בעקבות מסע בני ישראל במדבר: טיולים לחג הפסח
מסע בעקבות יציאת מצרים באתרי הטיול של רשות הטבע והגנים: בחול המועד הזה, אתם מוזמנים להתחבר להיסטוריה של העם היהודי דרך הרגליים

חג הפסח, חג החירות, מזמן אותנו מדי שנה להתחבר לסיפור יציאת מצרים – הסיפור המכונן של עם ישראל. לצד שולחן הסדר המשפחתי, זו הזדמנות ייחודית לצאת ולצעוד בשטח, בשבילי המדבר העתיקים שבהם, לפי המסורת, הלכו בני ישראל לפני אלפי שנים. הר הנגב המרהיב בנופיו, הר נשף הצופה אל ארץ אדום והרי אילת, ותל ערד העתיק, מהווים תחנות משמעותיות המזוהות עם נתיב יציאת מצרים ונדודי בני ישראל בדרכם לארץ המובטחת. דרך נופים עוצרי נשימה וסיפורי המקרא המתעוררים לחיים, מזמינים אתכם לגלות אתרים ייחודיים שיחברו אתכם להיסטוריה, למורשת ולמשמעות האמיתית של החירות.
"יציאה לטיול בעקבות נתיב יציאת מצרים היא הרבה מעבר למסלול בטבע – זו הזדמנות לחוות את סיפור החירות דרך הרגליים, בדיוק בחג שבו אנו יושבים ומספרים אותו בכל דור ודור" אמרה אפרת רוחין, ממונת קהל וקהילה במחוז דרום ברשות הטבע והגנים. הטבע המדברי לא רק מרהיב ביופיו, אלא גם טומן בחובו שכבות של היסטוריה, תרבות ומורשת. חשוב לזכור – הטיול במדבר דורש היערכות מתאימה מראש, לכן חשוב לתכנן את המסלול הטיול, להצטייד בכמות מים מספקת ובביגוד מתאים, להימנע מהליכה בשעות החום, ולעקוב אחרי הנחיות השטח והשילוט של רשות הטבע והגנים. כך תוכל ליהנות מטיול עוצמתי, מלמד ובטוח, ולחגוג את פסח באופן חווייתי ועמוק במיוחד".
תל ערד: מסע אל גבול הארץ המובטחת
בספר במדבר מסופר כיצד "הכנעני מלך ערד" יצא להילחם בבני ישראל במדבר, כאשר ניסו להתקדם צפונה במסע יציאת מצרים. התוקפנות של מלך ערד אילצה את העם לסטות מדרכו ולפנות דרומה דרך הערבה, מסלול לא פשוט שדרש מהם להתמודד עם תנאי שטח קשים. יש המזהים את ערד המקראית עם האתר הארכיאולוגי תל ערד של ימינו, בעוד אחרים רואים בכך אזור כללי בלבד. כך או כך, הקשר הסמלי שבין העיר הקדומה לאירועי המסע ממעמד העבדות אל החירות מעניק לאתר נופך משמעותי במיוחד בימי חג הפסח.
תל ערד, מהאתרים הארכאולוגיים החשובים בישראל, מזמן למבקרים חוויה יוצאת דופן. באתר נחשפו שרידי עיר כנענית מבוצרת מהעתיקות בעולם, לצד מצודות מתקופת ממלכת יהודה ובהן גם מקדש ייחודי שתוכנן על פי מתכונת המשכן המקראי. מטיילים יכולים לשוטט בין שרידי מבני הציבור, להתרשם ממפעל המים הקדום ומהאוסטרקונים שנכתבו בכתב עברי קדום, ולהשקיף מהתל על נופי המדבר הפתוחים. המקום מציע גם מסלול טיול עצמאי, מתחם לינה בחניון לילה, ופעילויות לכל המשפחה, כולל משחקי משימות חווייתיים. הביקור בתל ערד בתקופת האביב – עונת פריחתו של האירוס השחום – מוסיף נופך צבעוני למסע ההיסטורי ומעמיק את תחושת החיבור לארץ ולשורשיה.
שמורת חוף אלמוגים – נקודת מפגש בין ים, מדבר והיסטוריה מקראית
לאחר יציאת מצרים, בני ישראל פנו דרומה, דרך ים סוף, במסע ארוך ומפותל שעבר במדבר סיני ובערבה, תוך הימנעות מהמסלולים הראשיים של ארץ אדום. לפי המסורת, אזור זה מסמן את תחילתו של שלב חדש במסע – הליכה ארוכה לאורך גבולות הממלכות הקדומות שבמזרח, תוך התקרבות זהירה לארץ כנען ממזרח.
בנקודה הדרומית ביותר של ישראל, לאורך קו החוף של ים סוף, שוכנת שמורת טבע חוף האלמוגים – פנינת טבע ימית נדירה ויחידה מסוגה בארץ. זוהי שונית האלמוגים היחידה בישראל, ואחת מהשמורות הימיות היפות בעולם. השמורה מציעה הצצה לעולם תת-ימי עשיר וססגוני של אלמוגים, דגים ובעלי חיים ימיים נוספים, והיא מותאמת גם לצלילה חופשית וגם לצלילה מקצועית.

(צילום: חן טופיק\רשות הטבע והגנים)
גשרים שנבנו מעל השונית מאפשרים תצפית קרובה מבלי לפגוע בטבע הרגיש, ובאתר קיימים שירותים נרחבים למבקרים – מאזורי צל ועד חנות ציוד ימי. הביקור בשמורה מאפשר חיבור ייחודי לחוויה המדברית־ימית של האזור, ומעניק ממד עכשווי למסע של פעם – מסע שעבר דרך ים סוף ונמשך במדבר, אל ארץ ההבטחה.

צילום: אסף זבולוני\רשות הטבע והגנים
עקבות קדומים בלב המדבר: גן לאומי ניצנה
בין התחנות המשמעותיות במסע בני ישראל במדבר, קדש ברנע תופסת מקום מרכזי – תחנת מעבר דרמטית, שמהווה צומת בין חיי נדודים לבין ניסיון ראשון להיכנס לארץ כנען. מרחק קצר מקדש ברנע, בלב מדבר שקט ומרהיב, נמצא גן לאומי ניצנה – אתר שמחייה את תהפוכות ההיסטוריה המדברית מהתקופה הנבטית, דרך התקופה הביזנטית ועד ימי האימפריה העות'מאנית והקמת המדינה.

צילום: גלעד גבאי\רשות הטבע והגנים
הגן הלאומי חושף שרידים נדירים של עיר מדברית עתיקה ובה גרם מדרגות מרשים, מצודות ביזנטיות, כנסיות, מנזרים ובתי מגורים שהשתמרו היטב לאורך הדורות. סמוך לאתר נמצאים שרידים של תחנת רכבת עות'מאנית, בית חולים צבאי מן התקופה הטורקית–גרמנית, ובריכת מים גדולה מהשלטון הבריטי. במקום גם אנדרטה לחללי חטיבה 8 ו"נתיב השלום" – פסל סביבתי פרי יצירתו של האמן דני קרוון, המוביל עד לגבול מצרים. השילוב בין נוף מדברי פתוח, מורשת נבטית–נוצרית עשירה, וההיסטוריה הקרובה של תחנת רכבת ועיירה עות'מאנית הופך את הביקור בגן הלאומי ניצנה לחוויה ייחודית של מסע בזמן – ממש על סף המקום שבו בני ישראל חנו "ימים רבים".
בחול המועד פסח מזמינה רשות הטבע והגנים את הציבור להשתתף בשלל פעילויות חג מהנות ומגוונות בשמורות הטבע והגנים הלאומיים. בין הפעילויות: סיור עששיות בגן לאומי תל חצור, פעילות 'נושמים תרבות בגן הלאומי ציפורי, סיורים מודרכים לאביב בשמורת טבע החולה, פתיחת גן לאומי מצדה בשעות הבוקר המוקדמות כדי לצפות בזריחה ועוד פעילויות רבות ומגוונות. מומלץ להיכנס לאתר הרשות, להירשם מראש לפעילויות ולהתעדכן בפרטים.
בנוסף, רשות הטבע והגנים הציבה במהלך החג עשרות תחנות מידע בשטחים הפתוחים. התחנות ימוקמו בנקודות מרכזיות הסמוכות למסלולי טיול פופולריים ברחבי הארץ, ויעניקו מידע עדכני על המסלולים השונים, כללי התנהגות בטבע והמלצות לטיול בטוח ומהנה.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו