זינוק היסטורי: 6,928 ספרים חדשים בישראל ב-2024
דו"ח הספרייה הלאומית חושף: שיא בספרות פרוזה, עלייה בספרי ילדים והשפעת ה-7 באוקטובר על עולם המו"לים.

הספרייה הלאומית מפרסמת כמדי שנה לקראת שבוע הספר העברי, את דו"ח הספרים השנתי, הסוקר את נתוני ההוצאה לאור בישראל לשנת 2024.
הדו"ח חושף תמונה מורכבת של עולם המו"לים הישראלי, המושפע הן ממגמות ארוכות טווח והן מאירועי השעה, ובעיקר מתקפת ה-7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל". בסך הכול נקלטו בספרייה הלאומית 6,928 ספרים מודפסים, עלייה משמעותית לעומת 6,037 ספרים בשנת 2023, לצד 1,793 ספרים דיגיטליים. העלייה במספר הכותרים משקפת בין היתר "צמצום פערים" של הוצאות לאור רבות, שפרסומם נדחה מסוף 2023 לתחילת 2024 בעקבות המלחמה.
פריחה בספרות יפה (פרוזה ושירה) וילדים, ירידה בפנאי והדרכה
הדוח מצביע על מגמות עקביות של גידול בסוגות הפרוזה והשירה, וכן בספרי ילדים ונוער. בשנת 2024 נשבר שיא חדש עם 2,272 ספרי פרוזה, סיפורת ושירה שיצאו לאור – עלייה משמעותית לעומת שנים קודמות. נשים ממשיכות להוות רוב בקרב יוצרות הפרוזה והשירה, עם 51.5% מהמחברים. עם זאת, כמחצית מספרי הפרוזה בעברית הם ספרות מתורגמת, רובה מאנגלית. בספרות השירה התמונה הפוכה, ו-92% מהספרים הם של משוררים ומשוררות דוברי עברית.
גם ספרי הילדים והנוער רשמו עלייה ניכרת, עם 1,405 ספרים חדשים, כמעט 400 יותר מבשנה הקודמת. מעניין לציין עלייה משמעותית באחוז ספרי הילדים שנכתבו בערבית, והצפת ספרי קומיקס המיועדים למגזר החרדי. מנגד, סוגת ספרי ההדרכה והפנאי חוותה ירידה דרמטית, כמעט מחצית ממספר הספרים שיצאו בסוגה זו בשנת 2023. ירידה זו מיוחסת, בין היתר, לחלופות הרבות הזמינות ברשת.

צילום: Miriam Alster/Flash90
השפעת ה-7 באוקטובר על עולם הספר – זינוק היסטורי: 6,928 ספרים חדשים בישראל ב-2024
מתקפת ה-7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל" השפיעו באופן ניכר על תכני הספרים שיצאו לאור. במהלך שנת 2024 יצאו 548 ספרים העוסקים ישירות באירועים – בפרוזה, בעיון, בביוגרפיות וגם בספרי ילדים ונוער. רובם (70%) נכתבו בעברית, אך 15% יצאו לאור באנגלית, ו-6% בערבית. נושאי המתקפה באים לידי ביטוי בספרי עיון על השפעת המלחמה על החברה הישראלית, ספרים בנושאי מלחמה, דת ויהדות, וגם ביצירות פרוזה וספרי ילדים העוסקים באזעקות, מקלטים ומשפחות מפונות.
מפתיע לגלות כי רק 30 חוברות זיכרון על נרצחים ונופלים התקבלו בספרייה, מה שמעיד אולי על שינוי בדרכי ההנצחה, למגוון רחב יותר של מיזמים (מוזיקליים, קהילתיים ועוד). עם זאת, הספרייה הלאומית שואפת לאסוף ולתעד את כל הפרסומים והחומרים הקשורים למלחמה, כולל מחו"ל, ובסה"כ נקלטו בה 940 ספרים ופרסומים בנושא בשנת 2024.
הוצאות לאור עצמאיות וספרים דיגיטליים
הדו"ח מצביע גם על עלייה משמעותית במספר ההוצאות העצמאיות, המהוות כ-20% מכלל הספרים. יותר ויותר מחברים בוחרים להפיק, לערוך ולהפיץ את ספריהם באופן עצמאי. בתחום הספרים הדיגיטליים, נקלטו 1,793 כותרים, עלייה קלה משנה קודמת. רובם בעברית, וניכרת עלייה בספרים דיגיטליים בתחומי מדעי הרוח, היסטוריה וחברה ישראלית, לצד ירידה בספרי יהדות ובספרות פרוזה ושירה דיגיטלית.
אורן ויינברג, מנהל הספרייה הלאומית, מציין כי הדו"ח משקף את השינויים העוברים על החברה הישראלית ועל עולם הספר בפרט. הוא מדגיש את חשיבות חוק עותקי חובה ואת שיתוף הפעולה מצד הוצאות הספרים והציבור, על מנת שהספרייה תוכל להמשיך לתעד ולשמר את היצירה הספרותית הישראלית לדורות הבאים.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו