופה עשיר ומגרה. לכל אחד בשולחן חיכה בקבוק יין קטן עם גביע לצורך הקידוש ומי שהיה מעוניין במיץ ענבים, כמובן שיכל לבחור גם באופציה הזו.

השף כפיר מיסניקוב מנצח על הטבחים ושאר עובדי המטבח ביד רמה. האוכל שיוצא תחת ידו, היה מהמשובחים והטעימים שאכלתי.

נתחיל מהלחמים הרבים, חלות לשבת ואף לחם קל למי שמעוניין. סלטים רבים ומגוונים כמו מטבוחה, סלט חצילים, חומס, טחינה, סלט ירקות, סלט חסה, סלט ירוקים ועוד ועוד. משם המשכנו למנות הדגים שהיו עסיסיות במיוחד.

דג ברוטב חריימה טעים ודג סלומון ברוטב מתקתק. משם, עברנו למנה העיקרית. עשרות סוגים של מנות, החל מעוף, ממולאים, ממשיך למנות בשר עסיסיות, אסאדו, פרוסות בשר, וכלה בהמבורגר, שניצלים ועוד.

לקינוחים במלון מגיעה פינת כבוד בפני עצמה. עשרות פטיפורים מיוחדים בשלל צבעים וטעמים. הכל היה טעים במיוחד וכמובן פרווה, אך בטעמים חלביים. מסביב ישבו משפחות, זוגות וקבוצות רבות ששרו שירי שבת, אמרו דברי תורה והאווירה היתה מהמדהימות שאפשר לדמיין.

דתיים שיגיעו להתארח במלון בשבת, ימצאו אווירה דתית ומקרבת שתאפשר להם להנות במקסימום ולהרגיש הכי "שבת" שיש.

רבע שעה מהכותל

בסיום הארוחה, כשעוד התפעלנו מהחוויה לאכול אל מול הנוף של חומות העיר, החלטנו לצעוד לכיוון הכותל.

כששוהים במלון מצודת דוד, קשה להתעלם מהקרבה למוקדי הליבה של העיר: העיר העתיקה, רחבת הכותל, ממילא, ועמק ההיסטוריה שנפרש מול העיניים. המרחק מהכותל היה עבורי אחד הגורמים החשובים – ואני חייבת לומר שזה היה הרבה יותר נוח משציפיתי. מרחק של רבע שעה הליכה בלבד, בקצב נינוח לחלוטין, מביא אותך משערי המלון הישר אל רחבת הכותל.

בבוקר חווית הארוחה חזרה על עצמה. כמובן שבשבת האוכל כולו מוכן מראש ומוגש על פלטות ששומרות על המזון חם וטעים. לרשות האורחים עומדת האפשרות לבקש קפה עד לשולחן או להכין בעצמם מעמדת הקפה עם סוגי חלב שונים.

גם כאן, עוגות הגבינה והקינוחים החלביים היו מיוחדים במינם. ארוחת הבוקר היתה עשירה וכללה עשרות סוגי גבינות, קרקרים, לחמים, מעדנים וריבות שונות. כמובן סלטים חיים, דגים מעושנים, ג'חנון וביצים ועוד מנות עשירות וטעימות.

מי שמעוניין ולוקח פנסיון מלא, נהנה מארוחת שבת הכוללת חמין, טשולנט, בשרים, עופות ודגים. גם בארוחה הזו כמו בארוחות הקודמות, הארוחה התלוותה בלחמים, סלטים וקינוחים טעימים.

במלון עצמו יש את הרב לישנר שמפקח על כל מה שקשור בכשרות ובקדושת השבת. "האווירה במקום מדהימה, כל המוצרים במלון הם בהכשר בד"ץ בית יוסף, מחפוד, לנדאו. העלים של חסלט. יש מקומות רבים לעשות אירועים בשטח המלון ולקיים תפילות לפי מנהגים שונים".

הבריכה במלון פתוחה בכל השנה ונחמד לשבת במיטות השיזוף הפזורות סביבה ולנהות מהשמש הישראלית לצד האווירה הירושלמית. עוד תמצאו במלון חדר כושר מאובזר ומרווח עם מדריכים מקצועיים ומתחם ספא המציע מגוון טיפולים.

במלון 2 מסעדות יוקרה

במהלך השבוע, אורחי המלון וגם אנשים מבחוץ, יכולים לאכול ולהנות ב-2 מסעדות שהמלון מציע.

מסעדת "ורנדה", מסעדת שף, גריל-עילי, בניצוחו של השף כפיר מיסניקוב, ממוקמת על הטרסה של המלון ומשלבת בין מטבח גריל ונוף עוצר נשימה. בתפריט מגוון מנות גריל בשריות איכותיות, שעוברות תהליכי עישון, צלייה והשריה, לצד מנות שף יצירתיות. גולת הכותרת היא מנות גדולות ומשותפות שמתאימות לקבוצות חברים או לבילוי משפחתי.

המסעדה בכשרות מהודרת – בשרים הרב לנדא ורובין, השגחה צמודה. המסעדה הבשרית שנמצאת במלון היא מסעדת 'ורנדה', מסעדה שמתאימה בול לאקלים המלוני, עם מנות בשריות מיוחדות וטעימות במיוחד.

ומסעדת "הלובי", מסעדה הנפתחת אל טרסה הפונה אל הנוף המרהיב של חומות העיר העתיקה. עיצובו של פיירו ליסוני מועשר באור השמש הטבעי המגיע מתקרת הזכוכית ומתאפיין בגווני ירוק כהה ובורדו קלאסיים. מסעדת הלובי מציעה תפריט חלבי איכותי בסגנון איטלקי הכולל פיצות, פסטות, סלטים טריים, מנות דגים, כריכים ומבחר קינוחים.

גם על הילדים חשבו…

למי מביננו שמעוניין להגיע עם ילדים למלון ולהנות מכמה דקות של שקט עם כוס קפה ביד, יש את משחקיית "FunLand" שמותאמת לילדים בכל הגילאים. המשחקייה, בעיצוב שרית שני חי, משתרעת על שטח של 400 מ"ר ומציעה חוויה בהשראת נופיה הקלאסיים של ירושלים.

חלל המערות, דוכני השוק וטחנות הרוח מספקים חוויית משחק מרהיבה שמפתחת את דמיונם של הילדים. פינות המשחק מותאמות לגילאים שונים, עם מגוון פעילויות הכוללות שחמט, מגרש כדורגל, משחקי שולחן, משחקי מחשב, בריכת כדורים לפעוטות ועוד, לכל המשפחה.

לסיכום

השהות שלי במלון מצודת דוד הייתה הרבה יותר מלילה או שניים במלון יוקרתי. זו הייתה חוויה כוללת: רוחנית, קולינרית, תרבותית, יהודית, אישית. יצאתי משם מלאה. מלאה באוויר ירושלים, מלאה בהתרגשות מהתפילות, מלאה בזיכרונות של רגעים יפים, מלאה באוכל משובח, ומלאה בתחושת בית, למרות שמדובר במלון ענק ומפואר.

אין הרבה מקומות שמצליחים לגעת באורח דתי בצורה כל כך טבעית ולא מאולצת. אין הרבה מלונות שמצליחים לשלב בין יוקרה לבין שמירת מצוות ללא שום פשרה. מצודת דוד עושה את זה. ועוד איך עושה את זה.

זו לא סתם המלצה – זו חוויה שאני יודעת שאחזור אליה שוב. בירושלים יש הרבה מלונות טובים, אבל יש רק מקום אחד שהרגיש לי כמו הבית היהודי שלי בתוך מלון יוקרתי.