ספר חדש: להבין ולחגוג את פורים לפי הרמב"ם - סרוגים

ספר חדש: להבין ולחגוג את פורים לפי הרמב"ם

מפעל משנה תורה שהנגיש את כתבי הרמב"ם הגדולים "משנה תורה" ו"מורה הנבוכים" מוציא סדרת ספרים במעגל השנה, והפעם על פורים. בשיחה עם ד"ר יוחאי מקבילי הוא מספר: "לא צריך רק ללמוד את הרמב"ם, אלא ללמוד מהרמב"ם לימינו אנו, ולרמב"ם יש הרבה מה לומר סביב מעגל השנה"

<a href='/נבחרת-סרוגים/?authorName=אריה-יואלי'>אריה יואלי</a>, חדשות סרוגים
ספר חדש: להבין ולחגוג את פורים לפי הרמב"ם

לאחרונה הושלם ספר "פורים" מסדרת מעגל השנה "שירה חדשה" של מפעל משנה תורה, שמוכר מהוצאת כתבי הרמב"ם. בשיחה עם המחבר הרב ד"ר יוחאי מקבילי הוא מספר לסרוגים על החזון להחיות את הרמב"ם ועל החשיבות שבלימוד הספר.

מה הרעיון בסדרה החדשה שלכם, ואיך הוא מתחבר לפרויקטים הגדולים שלכם?

"הרעיון הוא לקחת את תפיסת העולם של הרמב"ם, שהיא מקיפה ועמוקה, ולהעביר אותה לפורמט חי של רעיונות במועדים ובחגים סביב מעגל השנה. הרמב"ם לא כתב ספר על פורים, אבל ההלכות שפסק מספרות לנו רעיונות. למשל הרמב"ם פוסק שלצורך שמיעת קריאת מגילת אסתר מבטלים את עבודת המקדש כדי שכוהנים יבואו לשמוע קריאת המגילה, ואפילו מבטלים תלמוד תורה, דבר שאין בשום מצווה.

עוד באותו נושא

כולם מכירים פסח שני, אבל ידעתם שיש גם פורים שני? צפו

וזה מיד מעלה שאלות מה מיוחד במגילה? הרי אפילו אין שם ה' לא נזכר בה. ולדעתנו התפיסה הלאומית-פוליטית של הרמב"ם נותנת מענה לחשיבות המגילה הכל כך פוליטית. באחריות האישית שנוטלים גיבורי המגילה, של הפעלת פוליטיקה שאנו עומדים על טיב מהלכיה. וכל זה השראה מתוך הרמב"ם".

התחלת לדבר על פוליטיקה, וכבר אני רואה שנדלק לך ניצוץ

אני מלמד בטכניון "פילוסופיה פוליטית יהודית", ואני חייב להגיד לך שהכל מתקשר גם למציאות של היום. "קח למשל את הפסוק "ומרדכי יושב בשער המלך" – ציור מסורתי שתוכל למצוא בקלות באינטרנט ובספרי במגזר החרדי מתאר את מרדכי כדמות מופת של יהודי תלמיד חכמים עטוף טלית, היושב ולומד, ותוך כדי כך שומע את בגתן ותרש, הקושרים קשר נגד המלך. תיאור זה הוא בדוי, שכן בשלב זה מרדכי מסתיר את יהדותו, ואיש אינו יודע על כך.

המשמעות האמיתית היא כי כלומר למרדכי יש תפקיד בכיר בפרלמנט הפרסי, ומרדכי ואסתר מגיעים למעמד בכיר באימפריה הפרסית, כנראה דווקא בשל הסתרת יהדותם. במילים לימינו: מרדכי נמצא באליטה הפרסית. ותמיד כדי להימצא באליטה, צריך להכיר בחשיבות ההשכלה הרחבה. זה גם לימוד תורה.

וההשראה לימינו?

רק הכרה בזהות היהודית היא שמאפשרת מלחמה נגד האנטישמיות. העלמת הזהות, לא תורמת לפתרון הבעיה הלאומית שלנו. והאנטישמיות של המן היא האנטישמיות של הרצחנות הנאצית והחמאסית. להשמיד וכמו עמלק, גם להתעלל. ויש לרמב"ם גם הבנה מיוחדת לשנאה האנטישמית לדורותיה. בבסיס שלה היא "תיאוריית החילופין" שגם הנצרות וגם האסלאם טוענים שהם העם הנבחר, ולא היהודים.

אני מעיין בספר שלך ורואה שם ציר זמן של סיפור המגילה, שהוא לא בדיוק כמו ציר הזמן במדרשים?

נכון. פה אנחנו לוקחים את התפיסה של הרמב"ם שהאמת המדעית המוכחת בממצאים הארכיאולוגים מובילה, וההיסטוריוגרפיה (כתיבת דברי הימים) לא היה עיקר עיסוקם של חכמים. את המדרשים לפי הרמב"ם צריך להבין כהדגשה של חכמים לרעיונות המניעים את ההיסטוריה, ולא כפשוטם. רבים עסקו בסתירה הזו, אבל השתכנענו בעמדה זו.

כשאומרים מנהגי פורים, צריך לזכור, שאצל הרמב"ם חצי מהמנהגים לא קיימים. אין תחפושות. איך זה עובד אצלכם?

אכן, זה מנהג שהחל להופיע בימי הביניים בקהילות אירופאיות, ועדויות עליו מופיעות החל מהמאה ה-14 . נראה שמקורו במנהגי חגיגות מעבר מחורף לאביב שהנודע שבהם עד היום הוא קרנבל המסכות בוונציה שבאיטליה, החל בזמן הסמוך לפורים. מביאים את המנהג, מסבירים שהוא נועד להרבות שמחה, ואין איתו כל בעיה, כל עוד לפי הרמב"ם לא מטשטשים את ההבחנה בין בגדי נשים לבגדי גברים.

אז אתם משלבים ספר עיון עם ספר הלכה, כמו הרמב"ם, או שיש עוד משהו?

אנחנו משלבים עוד משהו: ספר אלבומי, מרהיב עין, עם ציורים וצירי זמן, וטקסט עם הדגשות צבעוניות, יחד עם היותו ספר הלכה והגות עיונית, כדי שיהיה ספר לכל המשפחה יחד סביב לשולחן. אבל בשורה התחתונה תפיסת הרמב"ם היא ארץ-ישראלית, היא לא גלותית; היא מקיפה את כל תחומי החיים הלאומיים, ולא רק במובן המצמצם של לימוד תורה; והיא יכולה לתת מענה לאתגרים הגדולים של הזמן הזה בהשכלה שהיא תובעת מהאדם כדי לנהל את עולמו ואת עמו.

==

מגילת אסתר מכילה הדגשות צבעוניות של מילים מנחות, ביאור בעברית קלה ועיונים על מהלכים בתוך המגילה.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
תגובה אחת מיין לפי
1
הרושם הוא שזה הגיגים מתרבות חילונית עכשיוית
ארנון | 12-03-2025 21:49
ו"הרמבם" סתם כינוי