מחר בכנסת: החוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים עולה להצבעה
אחרי העברת התקציב, החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים יעלה מחר להצבעה בקריאה שניה ושלישית במליאת הכנסת. הדיון על החוק יארך כ-20 שעות ויתבצעו מעל ל-200 הצבעות על ההסתייגויות נגד החוק

לאחר שהקואליציה העבירה מוקדם יותר היום (שלישי) את תקציב המדינה לשנת 2025, מחר היא תמשיך במרתון החקיקה לקראת סיום הכנס, כאשר הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים תעלה להצבעה סופית במליאת הכנסת.
דיון של כ-20 שעות, מעל ל-200 הצבעות
כהכנה להצבעות מחר, ועדת הכנסת קבעה סדרי דיון מיוחדים להצעות חוק יסוד השפיטה והצעת חוק בתי המשפט (שתי ההצעות עוסקות בשינוי הרכב הוועדה) ובמסגרת שיח בין סיעות הבית סוכם, בתיאום עם הייעוץ המשפטי לכנסת, על סדרי דיון בקריאה השנייה והשלישית במליאה.
על פי ההצעה שאושרה בוועדה, יתקיים דיון משולב ב -2 הצעות החוק. ובסופו הצבעות על כל אחת מהן. הדיון המשולב ב-2 הצעות החוק, יחל מחר לאחר דיון 40 החתימות בהשתתפות ראש הממשלה בנימין נתניהו.
כמו כן בוועדה אושר כי בכדי למנוע מחטף של האופוזיציה, הנמקת ההסתייגויות ובקשות רשות הדיבור יימשכו לפרקי זמן מקסימליים של כ-20 שעות. בתום שלב הנמקת ההסתייגויות, יסוכם הדיון על ידי יו״ר ועדת חוקה ח"כ שמחה רוטמן. בתום שלב זה, יתקיימו הצבעות על לא יותר מ- 220 הסתייגויות לשתי הצעות החוק, כפי שתבחר האופוזיציה. עוד אושר כי חברי הכנסת יצביעו על לא יותר מ- 5 הצבעות שמיות לכל צד, בקריאה השנייה והשלישית יחד.
המתווה המפורט של סער ולוין לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים
לפי המתווה המכונה "פשרת סער לוין", בוועדה לבחירת שופטים יהיו תשעה חברים: נשיא בימ"ש העליון ושני שופטי בית המשפט העליון, שיבחר חבר שופטיו; שר המשפטים (שיעמוד בראש הוועדה) ושר נוסף שתקבע הממשלה, שני ח"כים שיבחרו הקואליציה והאופוזיציה מטעמן, ושני נציגי ציבור שהם עורכי דין עם כשירות של שופט עליון (ניסיון של 10 שנים לפחות כעו"ד), שיבחרו הקואליציה והאופוזיציה. נציגי לשכת עורכי הדין יוצאו מהוועדה, ויישמר מקום לאופוזיציה.
עוד לפי המתווה, לבחירת שופטים לכלל הערכאות יידרש רוב רגיל. בערכאות הנמוכות יידרש רוב הכולל לפחות חבר שנבחר מטעם הקואליציה, חבר שנבחר מטעם האופוזיציה ושופט אחד. לשופט בימ"ש העליון – יידרש רוב הכולל חבר שנבחר ע"י הקואליציה וחבר שנבחר ע"י האופוזיציה.
בנוסף, מוצע מנגנון שובר שוויון, לפיו אם חסרים שני שופטי עליון, שאחד מהם חסר לפחות שנה ממועד סיום כהונת השופט הראשון, או ממועד תחילת כהונת הכנסת (לפי המאוחר)- הקואליציה והאופוזיציה יכולות להציע שלושה מועמדים מטעמן שהצד השני יבחר מתוכם.

לוין וסער בהצגת המתווה בוועדת חוקה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
כמו כן, מוצע במתווה כי ניתן יהיה למנות כשופט עליון רק מי שמלאו לו 55 שנים, אלא אם ההחלטה על מינויו התקבלה פה אחד בוועדה.עוד מוצע לקבוע כי 2/3 לפחות משופטי בית המשפט העליון בכל רגע נתון יהיה שופטי מחוזי שנבחרו להיות שופטי בית המשפט העליון. בנוסף, מוצע לקבוע הסדר מיוחד ביחס לקואליציה רחבה, המונה למעלה מ-80 ח"כים, במסגרתו, נציגי הקואליציה בוועדה (שני שרים וחבר כנסת) יהיו משלוש סיעות שונות.
שני נציגי הציבור ייבחרו על-ידי כלל חברי הכנסת ולא בנפרד בקואליציה ובאופוזיציה, ואחד מהם יהיה אישה, לא יהיה וטו לחבר הכנסת של האופוזיציה בוועדה. כמו כן, מוצע כי מתחילתה של תקופת הבחירות בכנסת יוצאת או ממועד התפטרות ממשלה, ועד לבחירת נציגים לוועדה חדשה לבחירת שופטים בכנסת החדשה (או בממשלה החדשה), לא ייבחרו שופטים בכל הערכאות, וכל החלטה אחרת בוועדה צריכה להתקבל פה-אחד.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו