רב פיקוד, הרב דוד חיימוב לסרוגים: "הרבנים הצבאיים מוציאים את הלוחמים לקרב. זה מרגש"
רב פיקוד דרום סא"ל הרב דוד חיימוב עובד מסביב לשעון כבר יותר מ-600 יום. בין זירות הקרב למטבחים, בין שיעור תורה לזיהוי חלל הרוג, הרב הצבאי מחזיק את כל העולמות. את החיילים, את הרוח, את הבית שבמצפה רמון ואת רעננות רוח הניצחון

מלחמת חרבות ברזל נמשכת כבר למעלה משש מאות ימים, אחד מאנשי הקבע בפיקוד דרום שלא נח לרגע מאז שבת שמחת תורה הוא רב פיקוד דרום סא"ל הרב דוד חיימוב, שגם אותו כמו את כולנו המלחמה תפסה בהפתעה.
הרב חיימוב (42) גר עם אשתו שירלי וששת ילדיהם במצפה רמון, את שירלי אשת חינוך, המלמדת בישוב, הוא מכנה 'לביאה ששורדת כבר שנה וחצי את המלחמה'.
את דרכו הצבאית החל הרב חיימוב בגדוד 890 של הצנחנים ומשם המשיך לתפקידי פיקוד ביחידות שונות ועבר לעולם הרבנות שם מילא תפקידים משמעותיים עד זה האחרון בו הוא מחזיק כבר חמש שנים. את מרבית זמנו בשנתיים האחרונות בילה הרב חיימוב בין מתקני רבנות השונים, וביחידות המתמרנות בתוך שטח הרצועה ובשטחי הכינוס.

סא"ל הרב דוד חיימוב בשטח (דובר צה"ל)
"את דרכי הצבאית", אומר הרב חיימוב, "התחלתי כלוחם, ודווקא החוויה הקרבית שלי, השירות בגדוד 890 והפיקוד בשטח, הם אלו שגרמו לי להבין כמה החיילים זקוקים למישהו שיבין גם את הצד הנפשי והרוחני שלהם".
הרב חיימוב מבקש לספר על פעילות רבנות פד"ם במלחמה ומציין את גדודי הרבנות הפועלים תחתיו, גדוד היק"פ (יחידת הקבורה הפיקודית) המטפל בחללי צה"ל הקדושים. תחת פיקודו הישיר גם גדוד היס"ר, גדוד לוחמים הנכנסים לשטח הלחימה במקרה אסון, ומבצעים את חילוץ החלל והטיפול בו עד להבאתו לשטח הארץ. לצד זאת תחת פיקודו גם רבני האוגדות החטיבות והגדודים וסגלי הרבנות בבסיסים השונים.
החיילים והקצינים עבדו בתנאים קשים וראו מראות קשים
אני חוזר עם הרב חיימוב אל שמחת תורה ואל ההלם שתפס את המדינה במתקפת חמאס, הרב חיימוב מתאר כי בתוך מספר שעות החלו צוותי היחידות השונות בפינוי הישובים והצירים מהגופות שהיו פזורות בשטח, החיילים והקצינים עבדו בתנאים קשים וראו מראות קשים.
ואיזה מענה נפשי יש לאותם אנשי רבנות?
"לכל גדוד יש קב"ן צמוד משלו הנמצא בקשר אישי עם כל לוחם. זה לקח של רפורמת בריאות הנפש בצה"ל שחווה תמורות משמעותית בשנים האחרונות".
מבצעים מיוחדים אותם ביצע החיל בשנה וחצי האחרונות הם כל אירועי טרום החגים, בראש השנה פיזור שופרות אצל כלל הגדודים, סוכות, ארבעת מינים, חנוכיות מהודרות וכמובן אחד המבצעים הלוגיסטיים המורכבים של רבנות פיקוד דרום הוא כמובן מבצע פסח, במהלכו מוכשרים כלל המטבחים הצה"ליים, להכשרות אלה קודמות הכנות מורכבות והיערכות רבה עם כלל הצוותים הלוגיסטיים וצוותי המטבחים השונים.

שיעור תורה בתוך מגנן (דובר צה"ל)
"תחשוב שיש מטבחים בתוך בסיסי מודיעין או סביבים מסווגים, רק צוות מאוד מצומצם מורשה להיכנס למטבחים האלה. וזה בלי לדבר על מטבחים באזורי לחימה מורכבים".
כשאני שואל מה רואים כאירוע חיובי בשנה וחצי האחרונות, הוא מציין את החתונות שנערכו בבסיסים צבאיים או בר מצווה שנערך לחייל מילואים בשנות הארבעים המאוחרות לחייו, לו הופקה בר מצווה הכוללת תפילין מהודרות ואירוע עם כל הפינוקים, "זה היה מרגש", הוא מציין.
מאחורי כל 'הותר לפרסום' יש המון עבודה וכאב
לצד כל זאת אנשי הרבנות הצבאית נפגשים במקרים הכי קשים של המלחמה הקשה הזו. "תחשוב, אומר הרב ומנמיך את קולו, כשהאזרח בקצה קורא את הפוש על ה'הותר לפרסום' יש מאחורי צמד המילים הללו המון כאב ועבודה כמעט בלתי נתפסת של צוותים שעושים עבודת קודש".
עבודת הטהרה והכנת החלל לקבורה היא אולי התמצית של המסירות של אנשי הרבנות: "אני רואה את אנשי המילואים שלנו מבצעים את עבודתם בשקט, במקצועיות, אתה כמעט לא שומע מילה בכל המתחם, לבד מכמה הוראות חשובות, ואותם סגלי הרבנות בעלי לב ענק ואצילות נפש עובדים במקצועיות ובדממה מקפיאה, העיניים שלהם אומרות הכול, רק שקט, תנועות מדויקות, ומבט שיודע לספוג כאב מבלי לטבוע בו. הם לא שואלים שאלות, רק מעניקים את הכבוד האחרון ובמקסימום האפשרי".

מענה הלכתי בכל שעות היממה. הרב חיימוב (דובר צה"ל)
הרבנים מוציאים את הלוחמים לקרב
במלחמה האחרונה רואים יותר את הרבנים הצבאיים הוא ההכנה והיציאה לקרב, "רבני הגדודים קוראים את התפילה לפני היציאה לקרב ותוקעים בשופר, זה אירוע מחזק ומרגש שנחרת עמוק אצל הלוחמים, זה מנהג יפה שהונהג בגדודים ומעצים את רוח הניצחון", אומר הרב חיימוב.
אבל בין הקרבות לבין העבודה השגרתית בפיקוד, יוצא הרב בעצמו לבית של איש קבע או איש מילואים כדי להשכין 'שלום בית' ולחזק את הזוגיות, בייחוד לאור המצב הזה וההעדרות הארוכה מהבית. ובחזרה לבסיסי נכנסים חייל וחיילת ודנים בהליך הגיור אותו החלו רק לאחרונה.
בתמונות מתוך פעילות רבנות של פיקוד דרום, בעזה בולטת פתאום תמונה בה נראה הרב חיימוב בחגור מלא מדוגם עם קסדה ווסט ונשק נמצא בתוך מגנן ברצועה באמצע מה שנראה כשיעור, אני שואל אותו על התמונה הזו והוא מספר לי על הפעילות היום יומית שלו ושל רבני הגדודים: "צוותי הרבנות נוטלים חלק בלתי נפרד מהלחימה עם חיזוק הרוח, האתגר העיקרי הוא להיות נוכח בכל מקום בו החיילים זקוקים לנו, עלינו להעניק מענה מהיר, מקצועי ורוחני לכל צורך שעולה".
חלק מהתפאורה בחדרו של רב הפיקוד זו מיטה צבאית עליה הוא ישן ברוב לילות השבוע, כשאני שואל אחת לכמה זמן הוא בבית הוא מזכיר לי את הכינוי שלו לאשתו, ה'לביאה'.

כותבים ספר תורה בשטח (דובר צה"ל)
|כרב, לא אחת אנחנו נתקלים אומר הרב בבעיות הלכתיות ובשאלות המועברות אלינו, קיים ברבנות הפיקוד מענה הלכתי בכל שעה ביממה ובתושייה רבה אנחנו מוצאים פתרונות לכל בעיה, באותה דרך התקשרות אנו מנפקים ומעבירים עד לאחרון החיילים והלוחמים את כל צרכי הדת, החל מציצית או סידור בדיוק לפי הנוסח של אביו ועד להקמת בתי כנסת בכל מקום שנדרש.
לקראת סוף הריאיון, הרב חיימוב מבקש לציין את אנשי המילואים המסייעים למערך הרבנות בלעדיהם המערך לא היה מחזיק מעמד, אלה אנשים עם קריירות עסקים ועבודות שעזבו הכול ונמצאים כאן מאות ימי מילואים, עם ישראל חייב להם המון.
נראה כי בתוך כל המלחמה, בין זירות הקרב למטבחים, בין שיעור תורה לזיהוי חלל הרוג, הרב הצבאי מחזיק את כל העולמות. את החיילים, את הרוח, את הבית שבמצפה רמון ואת רעננות רוח הניצחון. לפעמים עבודת קודש היא לא במה שעושים, היא באיך שמסתכלים ובעיקר מתחזקים לאורך זמן.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו